Tuesday, December 29, 2009

Cannes- Nice - Monaco - San Remo

Perjalanan :

Hati berdebar andai impian ke selatan Perancis tak menjadi. berikutan cuaca buruk (ribut salji) dan travelmate yg banyak kerja...berdebaran dan berdebar seperti bintang aldebaran. sepatutnya kami ke Lyon dahulu untuk lawat member yang sakit. tapi train ditangguhkan keesokan harinya (22 disember 09) dan terus ke Nice. sabar yer Jerry, ada rezeki kita jumpa. insya'allah..

kami diberi kotak sarapan percuma!yipppieee!

tren lewat...sejam kami tunggu kesejukan dekat stesen ketapai Besancon. jam pukul 1 pagi...kami habiskan masa bermain game.

kabin kelas dua, seperti nama, mmg hampeh. manusia2 ni duduk sesuka hati jer. aishhh, boleh tahan ke aku 10 jam dlm tren ni.(mengingatkan masa di Mesir dulu aku merempat agak lama dlm tren ayam tu- 14 jam!so kira ok kot...) makcik sebelah aku ni sakit perut...sepanjang perjalanan bau kentut...sabar yer..sabar..


tren akan melalui Cannes, Antibes dan terminal Nice-ville. kami bercadang tuk turun di Cannes dulu. apa makna pergi ke French Riveria kalau x ke Cannes kan?

seronok nyer!sebab tak sejuk! suhu dalam 13 selsius mcm tu la!kalau kat Besancon ni aku dah beku sbb suhu -4.

tak sah kalau tak ke Cannes jika tak ke auditorium yg berlangsung nyer festival filem antarabangsa! merasa la lalu re carpet tu. wakaka!

kami ke Christmas Market yg berdekatan. harapan di hati mencari barang sekeping roti tuk mengalas perut..tapi x jumpa...x pe la, terus jalan..

sasaran kami adalah keatas bukit yang menempatkan Cathedral

Cannes dari puncak


kau ingat kau ni apa?


le marche provencal

clementines (oren) dan delima


NICE (sebut 'niece')

dari luar hotel kami

dlm pengembaraan kami, kami menetap 4 hari 3 malam di Azurea hotel, berdekatan dengan Gare de Nice ville. kami beruntung sebab dapat pakej promosi musim sejuk. (bilik semalaman beserta sarapan hanya 30 euros berbanding harga biasa antara 90-180 euros!). tujuan kami memilih hotel ini kerana harga dan lokasi.

sebuah cathedral di Nice

nice dihubungkan dengan tramway dan bas. mudah jer, x sesat pun.


jalan-jalan di Place Masena

sepanjang pantai di vieux Nice

di le promenade des anglais


MONACO (23 disember 2009)

perjalanan dari Nice ke Monaco hanya mengambil masa 45 minit dengan bas awam. tiket berharga 1 euro sahaja!


jalan-jalan yg dihiasi butik-butik mewah!

pelabuhan monaco


casino terkenal di Monte Carlo

litar F1 adalah sepanjang jalan di Monte Carlo. ini adalah antara kesan geseran tayar kereta2 F1 tersebut.

golden foot

pantai yg tenang...sambil dengar lagu 'life for rent' dan 'fireflies'...

naik bot. satu euro tuk 4 minit..haishhh.tapi berbaloi la. merasa la gak naik bot.


dari atas puncak bukit

st nicholas cathedral

kami banyak lagi masa..tak tau nak buat apa...so terjumpa la muzium lautan ni. kakak cashier tu cun, baik plak tu. mcm ikan duyung. sebenarnya nak bercakap ngn akak tu jer, sekali terbeli tiket sekali. 6 euros!cisss!makan kebab mesti kenyang.

pintu masuk muzium

pandangan perlabuhan.

SAN REMO (italy)

bandar yang bersempadan dengan perancis dan monaco ni mengambil masa 1 jam perjalanan dengan keretapi. hujan mula mencurah-curah. agak spoiled la, tapi nak wat camana kan. hujan itu rahmat.


beza pengemis di eropah dan asia, disini mereka membuat sesuatu untuk duit, di malaysia mereka hanya tahu meminta jer. mengemis sepuluh tahun pun tak kaya-kaya, padahal tulang pat kerat tu ada. ni yang aku marah ni!tetiba nak emo~~~

pelabuhan San Remo



kami berhenti makan disebuah restoren yg agak menarik. yang penting waitress tu leh ckp french, senang sikit nak order.

San Remo juga dikenali dengan spagetti cabonara dan makanan laut nya. hurmm, juling mata tengok harga satu-satu dlm kad tu. tapi once in a lifetime kan? so kami pun memesan spagetti seafood. nasib baik sedap. memang terasa keitalian nya.

tetiba aku rasa sedih, sebab percutian ni akan berakhir...balik besancon nanti mesti kepala berat balik..kan bagus kalau cuti lama-lama...

PULANG KE BESANCON ( 25 disember 2009)

hati ini berat, kaki ini berat, tapi sudah ditakdirkan untuk pulang ke kampung halaman...

bila lagi la nak merasa perjalanan macam ni lagi...untuk aku, percutian kali ni aku puas...sebab tu aku tulis kat blog ni, supaya nanti-nanti aku boleh tengok balik.

terima kasih Gowan or my Johnny coz menjadi travelmate.

No comments: