Sunday, November 28, 2010

syurga itu dimana?

ibu

assalamualaikum.

tiba-tiba tadi teringat dekat lagu ni. sedih pulak hati teringat mak dan ayah...semoga mereka dibawah naungan Allah bersama-sama kekasihNya. aminnn...

Sunday, November 21, 2010

masa yang taat pada peraturan


assalamualaikum,

sudah berpurnama blog ni berhabuk, entah kemana "hati" ni dibawa berlari. kesana ke mari agaknya. lol!

semenjak ada facebook, jarang nak baca blog. dulu boleh la, sebab tak banyak kerja, sekarang ni macam hamba abdi dah (tetiba rasa 'belajar' macam dipaksa), well, it's life kan. kalau nak senang, duduk dalam kubur. ehh? duduk dalam kubur pun tak senang, kau ingat malaikat mungkar nangkir tu nak bagi ko duduk diam je berbalut-balut kain kapan, wangi_wangi bau air mawar? abis disoal, x dapat jawab kena seksa, soalan dah bocor lama, jawapan je tak dapat lagi... so ada ke yg senang?

pejam celik pejam celik dah hampir tamat masa dekat France ni. Rasa macam semalam je bukak blazer dari KPM yang oversized dan outdated fashion tu... bulan
sebelas masuk la musim luruh, habis botak pokok-pokok. terfikir macam tu la patuhnya alam dengan peraturan Allah, kita ni pulak mcm bebal sangat... asyik merudum je iman... kuatkan lah hati ni...

semester akhir ni, jarang pulak aku ponteng kelas, kalau ada strike pun aku akan pergi jugak, buat pengubat rindu...(sapa yg tak tahu, strike tu biasa je kat France ni, kelas akan ditutup so tak leh la nak teruskan pembelajaran. tahun ni tema strike adalah "pencen", nak tahu lebih lanjut, google ler).

minta doa lah supaya tak ada lagi strike, sudahlah banyak lagi yg belum dipelajari ni... lagipun ni semester akhir, juga mungkin musim luruh terakhir dekat sini... entah bila ada peluang nak datang lagi sini. sebab itu aku nak enjoy puas-puas hidup kat sini selagi ada.

musim cepat betul berlalu, terasa diri ni ketinggalan berpuluh-puluh batu dekat belakang. kalau la kita boleh kejar waktu tu, dan biar waktu yg terhegeh-hegeh kat belakang... tu semua kalau... ehh, aku pernah rasa masa bergerak perlahan, masa tunggu connection flight ke KL dekat Dubai, masa tu rasa nak jumpa pilot Emirates tu suruh cepatkan jer masa supaya dapat jumpa mak dan ayah cepat. dah sampai KL pulak, terpaksa 'dikuarantin' dekat rumah kak ijah seharian, kononnya nak buat suprise kat emak, sekali ada jer 'astro' x berbayar yang suka pecah-pecah cerita ni. hampeh...

macam tu la masa... x pernah nak khianat dengan tugasnya... sampai tempat dia pun diangkat oleh Allah sehingga Dia bersumpah dengan masa dalam surah al-asr!


last trip (last?) di Istanbul Turkey

banyak nak dicalit kat sini, tapi kerja yang wajib sebagai pelajar pun masih banyak belum siap. so nak tutup kedai kopi setakat ni jer. semoga semua diberi cahaya dalam kehidupan ini. salam.

p/s : siapa ada jual masa??? saya nak beli! pakai dinar emas atau jongkong emas !

Tuesday, March 2, 2010

cepat weh

tak sabau nak balik umah. tunggu lagi 4 purnama insya'allah!

Tuesday, February 23, 2010

berputar-putar

salam semua. aku baru nak visible kan blog aku, haritu dia 'tidur' sbb aku malas nak update. masa tu pun aku tgh cuti, so banyak member2 yg leh wat cerita2. now my life is back to normal. masing2 busy, so aku pun cakap la sorang2 ngn blog aku ni.

dalam sepi-sepi ni, aku teringat mak aku. teringat dia cakap "senang nyer jadi manusia, diberanakkan, bagi makan cukup2, bagi pelajaran cukup2, dah besar panjang kawen. tinggal la mak bapak kat rumah". hahaha!memang la macam tu putaran hidup kat dunia ni wahai bonda. kalau kita tak ikut resam tu, orang ramai pandang pelik pulak.

hurmm itu la mak...penyair yg tak bertauliah, tapi kata-kata dia sangat dalam...Semoga Allah rahmati kita semua :)

sebenarnya aku tengah sedih dan bengang ni, pasal 'kemajuan' diri (so x der kaitan ngn emosi ke apa). kadang-kadang kita tertanya2, kenapa ada kegagalan, walaupun kita sudah berusaha...Rahsia Dia, sentiasa buat diri berdebar...kalau ia ada hikmah yang besar, aku redha jer...

ok..aku dah tingtong. harini aku demam dan selsema plus dapat khabar mengejutkan tadi, makin menjadi la. so mau tidor dah...salam folks!

Wednesday, January 13, 2010

darah

disaat penduduk Malaysia mengutuk serangan keatas gereja baru-baru ini,
orang islam Palestin terus disembelih, mungkin kalau darah itu tidak tersejat, wujud satu sungai merah mengalir di Gaza dan sekitarnya....

Kalau bangunan batu itu dimusnahkan dianggap kejam,
kenapa pula darah yang mengalir itu didiamkan?
mungkin batu lebih bernilai dari nyawa...

Kalau betul-betul mahukan keadilan, hentikan semua peperangan.
kau islam, kau hindu, kau kristian, kau yahudi, kau buddha, atau kau tanpa agama,
belajar la menilai harga setitik darah.
kalau rasa darah tu murah, kelar la leher sendiri, sebab bagi orang lain, setiap nafas, setiap denyutan nadi mereka adalah lebih dari sebuah harga.



*penat melihat manusia yang bodoh tak menggunakan akal.

Saturday, January 9, 2010

miskin harta, kaya cinta

salam semua.

sekarang tengah musim sejuk. lagi tiga hari final paper. sudah 16 hari elaun tuk sem ni tak masuk lagi. tengah sale besar2an..

kesimpulan?

kesejukan, stress, kelaparan, dan kesakitan hati sebab tak leh join rakyat Besancon membeli belah.

hahaha!nasib baik ada la beberapa orang yang berbudi pekerti disekeliling aku. rasa rumah aku ni meriah jer sbb ada orang-orang datang melawat setiap hari. aneh..biasa teman ketawa senang dicari, tapi kali ni aku rasa teman menangis pulak yang ramai. yupp, terharu dan sangat berterima kasih pada mereka.

hurmm..aku rasa macam tenang jer permulaan 2010 ni. aku pun tak tahu kenapa. sebab selalunya bagi aku "kebahagiaan adalah wang, dan wang adalah kebahagiaan". ni aku dah tahap pokai nauzubillah, tapi aku rasa macam gembira jer. walau sedikit stress untuk exam. aku rasa ni mesti berkat mak bapak aku doakan (ataupun doa kalian?). inilah orang panggil "miskin harta, kaya cinta".

anak-anak aku? biar lah aku kelaparan, tapi jangan sampai diorang kelaparan. sanggup aku tebal muka kumpulkan tulang ayam kat rumah member aku tu untuk diorang. ramai yang datang cakap diorang makin susut badan...aku cuba sedapkan hati jer, tapi dekat lubuk ni, tetap rasa nak menangis. rasa berdosa pulak bela diorang. tak pe la sayang-sayang ku, derita ini hanya sementara. alaaa, bukan tak biasa hidup susah kan?

tak pe la, malas aku nak fikir benda-benda tu. bukak suratkhabar Malaysia, tengah sibuk isu "Allah" dan agama-agama ni. ni lagi satu aku malas nak cakap. padahal banyak jer hujah aku nak cakap, sebab memang dah belajar dulu, tapi serupa macam anjing menyalak bukit jer la, kalau aku cakap pun, kau ingat ada orang nak dengar? dunia ni memang dah disumpah jadi tak aman sampai kiamat kot, yer la, selagi manusia yang diamanahkan jadi khalifah ni, menolak menggunakan kewarasan akal. (bagus lagi aku layan anak-anak aku, kalau diorang terkencing pun aku tak der la nak marah, sebab binatang tak der otak).

hurmm..ok la, tu jer sedikit kata untuk dirasa. insya'allah, nanti aku update lagi. ketemu lagi yer. salam!

Tuesday, January 5, 2010

terpuruk ku

salam.

nak tau tak?aku tak terhenti ketawa dengar lagu Aizat "hanya kau yang mampu" bila sampai ayat:

"Harusnya takkan ku biarkan engkau pergi, Membuat ku terpuruk rasa ingin mati, Derita yang mendera kapan akan berakhir"

hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!

macam bunyi limau purut yang dah mati jer, pastu kena kapan. giler heh buat lagu macam tu?manusia ni kan degil, aku cakap JANGAN bercinta dan mengharap pada manusia, nanti kecewa pastu buat lagu bukan-bukan. cuba cinta dengan alam sekitar ke (kalau tak reti nak cinta kat Tuhan tu!nauzubillah).

cinta is only one of the reasons to live happily. REASONS, maksud nyer banyak lagi cabang kalau nak hidup bahagia. jangan la buang masa dan duit...