Sunday, November 8, 2009

que sera sera

Salam.

take 5 kejap. berasap otak aku.

esok aku ada test spanish. frankly, i'm not ready for this. kami baru ada 4 kelas dengan cikgu tu, pastu nak test terus. aku terpaksa amik bahasa tambahan ni, sebab kena cukupkan subjek. erm..lantak la, jawap jer apa yang patut.

tadi petang, sambut dua orang lecturer aku dari IPBA, datang buat apa entah kat sini. huhu, aku rindu dengan mereka berdua tu. macam makcik2 yang suka membebel tu.

dapat berita, ekonomi negara tak stabil. peruntukkan pendidikan pun dikurangkan. nak beli kertas tuk pejabat kat IPBA tu pun tak dak duit. miskin negara MAlaysia ni...kami difahamkan, tak der la nak repeat2, kalau exam, memang wajib lulus. tak lulus, time jugak kau dapat tiket balik malaysia selama-lamanya!bukan macam budak2 course lain, aku dengar, kalau tak lulus yang ni, leh tukar yang tu. siap ada yang tukar2 major lagi. untungkan diorang?aishhh, kenapa la perguruan ni asyik dianak tirikan. kata nak memartabatkan, tapi kalau asyik dipandang 2nd class profession, sampai bila?ingat senang ke buat linguistik?biar la, rezeki masing-masing.

aku sampai satu tahap, aku rasa nak putus asa. kalau aku gagal la kan (nauzubillah), memang aku malas nak cakap apa, diorang suruh balik, aku balik jer la. dulu aku lari sampai eropah ni sebab aku malas nak pening2 kepala masalah itu ini. tapi silap. masalah tu adalah bayang2, dia ikut kita ke mana2. so kesimpulan, Malaysia ke, France ke, sama jer.selagi berpijak kat dunia ni, masalah tu tetap ada.

ermm..hati aku pun dah kering. lantak la. aku malas nak fikir masa depan aku. kalau ditakdirkan aku x dpt apa yg dihajati, aku rela jer duk umah mak bapak aku tu. rumah ada, kereta ada, beras ada...diorang pun dah tua.tinggal berdua pulak tu. tapi kena tahan telinga la sikit, mesti ada orang yang mengata "si Anjut tu, dulu bukan ke kat Perancis?ni menganggur jer, bagus lagi la si Anu tu, sekolah setakat STP, dah ada bengkel sendiri dah".

tuan-tuan dan puan-puan, aku tak kesah langsung korang nak cakap apa. yang penting, syurga dan neraka kunci nya bukan korang yang pegang kan?apa nak jadi, jadi la. aku akan usaha selagi mampu, insya'allah.

*psst...siapa tak nak kehidupan yang baik kan?

3 comments:

Anonymous said...

If you believe in yourself, you can do it. Really tough studying in France isn't it? Plus with French language, and I read that you're taking Spanish...life is full of exams don't you think so? I think you can do it. Come on, if you can learn French, what else spanish? Gambate!

anjut said...

huhu, thank you for the support. mmm, it's not about this spanish test, but other test too. u know, my program is an agreement between this two countries, and i started my class in 2nd year. imagine how far i was left behind??huhu!and the stress given by scholarship department etc...only He knows the pressure...insya'allah, i'll try my best.doa2 kan la yer.

masruddin said...

salam.

insyaAllah. sma² kita usaha semampunya. Allah lebih tahu akan sesuatu perkara, biarla org nk cakap apakan? doakan masruddin di sini juga. ~~~~ =)