Monday, May 21, 2012

Doktor Philippe Grenier, ulama, doktor dan ahli parlimen pertama di Perancis.

assalamualaikum semua.

Pada tahun 2010, aku telah melawat bandar Pontarlier yang terletak kira-kira 58KM dari bandar Besançon. bandar ni sama je macam bandar Perancis ; cantik, comel dan bersih. ada satu muzium dekat situ, dan masa tu tengah ada pameran pasak Dr Philippe Grenier ni. mula-mula tak berminat, tapi tengok potret Dr tu pakai serban, terus rasa kagum.

ok, Dr ni adalah ahli parlimen muslim yang pertama. ketika beliau 'memegang' Pontarlier, beliau megharamkan penjualan sejenis arak yang dipanggil 'absinth' - arak terkenal keluaran Pontarlier. beliau percaya bahawa arak ni la yang menyebabkan keruntuhan moral. pada waktu itu orang mabuk bersepah-sepah (sekarang pun masih ada). kes rogol, bunuh, curi etc menjadi2. so, ulama ni pun haramkan jualan nya secara terbuka dulu, kemudian beliau haramkan pula minum, dan seterusnya haramkan pengeluaran absinth, bukan mudah bila kita melawan arus. arak adalah simbol orang-orang perancis. tapi oleh kerana kewibawaan beliau, masyarakat setempat patuh. dan hasilnya kadar masalah sosial menurun dengan mendadak.

nak tahu cerita selanjutnya, baca lah artikel yang telah diterjemahkan ini.

Doktor Philippe Grenier
Ahli Parlimen muslim pertama di Perancis

Laporan Amara BAMBA : Selasa 6 Disember 2005. Terjemahan : Hamzah HAMSAN Selasa 22 Mei 2012


Sebelum 20 disember 1896, tiada seorang pun muslim di Perancis yang dipilih menjadi ahli parlimen republik itu. Kebiasaannya ahli parlimen Perancis beragama kristian, yahudi, pagan namun tiada seorang pun adalah muslim. Pada ketika itu, agama bukan lah perkara yang dipandang remeh di parlimen. Philippe Grenier mengetahuinya dan beliau tidak pernah berputus asa.


Pada bulan disember 1896, 109 tahun yang lampau, Dr Philippe Grenier telah dipilih di Jura sebagai ahli parlimen di Parlimen Perancis. Pada ketika itu beliau berumur 31 tahun dan beliau merupakan seorang muslim.Seorang doktor rakyat
Di bandar beliau, Pontarlier, Philippe Grenier dikenali sebagai seorang muslim serba boleh, seorang individu yang dihormati dari segi peribada dan cara beliau bekerja. Beliau merupakan seorang doktor, tinggal di bandar itu sejak 1890, memeluk islam pada tahun 1894. Beliau sentiasa berhujah mengenai ketuhanan, merawat orang miskin secara percuma dan menentang kezaliman didalam sistem masyarakat secara terang-terangan.

Bapa beliau merupakan kapten armada, ahli tertinggi kerajaan Napoléon III. Beliau berkhidmat bersama pasukan tentera di Afrika, Monstaganem (Algeria). Beliau meninggal dunia pada tahun 1872 ketika Philippe hanya berumur Sembilan tahun.

Selepas baccalauréat (setaraf A-level) di Besançon, Philippe Grenier meneruskan pelajaran didalam bidang perubatan antara tahun 1883 dan 1890, sebelum beliau pindah ke Pontarlier dan membuka sebuah klinik. Pada tahun tersebut, beliau melawat adik bongsunya di Blida, Algeria. Dan waktu tersebut merupakan pengalaman pertama beliau bertemu orang islam.
 
doktor muda ini terkejut dengan cara layanan yang diberikan empayar Perancis terhadap orang muslim di Algeria.
Mereka didalam keadaaan yang daif dan dinafikan hak kerakyatan. Pada masa itu, orang-orang yahudi di Algeria diberi kerakyatan tetapi hak tersebut tidak diberikan kepada orang-orang islam Algeria. Lawatan beliau itu telah membuka hati beliau dan beliau rasa tersentuh dengan cara hidup orang islam walaupun mereka ditindas.

Sekembalinya beliau di Perancis, beliau mula belajar al-quran. Empat tahun kemudian, 1894, beliau kembali ke Blida dan memeluk islam. Beliau mempelajari ilmu agama dan menunaikan haji di Mekah ketika berumur 29 tahun. Sejak hari itu, beliau memakai jubah dan serban setiap hari. Beliau dilantik sebagai ahli majlis perbandaran Pontarlier, dan beliau amat menitikberatkan kebersihan dan bantuan sosial. Akhlak dan komitemen yang diberikan beliau telah menyebabkan beliau dipandang tinggi oleh masyarakat walaupun beragama islam.

“pengembaraan” di Parlimen
Kematian ahli parlimen Pontarlier membuka pintu kepada Dr Grenier untuk bertanding. Beliau diejek dan diperlekehkan ketika kempen pilihanraya. Beliau menjadi bahan ketawa diakhbar-akhbar tempatan yang sememangnya islamophobia. Namun begitu, Dr Grenier melaluinya dengan tenang, dan menyatakan « Hanya Allah sahaja yang Maha Berkuasa, dan Dia berhak memberi kuasa kepada orang-orang yang dikehendakiNya ».


kempen pilihanraya dilakukan tanpa poster-poster dan publisiti. Beliau melakukan pidato-pidato terbuka kepada masyarakat. Ucapan beliau amat meyakinkan.
Beliau menekankan program-program sosial, yang merupakan tema terhangat pada waktu tersebut, dan menjadi perhatian  setempat dan nasional. Konsep yang beliau tekankan adalah “Persaudaraan”. Beliau mendapat sindiran sebagai « nabi Allah » di dada-dada akhbar Perancis.

Sabar dengan penantian, pada 20 disember 1896, Dr Grenier terpilih pada pusingan kedua, menandingi seorang peguam. Keputusan undian menjadi bualan semua pihak. Keesokan harinya tajuk « ahli parlimen muslim pertama » menghiasi muka hadapan akhbar. Wartawan-wartawan membanjiri bandar Pontarlier. Sebahagian dari mereka menyatakan bahawa penduduk Pontarlier harus bertanggungjawab kerana memilih « orang gila » sebagai wakil mereka. Walaubagaimanapun, setiap kali salah seorang dari kalangan wartawan itu menemubual Dr Grenier, mereka akan turut merubah pendapat mereka mengenai ahli politik ini.

kemudian, tiga minggu selepas pemilihan beliau, 12 januari 1897, Dr Grenier menjadi tajuk utama akhbar sekali lagi ketika pengumuman parlimen baharu. Sesetengah mereka memanggil beliau sebagai « ahli parlimen untuk orang muslim ». manakala yang lain memanggil beliau “ahli parlimen orang arab ». Pada edisi 14 januari 1897, Le Figaro (akhbar harian Perancis) membandingkan beliau bersama Victor Hugo dan Louis Pasteur.

Ketika di Parlimen, beliau bekelakuan seperti « ahli parlimen arab ». beliau berulang-alik ke Algeria. Beliau menyusun fakta dan informasi untuk memperjuangkan nasib penduduk jajahan Perancis. Rakan-rakan beliau mengikutinya dengan berminat, beliau telah berucap dengan baik, namun begitu, hanya segelintir yang turut bersama beliau ketika undian dijalankan.

Dengan penyiasatan beliau di Algeria, perjuangan beliau di Parlimen di Paris, Dr Grenier seolah-olah telah melupakan pengundi-pengundi beliau di Pontarlier. Pada tahun 1898, beliau digantikan dan pulang ke klinik beliau. Beliau meninggal dunia pada 25 mac 1944, pada umur 79 tahun. Namun sejak hari terakhir mandat beliau, tiada seorang pun warga muslim perancis metropolitan dilantik sebagai ahli parlimen.Bibliographie :
 
· Sadek Sellam, l’islam et les musulmans en France, éd. Tougui, 1987
 
· R. Fernier : Docteur Philippe Grenier, ancien député de Pontarlier, éd. Faivre-Verney, Pontarlier- 1955
 
· R. Bichet: “Un comtois Musulman, le docteur Philippe Grenier : prophète de Dieu, député de Pontarlier.
Edité par l’ancien député UDR de Paris. Besançon – 1976. 
sumber : http://www.saphirnews.com/Docteur-Philippe-Grenier_a1740.html


*pengajaran yang boleh dikutip :

1) jika kita yakin pada Allah, dia akan menolong kita. dan sesungguhnya Allah akan menolong sesiapa yang menolong agamaNya (agama Islam); sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha Kuasa. (al-haj, 40).


2) sebenarnya orang eropah ni bukan la benci agama islam tu, cuma mereka ni tak de pengetahuan pasal agama tu. sebab tu mereka jadi islamophobia.


3) pilihlah pemimpin yang betul2 memperjuangkan hak anda. dalam kes Dr ni, dia dah lupa tanggungjawab dia pada penduduk setempat, sedangkan dia diundi untuk mewakili penduduk dia. (tiada orang perfek kan?).


4) orang perancis memang hipokrit. samalah mcm orang melayu. hahaha!
-jika ada apa2 artikel yang anda nak saya terjemahkan, bagitau la. insya'allah kalau ada masa...

6 comments:

Bonekahati said...

Thanks sudi2 lah berkongsi ilmu yer..

Raihana Bahru said...

subhanallah.
gud sharing hamzah.sgt2 inspired!!! sungguh islam itu tinggi,tiada yg lebih tggi darinya.(^_^)

anjut said...

terima kasih semua, mmg dah lama nak translate artikel ni, dan nak kongsi pada umum bahawa ada ulama yg pernah menjadi ahli parlimen diperancis. alhamdulillah dapat juga di translate pada hari ini..

Anonymous said...

lame gila blog ni berhabuk..
penat cari empunya blog ni di facebook..haha..

saya ada copy beberapa ayat di facebook.. mohon share.. maaf lambat beritahu.. :c

Makanan Dahsyat said...

banyak orang hebat ternyata ya

色情網站 said...

熱舞視訊聊天室
免費成人影音
a片成人網站
無碼h動漫
無碼h動漫
免費a片卡通電影
成人自拍裸照
情色影音網
無碼h動漫