Sunday, November 28, 2010

syurga itu dimana?

ibu

assalamualaikum.

tiba-tiba tadi teringat dekat lagu ni. sedih pulak hati teringat mak dan ayah...semoga mereka dibawah naungan Allah bersama-sama kekasihNya. aminnn...

Sunday, November 21, 2010

masa yang taat pada peraturan


assalamualaikum,

sudah berpurnama blog ni berhabuk, entah kemana "hati" ni dibawa berlari. kesana ke mari agaknya. lol!

semenjak ada facebook, jarang nak baca blog. dulu boleh la, sebab tak banyak kerja, sekarang ni macam hamba abdi dah (tetiba rasa 'belajar' macam dipaksa), well, it's life kan. kalau nak senang, duduk dalam kubur. ehh? duduk dalam kubur pun tak senang, kau ingat malaikat mungkar nangkir tu nak bagi ko duduk diam je berbalut-balut kain kapan, wangi_wangi bau air mawar? abis disoal, x dapat jawab kena seksa, soalan dah bocor lama, jawapan je tak dapat lagi... so ada ke yg senang?

pejam celik pejam celik dah hampir tamat masa dekat France ni. Rasa macam semalam je bukak blazer dari KPM yang oversized dan outdated fashion tu... bulan
sebelas masuk la musim luruh, habis botak pokok-pokok. terfikir macam tu la patuhnya alam dengan peraturan Allah, kita ni pulak mcm bebal sangat... asyik merudum je iman... kuatkan lah hati ni...

semester akhir ni, jarang pulak aku ponteng kelas, kalau ada strike pun aku akan pergi jugak, buat pengubat rindu...(sapa yg tak tahu, strike tu biasa je kat France ni, kelas akan ditutup so tak leh la nak teruskan pembelajaran. tahun ni tema strike adalah "pencen", nak tahu lebih lanjut, google ler).

minta doa lah supaya tak ada lagi strike, sudahlah banyak lagi yg belum dipelajari ni... lagipun ni semester akhir, juga mungkin musim luruh terakhir dekat sini... entah bila ada peluang nak datang lagi sini. sebab itu aku nak enjoy puas-puas hidup kat sini selagi ada.

musim cepat betul berlalu, terasa diri ni ketinggalan berpuluh-puluh batu dekat belakang. kalau la kita boleh kejar waktu tu, dan biar waktu yg terhegeh-hegeh kat belakang... tu semua kalau... ehh, aku pernah rasa masa bergerak perlahan, masa tunggu connection flight ke KL dekat Dubai, masa tu rasa nak jumpa pilot Emirates tu suruh cepatkan jer masa supaya dapat jumpa mak dan ayah cepat. dah sampai KL pulak, terpaksa 'dikuarantin' dekat rumah kak ijah seharian, kononnya nak buat suprise kat emak, sekali ada jer 'astro' x berbayar yang suka pecah-pecah cerita ni. hampeh...

macam tu la masa... x pernah nak khianat dengan tugasnya... sampai tempat dia pun diangkat oleh Allah sehingga Dia bersumpah dengan masa dalam surah al-asr!


last trip (last?) di Istanbul Turkey

banyak nak dicalit kat sini, tapi kerja yang wajib sebagai pelajar pun masih banyak belum siap. so nak tutup kedai kopi setakat ni jer. semoga semua diberi cahaya dalam kehidupan ini. salam.

p/s : siapa ada jual masa??? saya nak beli! pakai dinar emas atau jongkong emas !