Wednesday, November 11, 2009

memang salah aku

tadi ada perjumpaan batch dengan lecturer aku dari malaysia tu. sekali nama aku naik sebab ada orang report aku suka ponteng. tercacak tocang aku, macam cerek air yang berasap aku rasa telinga aku ni.hakikatnya aku tak der la melampau monteng kelas tu. tapi aku ngaku la ada kelas kat audi yang aku x g sebab kedatangan x wajib, dan kau tak paham apa pun kalau dah lecturer cakap macam ketapi. tapi kelas tutoral memang aku rajin la gi. ermm, pelik aku kat Perancis ni ada jugak orang yang suka nyebok apa org lain buat. aku tau, budak2 lain tadi terkedu jugak sebab nama tak naik. menikus sorang2 (ada yang tersengih2 kat aku pun yer jugak, rasa nak bagi makan penyepak jer)nasib baik aku tak petik nama sorang2. mau nyer huru hara grup aku nanti.

tapi aku fikir balik, aku buat bodoh jer. lecturer tu serkap jarang jer kot. (puas aku berdebat dengan lecturer aku tu, pertahankan hak sendiri katannya). tapi sebagai peringatan la jugak kat aku ni. kalaupun kelas tu tak wajib pergi ke, atau kau tak faham apa lecturer tu cakap ke, pergi jer la, amik berkat! (mmg lecturer tu jenis baca balik apa yang dia tulis kat slide, and diorang akan bagi kami slide tu lps kuliah, so sama jer kalau aku baca dgn khusyu' kat rumah, dari gi aku dapat telur ayam jer).-nanti nak dekat exam mula lah ngadu sakit kepala la itu la ini la, padahal kelas tak gi, mana nak pandai?

masa nak balik tu, Mamat cakap ngan aku "aku ni masalah komputer, rumah,kamera, itu ini...tapi kau punya masalah jenis masalah jiwa jer Mejah". hahaha!tergelak aku. (semalam aku terpatahkan katil dia, kesian budak tu nak hantuk2 kepala kat dinding sebab barang2 dia banyak yang jahanam!).

memang pun, aku pikir balik, masalah aku ni kaitan ngan jiwa jer. terpana dengan shout out Amalina kat YM "sedangkan jantung yang berdegup ni bukan lah milik kita". so bagi aku, memang hak Dia la nak bolak balik kan hati, jantung, ginjal, pankreas, otak ke apa. sebab semua ni kan kita pinjam dari Dia. lagi satu, masalah2 yang Dia bagi ni memang dah well designed dengan kemampuan kita. takkan nak diuji diluar kemampuan kan?

so meseg yang aku dapat hari ni, jaga la akhlak. lagipun aku ni nanti jadi cikgu, nanti kalau anak murid aku ponteng, tau pulak aku nak sakit hati.huhu!sekarang ni Tuhan bayar cash!

huhu, teringat member aku cakap "asyik tak gi kelas jer, macamana nak pandai?". huhu! tau la kau rajin.

ok la para penonton, aku nak kemas nota2 aku. mesti la esok aku akan jadi pelajar yang cemerlang!bye!

3 comments:

shiedahkamil said...

tetibe terasa gak..

huhuhu..pasni tobat..

gudluck!

anjut said...

yup2pengajaran buat semua!haha!gud luck jugak!

Nur Intan Marlyny Bt Abd Majid said...

Hi, Anjut? may I know the courses that u take..well,sy pon pnah je dpt lecturer mcm tu...juz sebut blik ape yg ade dlm slide,with a louder voice...mmg kte as a student expect more than that kn? tp itu lah lumrah alam...kdg2 kita tak semstinya dpt apa yg kte nak..so kna snts bsyukur dgn apa adanya..(utk diri ini juga) yg penting, ambil keberkatan disetiap pmbelajaran itu...InsyaAllah,kejayaan itu akn mnjd milik kita...Good luck~!