Thursday, December 31, 2009

pertukaran tahun

Salam semua bapak-bapak, ibu-ibu dan semua nya. dah lama aku tak tulis ringan-ringan macam ni. yer la semenjak dua menjak ni rasa mcm cool jer tulis sepotong-sepotong ayat (that's me!i'm the best, i'm the best, i'm the best, yes you are the best!--best tahik!).

2010 telah mengetuk tirai. meninggalkan 2009 dengan penuh kenangan. Entah, aku rasa 2009 berlalu macam biasa jer. ermm..macamana entah nak komen, sebab banyak sangat benda best kot. malas la aku nak komen.

tapi 2009 aku rasa aku ada peningkatan dari segi perhubungan dengan member-member lama. thank you to facebook la!hahaha! aku memang jenis malas nak cari member-member lama, coz kalau jumpa pun tak tahu nak cakap apa. so aku jenis yang biar ler 'perjumpaan' tu terjadi secara tetiba. tak ku cari, tak ku elak.

aku jugak ada penyakit baru. aku suka ulang-ulang benda yang aku suka. macamana tu?haha!aku suka lagu 'tainted love', so aku ulang-ulang sampai kucing-kucing aku gila. aku suka tengok cerita 'agathe' dan tadi aku dah tengok kali ke LIMA, tetap ketawa terguling-guling! aku suka cerita AVATAR so aku ulang-ulang gi cinema tu, walaupun aku dah nak faham dah bahasa puak na'vi tu.

tahun 2009 jugak, aku hampir paham dengan 'belang-belang' orang disekeliling aku. towards the end, kau tahu aku leh buat apa?aku leh tengok jer..hehehe!lantak la semua orang nak buat apa, selagi tak kacau aku dah la kan?

tahun 2009 jugak menyaksikan aku FAILED for the first time semenjak kali terakhir peperiksaan percubaan matematik tambahan pada tahun 2004!!!cessss! selama ni menang dengan flying colours jer, sekali failed satu subjek tu, aku terus rasa nak terjun sungai Doubs tu. cisss!nasib baik lecturer tu buat test balik, so aku harap dapat cover luka yang pedih itu.

dan aku selalu keliru antara tahun 2008 dan 2009, sebab aku rasa macam sama jer. (sapa leh bagitau yang aku pergi London dulu tahun biler?aku tak ingat dah la...).

hurmm..apa-apa pun, 2000 ke, 2001 ke, 2010 ke, 2222 ke, it's just numbers. yang penting usaha kita dalam mencari kehidupan lebih baik didunia dan diakhirat. insya'allah. ok la, semoga semua orang dilimpah rahmat dan kasihNya untuk kini dan selamanya. jumpa lagi!!!

Wednesday, December 30, 2009

orang tua

"mak dah lama tak makan buah...dah tak larat nak ke kedai"- Bonda

rindu semakin mencengkam...

Tuesday, December 29, 2009

Cannes- Nice - Monaco - San Remo

Perjalanan :

Hati berdebar andai impian ke selatan Perancis tak menjadi. berikutan cuaca buruk (ribut salji) dan travelmate yg banyak kerja...berdebaran dan berdebar seperti bintang aldebaran. sepatutnya kami ke Lyon dahulu untuk lawat member yang sakit. tapi train ditangguhkan keesokan harinya (22 disember 09) dan terus ke Nice. sabar yer Jerry, ada rezeki kita jumpa. insya'allah..

kami diberi kotak sarapan percuma!yipppieee!

tren lewat...sejam kami tunggu kesejukan dekat stesen ketapai Besancon. jam pukul 1 pagi...kami habiskan masa bermain game.

kabin kelas dua, seperti nama, mmg hampeh. manusia2 ni duduk sesuka hati jer. aishhh, boleh tahan ke aku 10 jam dlm tren ni.(mengingatkan masa di Mesir dulu aku merempat agak lama dlm tren ayam tu- 14 jam!so kira ok kot...) makcik sebelah aku ni sakit perut...sepanjang perjalanan bau kentut...sabar yer..sabar..


tren akan melalui Cannes, Antibes dan terminal Nice-ville. kami bercadang tuk turun di Cannes dulu. apa makna pergi ke French Riveria kalau x ke Cannes kan?

seronok nyer!sebab tak sejuk! suhu dalam 13 selsius mcm tu la!kalau kat Besancon ni aku dah beku sbb suhu -4.

tak sah kalau tak ke Cannes jika tak ke auditorium yg berlangsung nyer festival filem antarabangsa! merasa la lalu re carpet tu. wakaka!

kami ke Christmas Market yg berdekatan. harapan di hati mencari barang sekeping roti tuk mengalas perut..tapi x jumpa...x pe la, terus jalan..

sasaran kami adalah keatas bukit yang menempatkan Cathedral

Cannes dari puncak


kau ingat kau ni apa?


le marche provencal

clementines (oren) dan delima


NICE (sebut 'niece')

dari luar hotel kami

dlm pengembaraan kami, kami menetap 4 hari 3 malam di Azurea hotel, berdekatan dengan Gare de Nice ville. kami beruntung sebab dapat pakej promosi musim sejuk. (bilik semalaman beserta sarapan hanya 30 euros berbanding harga biasa antara 90-180 euros!). tujuan kami memilih hotel ini kerana harga dan lokasi.

sebuah cathedral di Nice

nice dihubungkan dengan tramway dan bas. mudah jer, x sesat pun.


jalan-jalan di Place Masena

sepanjang pantai di vieux Nice

di le promenade des anglais


MONACO (23 disember 2009)

perjalanan dari Nice ke Monaco hanya mengambil masa 45 minit dengan bas awam. tiket berharga 1 euro sahaja!


jalan-jalan yg dihiasi butik-butik mewah!

pelabuhan monaco


casino terkenal di Monte Carlo

litar F1 adalah sepanjang jalan di Monte Carlo. ini adalah antara kesan geseran tayar kereta2 F1 tersebut.

golden foot

pantai yg tenang...sambil dengar lagu 'life for rent' dan 'fireflies'...

naik bot. satu euro tuk 4 minit..haishhh.tapi berbaloi la. merasa la gak naik bot.


dari atas puncak bukit

st nicholas cathedral

kami banyak lagi masa..tak tau nak buat apa...so terjumpa la muzium lautan ni. kakak cashier tu cun, baik plak tu. mcm ikan duyung. sebenarnya nak bercakap ngn akak tu jer, sekali terbeli tiket sekali. 6 euros!cisss!makan kebab mesti kenyang.

pintu masuk muzium

pandangan perlabuhan.

SAN REMO (italy)

bandar yang bersempadan dengan perancis dan monaco ni mengambil masa 1 jam perjalanan dengan keretapi. hujan mula mencurah-curah. agak spoiled la, tapi nak wat camana kan. hujan itu rahmat.


beza pengemis di eropah dan asia, disini mereka membuat sesuatu untuk duit, di malaysia mereka hanya tahu meminta jer. mengemis sepuluh tahun pun tak kaya-kaya, padahal tulang pat kerat tu ada. ni yang aku marah ni!tetiba nak emo~~~

pelabuhan San Remo



kami berhenti makan disebuah restoren yg agak menarik. yang penting waitress tu leh ckp french, senang sikit nak order.

San Remo juga dikenali dengan spagetti cabonara dan makanan laut nya. hurmm, juling mata tengok harga satu-satu dlm kad tu. tapi once in a lifetime kan? so kami pun memesan spagetti seafood. nasib baik sedap. memang terasa keitalian nya.

tetiba aku rasa sedih, sebab percutian ni akan berakhir...balik besancon nanti mesti kepala berat balik..kan bagus kalau cuti lama-lama...

PULANG KE BESANCON ( 25 disember 2009)

hati ini berat, kaki ini berat, tapi sudah ditakdirkan untuk pulang ke kampung halaman...

bila lagi la nak merasa perjalanan macam ni lagi...untuk aku, percutian kali ni aku puas...sebab tu aku tulis kat blog ni, supaya nanti-nanti aku boleh tengok balik.

terima kasih Gowan or my Johnny coz menjadi travelmate.

Friday, December 18, 2009

perampas

kan ke aku da ckp, apa yg didepan mata kita ni, senang jer nak kena rampas dari Dia. membuat aku jadi kebal dan bebal.

Tuesday, December 15, 2009

salji yang halus pun terasa berat

Salam...
Entah la, jasad kat darat, jiwa ke laut, fikiran melayang kat langit. kalau semua tu disatukan, aku pilih nak bertemu kat syurga. tak der beban kena tanggung, tak der derita kena tempuh.

bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah---ayat yang selalu disebut-sebut adik beradik aku. (rindu tu makin membuak). memang betul ayat tu.

depan mata aku, ada segala yang aku idam. tapi aku tahu, nanti semua akan hilang.

dekat diri ini dah biasa dengan yang terbaik, bila tiba kesusahan, mula rasa sakit. mengeluh macam lembu barah kat bontot.

dalam hidup ini dah biasa cerah, bila tiba malam, terhantu-hantu dengan bayang-bayang.

Pernah dengar berakit-rakit kehulu, berenang renang ketepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang ke kemudian. - pandai siapa yang buat pepatah ni, pujuk hati biar jangan putus asa.

Gagal tu permulaan kejayaan. macam pucuk rebung, kalau kita ambil rebungnya masa muda, makan masa juga nak tumbuh rebung baru, terus jadi buluh yang tinggi dan kuat. macam tu la luka hati ni, ambil masa nak sembuh.

saat ni aku perlukan keluarga aku. macam cas-cas elektrik, bila bertemu jadi semakin kuat. tapi terlampau jauh...hai..masing-masing rumah berbiji-biji, kereta berderet-deret...x kan tak mampu beli tiket ke sini?atau sponsor aku balik untuk dua hari pun aku dah rasa rahmat... saja jer aku nak balik kejap, nak tatap muka mak dan ayah puas-puas, nak rasa hangat duduk tengah-tengah akak-akak dan abang-abang. rindu semakin menjadi-jadi...ada member-member jadi peganti, tapi sampai bila aku nak nyusahkan semua orang kan?sahabat sejati? rakan karib?kawan baik? macam mana-mana cerita mitos yang kita dengar masa kecil. wujud dalam tidak. hakikatnya pepatah melayu yang satu lagi ni la yang betul "kawan ketawa senang dicari, kawan menangis jarang yang ada".

tak pe la, blog ni memang aku tulis mana yang suram. kalau dikira, setiap entry baru jarak dia jauh-jauh. bermaksud hari yang lain-lain tu aku rasa gembira.

tadi salji kecil-kecil jatuh atas kepala. aku tau dia takut jatuh kat aku sebab aku dah bagi amaran, aku tak suka salji. tapi tak pe la, sudah tiba masa dia turun kat bumi. nanti satu hari nanti mesti aku rindu dengan butir-butir kecil, putih dan sejuk ni.


dalam hati yang sebegini, pada jiwa yang sebegitu, salji yang halus pun terasa berat...

Monday, December 14, 2009

dulu suka, sekarang benci

Dulu aku tertanya-tanya, musim sejuk tu macamana bentuk dia?salji pun turun, kelas banyak tak der sebab jalan licin, bas tak jalan. aku suka. terkinja-kinja dengan kawan-kawan kat belakang Planoise.

Sekarang ni, aku gelisah kalau bulan 10 datang. kalau daun-daun mula gugur, dan kalau kami kena kurangkan sejam untuk daylight saver. sebab?salji dengan kawan dia si angin sejuk akan mengetuk benua ni. cettthh!kau tahu?aku benci dengan dua ciptaan Tuhan ni...macam aku benci makan sayur masa kecik, nak tolak tak boleh, sebab nanti kena piat telinga dengan mak.adoiyaiii...

Friday, December 11, 2009

mahu

kalau ikut kemahuan, mahu sahaja mengapai awan, biar jadi sakti. tapi harus sedar, dilangit mana pun kita bermukim, di tanah juga akan bersemadi. - mejah

Sunday, December 6, 2009

ayah

ayah...aku ada, kerana kau ada...

Thursday, December 3, 2009

untuk mu teman

“Sesungguhnya orang Mukmin itu bersaudara, kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu.” (Surah al-Hujurat, ayat 10)