Wednesday, May 20, 2009

surat kepada DALF dan rakan2...

Salam.

lagi sembilan hari exam besar akan tiba. ermm, aku rasa mengeletar la jugak. tapi benda tu akan berlaku jugak, so just pejam mata n redah jer la.

orang2 lain mesti akan ingat exam ni mcm exam2 biasa. bagi kami tak. coz ni dah jadi mcm nyawa kami, nama dia DALF C1 (sijil kefasihan bahasa perancis). sebagai guru2 bahasa perancis, kami WAJIB LULUS ujian ni. kalau tak, kami akan dipanggil balik, dan seterusnya masa depan kami akan jadi gelap, sebab nak apply benda lain pun x leh coz SPM da tak valid.

cukup ke usaha? Usaha tak pernah cukup, jadi kena la kita sentiasa beringat.

Personally speaking, i'm not that really good in french. dalam kelas memang la nampak aktif, sebab aku tak suka kelas yang mati. but when it comes to exam, aku akan berserabut. sebagai contoh Linguistique Generale, yg prof aku letak harapan tinggi, but towards the end, hampeh jer markah. tapi aku tak kesah jer kot markah tu, sbb aku berjaya paham the contents of the lecture. plus, aku boleh explain kat kawan2 yg tanya. tapi rezeki kan milik Tuhan. sapa yang boleh duga keputusan Nya kan?Dia tak pandang pada hasil, tapi pada usaha yang dititipkan dalam kerja kita. c'est comme control continue n'est pas?

apa akan jadi kalau tak lulus?

nauzubillah. tak baik ckp mcm tu selagi tak mencuba. ermm...kalau tak lulus, mungkin aku akan pack barang aku n balik Mesia... tinggalkan Jasmeen, Leyla n Addy. tinggalkan rakan2 seperjuangan, tinggalkan kenangan2 dekat sini (hidup ni penuh dgn kenangan). dan pulang ke rumah, cuba berniaga kecil2an. jaga mak n ayah aku yang dah tua tu. sebab aku yakin, kalau Tuhan tak beri apa yg kita mahukan sekarang, esok dan lusa, Dia akan beri.

kalau lulus?

aku nak KAMI SEMUA LULUS!!! seksa nyer pelajaran kami selama ni. program tu tak susah sgt, tapi apa yg menganggu adalah orang2 atasan, karenah birokrasi etc...sebab kami selalu diugut itu ini. so, aku pinta pada Allah, bagi la kami kejayaan ni. kalau kami lulus, aku akan bersyukur sepanjang hidup aku. sebab gembira nyer tak leh bayang...kalau kami lulus, kami layak ke tahun kedua pengajian!insya'Allah!

so, sekarang ni apa yang kena buat?

ermm, study smart dan jangan tension2. jaga hubungan dgn manusia dan Tuhan. 'ala kuli hal, tawakal ila Allah...

jadi tuk merialisasikan hasrat ni, aku harap kalian doa kan kejayaan kami. dan pada ahli kelas aku, aku teringin nak buat solat jemaah dan bacaan yassin sebelum kita exam, tapi il me semble que c'est impossible lorsque tout le monde a son truc a faire...tapi kalau ramai yg pinta, boleh jer kita buat. kalau tak, buat la sendiri2 dan jgn lupa doakan yg lain. pergi 15, balik pun 15...insya'Allah.

itu jer la kot. jumpa di lain waktu.

"kalau ada yang terjatuh, jangan ditertawakan, kelak nanti kita yang terjatuh, dia juga yang akan menghulurkan tangan..."

9 comments:

Nadira said...

hey hey
gud luck!

anumz sarah said...

Love the last quote

"Jika ada yg terjatuh jgn ditertawakan, kelak nanti kita yg jatuh dia juga yg akan menghulurkan tangan"

Wise. very wise. Anyway goodluck.^^

Ateh Salim said...

Semoga berjaya.....didoakan !

EJAZARA'S HOME said...

Salam,
Setelah berusaha, bertawakallah. Insyallah kejayaan adalah hasilnya. Akak doakan Mejah berjaya dengan cemerlang nanti. Gud Luck 4 ur exam!!!!

Faiza said...

Good Luck and All the best Anjut...Semoga segala urusan anda dipermudahkan oleh Allah SWT...Amin...

You can doit!!! :-)

k tam said...

InsyaAllah boleh lulus dgn cemerlang punya...banyakkan berdoa

anjut said...

salam, terima kasih semua. actually, baru balik dari selatan france, sajer cuti2 sblm exam..huhu. insya'allah, akan lakukan yg terbaik.

Ain Izzaty said...

eh, apsal aku rase sedih eyh bace post nih...huhu..

btw, gud luck mejah...

anjut said...

merci.huhu!