Sunday, November 29, 2009

buka la mata


"..Sebenarnya bukan mata itu yang buta, tetapi yang buta ialah hati yang di dalam dada"

- Al Hajj (22):46










Open Your Eyes
Look around yourselves
Can't you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let's start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..


Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you're feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn't this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..


When a baby's born
So helpless and weak
And you're watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we'll see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
الحمد الله
Alhamdulillah..

Friday, November 27, 2009

Hari jadi adik aku, hari raya aidiladha

"buzz! buzz!"

aik?aku baru nak membuta. siapa la ni...nyesal tak log off tadi...

owh, abang aku...nak apa?

nak apa apa?lupa ke hari raya?masa ni la nak bercakap ngan family.hehehe!sorry!


ayah : kenapa ayah nampak tua dalam cam ni?selekeh pulak ayah tengok muka sendiri...

(lorrr..untuk orang yang berumur 70 tahun ++, ayah ni kira hensem ler..cuma perut tu jer macam nak bukak kilang tayar...)


Emak : mak nampak gemok ehh Anjut? ermm...

(emak...mak gemuk ke, kurus ke, kita tetap sayang mak. nada cambiar mi amor pour ti!- kejap2, aku perasan soalan tu pun selalu aku tanya member2 aku.hahaha!like mum like son betul!)

wawan : "nak apa Anjut? weh, hari ni hari jadi kita!"

aku : kau umur berapa tahun dah?

wawan : 18 tahun

aku : apaaaa????mana adik aku yang kecik tu?ishh..x best nyer dapat adik bujang...

Happy Birthday Wawan!!!dah tua dah adik aku sorang ni!jangan nak layan pempuan jer heh, abiskan belajar dulu. bihun tu, kau nak jeleskan aku ke?hahaha!


*rindu???yer...semakin mencengkam...

Tuesday, November 24, 2009

kahwin

Hari itu, aku dapat berita pasal seorang member aku nak kahwin( kita cakap secara general la yer, bukan menuju individu, member2 sekampung aku pun ramai nak kahwin jugak). ermm, in fact, ada seorang budak sekolah rendah aku yang dah ada dua anak. bila dengar berita 'kahwin' ni, mengeletar badan aku. bukan sebab aku syaitan (setan kan takut n bengang kalau ada orang 'mendirikan' masjid), tapi sebab aku terbayang tanggungjawap yang akan dipikul.

Aku petik kata-kata abang uda aku kepada isteri dia masa dalam perjalanan kami dari Johor ke KL" kita berkahwin bukan kerana memuaskan nafsu seks masing2, ini adalah perihal membina hidup sama-sama. maka, bila kita dah disatukan, masing-masing kena bertolak ansur. dan jika awak mencari kekayaan bersama saya, sampai bila awak takkan jumpa, tapi jika awak cari kebahgiaan, insya'allah saya akn cuba bagi yang terbaik ", lepas tu abg aku toleh belakang ke arah aku dan cakap "sedap tak ayat aku Anjut?bukan copy dari novel tau!". hahahaha! kakak ipar aku tersipu2 malu (segan la tu).

Nampak tak baris ayat ni "Bukan kahwin kerana nak memuaskan nafsu memasing". maka nafsu menjadi perkara kedua, dan yang paling penting ialah "perihal membina hidup bersama-sama" insya'allah sampai ke hujung nyawa.

siapa tak nak kahwin kan?nak timang zuriat sendiri. dulu masa aku belum berlepas ke France pun, aku pujuk family aku meminang anak dara orang dari Perlis tu. masa tu memang aku fikir dah sesuai masanya untuk aku berumah tangga. i was 20 years old back then! muda bergetah tu!

tapi akhirnya aku faham, kenapa mak aku cakap macam ni "kau yakin ke nak jaga anak orang tu?". honestly, i am really not ready for this (nanti ada org kata pernah dgr ayat ni. dulik apa aku!hahaha!). macam nak bina masjid, banyak kira-kira yang aku kena amik kira.

memang la ada kakak-kakak dan abang-abang aku yang kata "kahwin tu kunci rezeki, lepas kahwin banyak betul rezeki masuk". ermm...itu pendapat masing-masing. bagi aku, aku nak jadi macam burung enggang, aku nak bina 'sarang' yang selesa untuk keluarga aku dulu, pastu nak kumpul 'makanan' secukupnya untuk keluarga aku, dan bersedia untuk menjaga zuriat-zuriat aku dan melindungi dengan penuh kasih sayang isteri aku. (burung enggang jenis monogamy, kalau bini dia mati, dia takkan nak mencari betina lain. bagus kan?kalah shah jehan dan mumtaz mahal!).

itu pendapat aku. pendek kata, sebagai seorang lelaki yang bakal menjadi seorang suami dan ayah, aku kena la mengukuhkan tempat aku berdiri dulu. fizikal dan mental kena mantap. kalau salah satu tak mantap, nanti wujud la berita "isteri tak cukup nafkah", "isteri tak puas di ranjang (please, this is reality)", "isteri bosan" dan yang paling teruk "penceraian".

dalam posisi aku sekarang, perkahwinan bukan la prioriti lagi. banyak benda yang aku kena settle kan. kalau dah jodoh, tak kemana. bapak aku pun kahwin masa umur dia 30 tahun lebih, so kenapa aku nak tergesa-gesa kan?tanggungjawap aku sekarang ni kan pelajar, so aku kena habiskan belajar dulu, lepas tu bina karier dan baru la aku berani nak bina keluarga.

lagi satu, aku terfikir mak dan ayah aku. mak pernah cakap dulu "mak puas dengan korang dari umur sehari sampai darjah enam jer. lepas tu semua pergi asrama, masuk uni, lepas tu habis belajar jer semua nak lekas kahwin...dah kahwin masing-masing jauh". aku anak nombor SEMBILAN dan ada TUJUH kakak dan abang aku yang dah kahwin (korang boleh bayangkan maksud aku). kadang-kadang aku terbayang macam mak kami ni buat roti canai - penat-penat menguli, menebar, memasak, tengah panas-panas tu terus kena sambar. nak buat macam mana mak, jodoh anak-anak mak ni cepat. (mereka-mereka tu contoh pasangan-pasangan muda yang berjaya, so kat sini hanyalah soal 'keyakinan', aku tak yakin lagi).

dan perkara paling aku takut dalam hidup ini juga ialah "aku cepat bosan dengan manusia". bosan bukan bermakna benci, ia bermakna aku tak suka dengan suasana yang mendatar jer. Aku tak suka benda yang sama setiap hari. sebab tu aku pernah ada 4 pasang jam dan lima jenis minyak wangi untuk aku tukar-tukar setiap minggu. aku takut aku 'bosan' dengan bini aku...bahaya sangat bahaya...dan aku takkan buat sesuatu hanya untuk memuaskan individu tu sahaja, sedangkan aku terseksa. aku nak dua-dua pihak puas. maksudnya : aku takkan kahwin sebab nak jaga hati keluarga aku, saudara mara atau pandangan orang lain terhadap aku, sebab KAHWIN adalah antara keputusan yang BESAR dalam hidup aku.

buat masa sekarang ni, memang aku dah ada calon, dan mata aku pun dah tertutup untuk orang lain. tapi kita takkan tahu apa yang akan terjadi dalam perancangan Dia. aku pun ramai member yang bercinta macam nak rak, tapi last-last tak jadi jugak. yer la, umur muda-muda macam ni kan memang suka buat benda tak pikir panjang, orang lain ada, kau pun nak ada, last2 tak sekufu, dah segan. macamana sumpah ikrar setia dulu?kan ke dah malu kalau jumpa ex memasing kat mana-mana. nanti dalam hati "minah ni dulu aku bagi dia hadiah masa tengah bercinta, macam leh buat 17 dulang hantaran, sekali ngan mamat lain jugak dia pergi".

rileks dan sabar jer la, buat benda satu-satu dulu. tapi kalau korang ada keyakinan yang tinggi tuk berumah tangga, silakan la, lagi bagus kan?bertambah umat Muhammad. cuma kalau minta pendapat aku, aku betul-betul tak bersedia lagi.

Sebelum aku akhiri kata-kata aku ni, aku nak bagitahu yang setakat ni, aku bahagia dengan apa yang aku ada, rakan-rakan aku, kucing-kucing aku, keluarga aku, apa yang aku buat, so tak perlu la aku 'tergesa-gesa'. dan yang paling penting, cinta aku dan Dia masih ada. buktinya?sampai saat ini aku masih bernafas dengan rahmat dan kasihNya. insya'allah dan alhamdulillah.


Thursday, November 19, 2009

Doraemon

Salam,

dah abis exam!leh ler meluangkan sikit masa kat sini.

actually aku nak re-upload cerita 'basikal' tu, tapi aku cari kat archive, dah tak der...hurmm..Gowan owh Gowan...kalau kau tak *** haritu kan bagus. kau tulis balik entry tu!

x pe la, coz dalam perancangan nak wat konvoi berbasikal lagi jauh dan hebat. baik masukkan yang tu kan?haha!korang tunggu jer la dengan sabar.



aku ada nampak status kat facebook budak2 ni pasal ending cerita Doraemon. aku pun tercari2 la, ada betul ke tak...last2 aku ada jumpa kat satu video kat youtube tu pasal ending dia. lebih kurang macam ni la :

" Bateri Doraemon sudah habis. Nobita ada dua pilihan, samada mengantikan dengan bateri baru tapi akibatnya Doraemon akan terpadam semua memori dia, atau menunggu pakar robot pada masa akan datang untuk mengubati Doraemon disamping mengekalkan memori dia yang sama"

nak tau Nobita buat apa?

Semenjak haritu, Nobita belajar sungguh2 dan berazam untuk menjadi pakar robot. Dia tak mahu Doraemon kehilangan memorinya kerana bagi dia, Doraemon sangat berharga (kalau kau ada adik yang kau sayang, x kan kau nak dia hilang ingatan kan?). maka Nobita pun belajar bersungguh2, dan dia ada lah pakar robot yang dimaksudkan itu.

macam sweet jer kan ending dia yang ni?weh, tapi aku tak sure betul ke tak ending dia yang ni, org kata rumours jer. tapi ok la jugak kan?

haha!apa pengajaran? - bila berkawan, cari lah kawan yang boleh mengalakkan prestasi diri.

Berkawan dengan penempa besi, bau besi la anda, berkawan dengan pembuat minyak wangi, wangi la anda.

huhu, aku suka Doraemon ni. sebab aku rasa dia kiut dan cool. kalau betul2 wujud kan bagus. kalau dia wujud, aku nak pinjam pintu suka hati dia jer. aku teringin nak gi Grand Canyon kat Arizona tu. (angan2 si anak kecil!).

Aku mula baca sebab abang Aan aku yang kenalkan. masa tu abang2 aku kumpul sang Pewira la, Pedang Satria la, Harimau Kumbang la, Dragon Ball etc. tapi aku nak kumpul diorang tak bagi, coz diorang kata aku kecik lagi. so aku pun kumpul Doraemon. hehehe!

Sunday, November 15, 2009

sekeping hati dibawa berlari

Salam.

tahu tak, aku jarang dengar lagu "suci sekeping hati", disitu la aku dapat tajuk blog ni. in fact, aku tak suka pun lagu ni, sebab pasal hati dan perjuangan. nasihat biasa yang siapa-siapa pun boleh bagi. ada jer rangkap dia yang terkesan kat hati.

"tapi jalan kebenaran, tak akan selamanya sunyi, ada ujian yang datang melanda, ada perangkap menunggu mangsa".

Merantau jauh kat negara orang, lagi lah banyak ujiannya... lebih2 lagi untuk iman yang lemah macam aku ni. kekuatan mana yang aku harapkan?

tapi banyak2 ujian, aku paling tak suka kalau hati diuji. hati kau, hati dia, hati aku...jangan. bahaya. kalau luka dilengan, nampak. luka di hati?makin dipendam, makin sakit bernanah.

tulisan-tulisan aku sebelum ni, lebih bersifat individu. aku nak hati aku terjaga, tapi aku tak perasan pun kalau ada yang terguris dengan kata-kata aku. untuk terakhirnya, aku minta maaf...

cepat la masa berlalu...cepat la aku habiskan degree...

"sekeping hati dibawa berlari" akan berhenti lariannya. mungkin aku akan terus berlari, tapi hati kena tinggal. ikut hati kan mati. menulis ikut hati pun akan mati. menulis mengunakan akal, tapi akal aku kurang berfungsi. lebih baik aku berdiam.

terima kasih kepada semua yang sudi membaca. kata-kata semangat dan pendapat yang dihulur, akan menjadi kekuatan. insya'allah, kalau semua nya jadi sempurna dan sedia kala, jari jemari ni akan beraksi lagi. untuk seketika, bagi la aku ruang. Dan lagi sekali, minta maaf pada semua atas segala kecacatan blog ni. yang baik dari Tuhan, yang cela dari diri sendiri tapi diatas kudratNya. sekian, salam sejahtera.

*psstt!doakan yang baik2 sahaja.sayang semua.

Wednesday, November 11, 2009

memang salah aku

tadi ada perjumpaan batch dengan lecturer aku dari malaysia tu. sekali nama aku naik sebab ada orang report aku suka ponteng. tercacak tocang aku, macam cerek air yang berasap aku rasa telinga aku ni.hakikatnya aku tak der la melampau monteng kelas tu. tapi aku ngaku la ada kelas kat audi yang aku x g sebab kedatangan x wajib, dan kau tak paham apa pun kalau dah lecturer cakap macam ketapi. tapi kelas tutoral memang aku rajin la gi. ermm, pelik aku kat Perancis ni ada jugak orang yang suka nyebok apa org lain buat. aku tau, budak2 lain tadi terkedu jugak sebab nama tak naik. menikus sorang2 (ada yang tersengih2 kat aku pun yer jugak, rasa nak bagi makan penyepak jer)nasib baik aku tak petik nama sorang2. mau nyer huru hara grup aku nanti.

tapi aku fikir balik, aku buat bodoh jer. lecturer tu serkap jarang jer kot. (puas aku berdebat dengan lecturer aku tu, pertahankan hak sendiri katannya). tapi sebagai peringatan la jugak kat aku ni. kalaupun kelas tu tak wajib pergi ke, atau kau tak faham apa lecturer tu cakap ke, pergi jer la, amik berkat! (mmg lecturer tu jenis baca balik apa yang dia tulis kat slide, and diorang akan bagi kami slide tu lps kuliah, so sama jer kalau aku baca dgn khusyu' kat rumah, dari gi aku dapat telur ayam jer).-nanti nak dekat exam mula lah ngadu sakit kepala la itu la ini la, padahal kelas tak gi, mana nak pandai?

masa nak balik tu, Mamat cakap ngan aku "aku ni masalah komputer, rumah,kamera, itu ini...tapi kau punya masalah jenis masalah jiwa jer Mejah". hahaha!tergelak aku. (semalam aku terpatahkan katil dia, kesian budak tu nak hantuk2 kepala kat dinding sebab barang2 dia banyak yang jahanam!).

memang pun, aku pikir balik, masalah aku ni kaitan ngan jiwa jer. terpana dengan shout out Amalina kat YM "sedangkan jantung yang berdegup ni bukan lah milik kita". so bagi aku, memang hak Dia la nak bolak balik kan hati, jantung, ginjal, pankreas, otak ke apa. sebab semua ni kan kita pinjam dari Dia. lagi satu, masalah2 yang Dia bagi ni memang dah well designed dengan kemampuan kita. takkan nak diuji diluar kemampuan kan?

so meseg yang aku dapat hari ni, jaga la akhlak. lagipun aku ni nanti jadi cikgu, nanti kalau anak murid aku ponteng, tau pulak aku nak sakit hati.huhu!sekarang ni Tuhan bayar cash!

huhu, teringat member aku cakap "asyik tak gi kelas jer, macamana nak pandai?". huhu! tau la kau rajin.

ok la para penonton, aku nak kemas nota2 aku. mesti la esok aku akan jadi pelajar yang cemerlang!bye!

Monday, November 9, 2009

hati ini lembut

Salam,

Alhamdulillah, dah habis pun kertas spanish td. boleh la sikit2, asal lepas dah ler, bukan major aku pun.

exam pukul 6 petang habis kul 8 malam. kat sini maghrib masuk kul 5.09 petang. hujan renyai2. ni antara sebab aku tak minat sangat musim luruh ni. macam sedih jer...sunyi jer....(mula la tu nak melalut!).

masa aku lalu kat jambatan Battant tadi, ada sorang pakcik perancis dalam lingkungan 40-an, duduk tepi jambatan. duduk bersila. hujan renyai-renyai pun jadi galak. masa aku melintas dia pertama kali, aku malas nak layan dalam hati "elllehh, cukup kudrat n sifat, pergi la cari kerja!ni nak mengemis jer tau. senang la kau". pastu aku terus buat muka tak layan. selangkah dua, aku terkesan jugak dengan pakcik tu...

ini negara Perancis. bila-bila masa jer kau leh kena buang kerja, kena halau dari rumah. kalau kita di Malaysia ada saudara mara, mereka pulak sebaliknya. lepas umur 20 tahun, memang masing2 x nak duk ngan mak bapak. ada jugak yang terus lupakan mereka. hubungan kekeluargaan tak kuat kat sini, so kalau sakit ke apa ke, jarang ada yang kesah.

berbalik pada pakcik tadi, mungkin dia dah putus asa dengan hidup dia...apa yang dia usahakan musnah sekelip mata jer. siapa yang tahu kan?rahsia Dia. ermm, kalau setakat hulur satu euro dua, apa salahnya. walaupun dia bukan Islam, Allah tak pernah halang kita berbuat baik.

"merci monsieur, que Dieu te benisse" ckp pakcik tu. -terima kasih tuan, semoga Tuhan merahmatimu.

aku berganjak dari pakcik tu. sekali aku dengar perempuan nangis. lingkungan 40-an jugak. pastu kiri kanan dia ada dua makcik tengah pujuk. aku macam terdengar salah seorang makcik tu kata "awak tak boleh bunuh diri, anak2 awak perlukan awak.". terkejut badak aku!(nasib baik x jd badak betul, jenuh bersalsa). aishhh, nak bunuh diri pulak? lagi sekali aku bersyukur sebab masalah aku tak der la sampai rasa nak bunuh diri.

bukan la aku suka menyibuk hal orang. tapi sebab diorang cakap kuat (mungkin terjerit2 masa hujan tadi), so aku terdengar la. cuaca macam ni...memng betul dunia ni pentas teater yang besar.

shuhhhh!!!shuhhhh!!!shuhhhh!!!- bunyi apa tu?bunyi aku buang semangat negatif kat aku.

ketika research di ulu tembeling (if i'm not mistaken). mereka serba kekurangan, tapi mereka bahagia. now define this word 'HAPINESS'- aku berbaju biru gelap(kurus!) dan beg kulit unta yg Uda bagi tu...(kakteh, i stole this pic from your blog, sorry!).

aku memang tak boleh tengok benda2 sengsara macam ni. cepat tersentuh. masa ikut akak aku buat research kat kampung2 orang asli dan projek rakyat termiskin dulu pun, aku asyik sebak jer...pernah aku terfikir "kalau Tuhan itu Maha Adil, kenapa di dunia ni ada yang kaya dan ada yang miskin?".


ohh Allah, hati ini lembut...

aku rasa masing-masing boleh jawap. kalau semua orang kaya, x wujud la sedekah. x wujud la perasaan simpati. dan mungkin yang miskin tak jadi kaya sebab kalau dia kaya dia kufur nikmat?itu la adilnya Allah.

manusia hidup ada target. kadang-kadang terlampau obses mengejar kepuasan sendiri sampai kita singkirkan orang lain. kejam kan makhluk yang bernama manusia...

baik la, aku kena prepare untuk esok. ada discussion dengan classmates aku. kena wat presentation pasal bahasa Arab -abis la kena asah balik arab aku... yang penting girl satu grup ngan aku tu lawa!hehehe!jumpa lagi!

Sunday, November 8, 2009

que sera sera

Salam.

take 5 kejap. berasap otak aku.

esok aku ada test spanish. frankly, i'm not ready for this. kami baru ada 4 kelas dengan cikgu tu, pastu nak test terus. aku terpaksa amik bahasa tambahan ni, sebab kena cukupkan subjek. erm..lantak la, jawap jer apa yang patut.

tadi petang, sambut dua orang lecturer aku dari IPBA, datang buat apa entah kat sini. huhu, aku rindu dengan mereka berdua tu. macam makcik2 yang suka membebel tu.

dapat berita, ekonomi negara tak stabil. peruntukkan pendidikan pun dikurangkan. nak beli kertas tuk pejabat kat IPBA tu pun tak dak duit. miskin negara MAlaysia ni...kami difahamkan, tak der la nak repeat2, kalau exam, memang wajib lulus. tak lulus, time jugak kau dapat tiket balik malaysia selama-lamanya!bukan macam budak2 course lain, aku dengar, kalau tak lulus yang ni, leh tukar yang tu. siap ada yang tukar2 major lagi. untungkan diorang?aishhh, kenapa la perguruan ni asyik dianak tirikan. kata nak memartabatkan, tapi kalau asyik dipandang 2nd class profession, sampai bila?ingat senang ke buat linguistik?biar la, rezeki masing-masing.

aku sampai satu tahap, aku rasa nak putus asa. kalau aku gagal la kan (nauzubillah), memang aku malas nak cakap apa, diorang suruh balik, aku balik jer la. dulu aku lari sampai eropah ni sebab aku malas nak pening2 kepala masalah itu ini. tapi silap. masalah tu adalah bayang2, dia ikut kita ke mana2. so kesimpulan, Malaysia ke, France ke, sama jer.selagi berpijak kat dunia ni, masalah tu tetap ada.

ermm..hati aku pun dah kering. lantak la. aku malas nak fikir masa depan aku. kalau ditakdirkan aku x dpt apa yg dihajati, aku rela jer duk umah mak bapak aku tu. rumah ada, kereta ada, beras ada...diorang pun dah tua.tinggal berdua pulak tu. tapi kena tahan telinga la sikit, mesti ada orang yang mengata "si Anjut tu, dulu bukan ke kat Perancis?ni menganggur jer, bagus lagi la si Anu tu, sekolah setakat STP, dah ada bengkel sendiri dah".

tuan-tuan dan puan-puan, aku tak kesah langsung korang nak cakap apa. yang penting, syurga dan neraka kunci nya bukan korang yang pegang kan?apa nak jadi, jadi la. aku akan usaha selagi mampu, insya'allah.

*psst...siapa tak nak kehidupan yang baik kan?

Saturday, November 7, 2009

feeling weekend

salam, akhirnya..setelah dua bulan tak bersua di webcam, aku keudara dgn anak2 saudara aku yg kt Kulim tu. rindu nyer aku...tgk Hanah dah makin cantik n comel!pandai cakap pulak tu- jeles ngn kaklong, sbb anak2 dia semua cantik2 n hensem, anak aku??


dari kiri - Aiman, Bella, Hannah, ngan Atikah. - si Aiman ni...memang dasar anak jantan ler kau ni, asyik belasah akak2 n adik dia jer. pastu dia tunjuk koleksi kereta mainan dia yang keberapa ratus aku pun x tau...


lepas tu nampak abg ipar aku (abg teh) online, dgn harapan leh nak webcam ngn Chibi Marukochan. x sabar nak dgr dia cerita pasal adik baru dia. tapi abg teh aku tu busy kot, x pe la, kita cuba lain kali.

kemudian nak pukul 1 pagi, anak saudara aku, si Omar plak call. hahaha!teruja aku!masa tu diorang kat Malaysia subuh kot. ermm.. tapi x leh ckp lama sbb line tak berapa elok.

tghari td, Omar telefon lagi. aku suruh dia webcam, tapi budak darjah lima ni x reti plak nak guna webcam tu. masa tu Khaleed, Ayub n baby ikut umi dia ke kedai diorang. tinggal la Irfan, Omar n abu diorang. aisshhh, Irfan, manja lagi kau ni walaupun dah beradik. boleh tak dia ngadu kat aku yang Omar belasah belakang dia sampai rasa nak patah?hahaha!pastu tanya aku pernah pergi kat menara tiga segi tu tak (eiffel tower), pernah naik roller coaster tak n jumpa mickey (disneyland)?hehe, pernah la sayang.. tunggu tahun depan Pak Anjut balik yer.

Bangun subuh tadi kepala aku berdenyut-denyut. pasal apa aku pun tak tau. Semalam dapat tahu yang diorang ajak main bola dan basket. ermm, x pergi la aku...yang aku geram nyer, orang yg aku tanya dua hari lepas nak main ke tak, pun x der bgtau aku apa2. x pe la, aku disingkirkan (sensitip you!).

Ermm, lagipun hari ni aku nak cuba busy kan diri lagi. sebenarnya tak der la busy pun, tapi aku sakit hati tgk shout out budak2 ni yang tulis "study", "menelaah nota", "tengah belajar, jgn kacau". sedangkan aku?terus merongeng hingga ke subuh!hahahaha!

hari ni nak siapkan esaimen spanish aku, lepas tu kena hafal verb2 spanish tu sbb isnin pagi ada exam. (betul la kata kau sasi, mcm gali kubur sendiri jer...). tapi "man jadda wa jadda, wa man zara'u wa hasada!" (siapa berusaha dia yang berjaya, siapa yang menanam, dia yang menuai!). bukan ke target aku tuk menguasai sekurang2nya tujuh bahasa?tamak dalam berilmu tak pe!

weekend ni pun memang satu rahmat buat aku, boleh aku ngadap tv sambil melayan kerenah anak-anak berbulu aku. owh yer, aku ada buat satu blog tuk diorang. buat2 kenangan..yer la kat sini aku tak der siapa...kalau Jasmeen, Leyla dan Addy tu pandai bercakap, mesti banyak rahsia aku keluar!wahahahah!

jemput2 la melawat http://duabungasatukumbang.blogspot.com/

ermm.. tengah hari nanti kawan indonesia aku yang tinggal kat Paris tu nak dtg. dia nak belanja pizza. hahaha!save duit aku!lama jugak tak jumpa dia. mula2 kenal masa dia belajar kat Besac ni, rasa mcm sombong jer.. yer la, kau tau la anak2 orang kaya ni kan?tapi rupanya dia baik!ermm again, don't judge a book by it's cover! tengok la macam aku ni, aku kenal ramai manusia yang muka bukan main innocent, tapi rupa2nya jijik perangai..tapi tak bleh la kita mengata, sebab mungkin diorang ada masalah...semoga semua baik2 la..

ok la, cukup tuk hari ni. jumpa lagi!

Wednesday, November 4, 2009

ular sawa didalam selimut aku

"Besar nyer ular sawa ni!!!ada tiga ekor semua nyer!besar peha pulak tu!" mengigil aku apabila selimut yang membaluti tubuh terselak... entah macamana ular-ular tu boleh mendesup masuk bawah selimut tu. pelahan-pelahan aku turun dari katil , supaya ular-ular tu tak terjaga.

keluar rumah, aku laporkan pada adik beradik aku. abang ipar aku yang sulung, mengambil parang dan membunuh salah sekor ular tersebut. seekor mati. lagi dua ekor tak berganjak dari tempat tidur aku.

aku mencari adik aku. Wawan dekat mana?dia tengah tidur dibilik sebelah. jatuh aku macam nak luruh!!! ada dua ekor ular tedung selar yang amat besar sedang menyeringai di belakang dia! aku nampak emak, dia menghalang aku mengusir ular-ular tu. takut adik aku tersedar dan ular-ular tu terkejut lantas mematuk adik aku. aku menangis. (aku memang lemah..lagi-lagi melibatkan keluarga aku). adik aku masih terlena. tapi kenapa semua orang diam?panggil la bomba! rumah kita diserang ular!

TRETTT TRETTT TRETTT!bunyi alarm, aku terjaga!syukur hanya mimpi!

masih terbayang-bayang ular-ular tu. rasa sejuk dan bersisik kulit ular sawa tu seolah-olah ia benar. risau aku risau...

aku cari di google. "tafsiran mimpi". (jangan berkata tahyul atau apa. kadang2 ada benda yang Tuhan nak sampaikan melalui mimpi. lebih2 lagi kalau dalam mimpi yang aneh macam ni. dan semua orang tak bercakap. dan untuk pengetahuan, dah lama aku tak bermimpi!perkara last aku buat sebelum tidur pulak adalah sembahyang isya'. so, aku tidur dengan air sembahyang. Apasaja mesej yang nak diberitahu ni..).
ini apa yang aku dapat dari http://abby-ukhwah.blog.friendster.com/2007/03/tafsir-mimpi-abjad-a-m/
ULAR
  • menurut Islam:
    • Mendengar Bunyi Kulit Ular: bermakna menjauhkan diri dari musuh yang menyembunyikan permusuhan dan berusaha untuk mengalahkannya. Jika bermimpi dibelit dan dipatuk ular alamatnya akan beristeri dan jika perempuan akan lekas bersuami.
  • menurut Barat:
    • Ular: Bermimpi ular bermakna kejahatan aneka ragam. Kalau anda membunuh ular, anda akan mengalahkan musuh anda. Cara bagaimana anda memegang ular menunjukkan bagaimana anda boleh menangani musuh anda. Kalau anda menginjak ular, anda akan menakutkan penyakit, dan menakutkan seorang (atau sesuatu) lain yang mencuba memikat pasangan anda.
    • Dipatuk ular: Dipatuk ular bermakna musuh yang melawan anda atau mengkritikkan anda.
    • Terpijak di atas ular: Terpijak ular bermakna anda selalunya menakutkan penyakit.
    • Banyak ular kecil: Ular kecil melambangkan kawan yang rupanya ramah tamah tetapi sebenarnya tidak berbaik-baik.
mungkin aku lebih selesa baca yang menurut islam tu. tapi yang barat punya pun berkesan jugak. ular dalam selimut?musuh dalam selimut?macam gunting dalam lipatan...aishhh....jangan la macam-macam...dan kenapa adik aku?kenapa ular tedung tu warna putih??aku pun tak terjawab...

Sunday, November 1, 2009

semangat yang hilang

Salam semua.

cuak jugak sebab entry haritu. aku nak cerita benda lain, tp benda lain yg kena highlight. ermm, kawan aku yang tu, dia ok jer sebenarnya...cuma dia ada masalah 'ego' jer. yang lain2 dia baik jer. aku tengok la, kalau aku rindu balik ngan dia, aku kawan la balik ngan dia. nak wat camana kan, batu, kalau kita rendam dalam air pun, keras jugak. dah manusia tu jenis macam tu...(weh, tp kau x kesian ke ngan anak kau pada aku ni?there's no way aku nak manjakan dia lebih dari anak2 aku. so, kau yg kena datang manjakan dia.).

esok kelas dah nak start. honestly, aku dah x der semangat nak gi kelas tu. apa masalah aku sebenarnya ek?kalau satu Malaysia tahu aku macam ni, mesti aku kena gantung kat tiang salib tu sebab menghabiskan duit kerajaan jer. orang dah hantar gi Perancis tu, belajar jer la. nak kahwin ke apa ke, nanti2 dulu. first thing's first!

tapi macam tu la, bercampur dengan budak2 perancis lain dalam kelas. dia malu, aku pun malu. last2 aku hanya layan beberapa budak dalam kelas aku tu jer. nak aku start the conversation?jangan harap. ada emas kat dalam mulut aku ni. percaya tak, aku hanya ingat dua nama jer budak kelas aku. wakakka!

lecturer2 aku dah la pelik2. ada yang accent italy dia kuat (ternganga2 aku nak faham), yang baik sangat (aku x suka lectrr yg baik sgt, susah nak ngumpat nanti), yang cantik sangat (ni lagi la masalah, nanti aku jadi tersipu2 malu kalau dia pandang aku.mau aku berangan dalam kelas), yang cakap tak der epkdah pun ada (nasib baik kau cantik jugak, kalau tak mesti aku asik membuta jer kat kelas ko!).

otak aku sekarang ni asyik teringat cuti jer. cuti, cuti dan cuti! orang ramai bising dekat aku, sebab aku ni tak pikir pasal pelajaran. weh...kalau hati sudah ke laut, manakan jasad selesa didaratan...nanti la aku cuba cari semangat yang baru. cepat la cuti..cepat la...(weh kau, dah janji nak bawak g le Havre n amik bot ke UK kan?tp tgk keadaan mcm ni, x tau la jadi ke tak...ni semua kau punya pasal!). ermm, cuti Toussaints haritu, aku cukup gembira sebab aku dpt jugak naik Catamaran tu. (walaupun aku upgrade bakat lakonan aku kat museum mercedes tu, tp x kesah la, sebab berbaloi, dpt ilmu).

sekarang ni tgh bercelaru, aku pun tak tau aku pikir apa. makan, minum, tidur semua tungang langgang. kalau bukak youtube asyik nak berkaraoke jer. ermm..nanti aku kena sebat satu PS3 jugak ni, leh main singstar. melalak2 kat umah sendiri, ada orang kesah?tunggguuuuu!!!

itu la update serba sedikit. korang doakan aku yer, supaya aku jadi rajin dan tak menghabiskan beras jer.