Tuesday, April 21, 2009

Kerana keldai, kita bersalah?




salam,

nanti dulu, sebelum aku bercerita pasal kaladai ini, aku ingin share dua insiden yg berjaya made my day smlm.

semalam, ketika aku tunggu bas nak pergi bandar (study grup la konon nyer), ada dua org pakcik yg kelihatan mcm org gila. sebab apa? sebab diorg ni mabuk, bau arak tu...errr, wangi lagi taik jasmeen. pastu diorg merepek meraban ntah apa2. untuk penduduk planoise, rasanya pakcik duaorg ni tak asing kut. aku doa agar diorg x naik bas sekali ngn aku.bas pun sampai, tapi doa aku x makbul (off course la, bas malam, satu tu jer la..). dgn selamba nya, pakcik dua org ni masuk, x tunjuk pas or beli tiket.(lain kali kalau kad aku tertinggal, aku buat2 mabuk la...). dalam bas tu ada sorang makcik yg sepesen mcm diorg.kawan rupanya. tetiba aku dgr pakcik yg buncit sikit tu cakap kuat2 "mon zizi est parti!" (kemaluan ku sudah pergi!)..ehh?aku pulak yg segan.


ini bukan keldai tersebut.


so, aku pun duduk kat tmpt belakang supaya aku leh lari dari bau kumpulan tersebut. sebelah aku ada makcik yg mcm sebaya Dr Z. sampai di Chaudanne, makcik tu buat mcm nak turun. aku biasa la berbudi bahasa "vous decedez madame?". makcik tu pandang pelik muka aku "pas encore jeune homme..." (belum lg anak muda). lps tu aku pikir balik ayat aku td "eh! je voulais dire, vous decendez ici madame?"...hahaha!segan aku! baru makcik tu senyum ckp, "oui!merci!huhu!". kenapa? "decedez" = mati, "decendez" = turun! so bunyi nyer mcm ni la "kamu nak mati ke makcik?" padan la dia pandang pelik jer!huhu!


............................................................................................................................................................

ok, cukup psl dua kejadian aneh yg berjaya membuat aku tersenyum sampai telinga sehingga kini!huhu!

pasal keledai? hurmm..aku suka ckp psl haiwan, at least diorang tak terasa, kalau manusia confirm terasa (tapi x der tindakan pun, so x guna kalau terasa).

masih ada kaitan dgn entry terbaru aku . pagi td, masa sarapan dgn dua orang 'pandora box' aku tu, kami ada tersebut pasal cerita Lukman Hakim, keldai dan anak nya. sebenarnya mamat n ayie ada juga ckp2 pasal cerita keldai tu, lucu, tapi bermakna!i like! (ada dlm buku teks arab tinggi tingkatan lima, kalau tak silap la).


indahnya bila kita teringat masa lalu.=in action, jasmeen n leyla

ceritanya begini,

pada satu hari, Lukman Hakim dan anaknya melintasi sebuah kampung dengan membawa keldai yg baru dibeli dipasar.

oleh kerana kasih pada anaknya, Lukman Hakim naik kan la anak dia kat atas keldai tu. sampai la mereka melintasi sekumpulan orang lain.

"APA LA ANAK NI?TAK BERHATI PERUT!BAPAK NYA YANG TUA TU DISURUH JALAN< DIA BUKAN MAIN SENANG LENANG ATAS KELDAI TU!"

mereka berhenti, lalu kerana malu dgn org tapi kasih pada anak, Lukman pun naik la sekali. sampai la disatu kawasan.

"TAK BERHATI PERUT MEREKA NI!KELDAI SEBEGITU DISURUH MEMBAWA BEBAN BERDUA???"

oleh kerana malu, mereka pun turun dari keldai tu...tapi ada lagi orang yg bersuara.

"ANEH SEKALI?ADA KELDAI TAK DITUNGANGGI?"

Lukman memandang anaknya dan berkata : "Sesungguhnya tidak terlepas seseorang itu dari percakapan manusia. Maka orang yang berakal tiadalah dia mengambil pertimbangan selain hanya kepada Allah S.W.T saja . Barang siapa mengenal kebenaran, itulah yang menjadi pertimbangannya dalam tiap-tiap perkara"


Ya Allah...maafkan diri aku yang kerdil ini...-rintih Leyla ketika dia berumur 2 bulan...alala sayang, kau mana ada dosa?


saya pun...saya rasa diri saya bersalah..orang kata saya gemuk...saya tak gemuk!!!dosa ke jadi gemuk???- Jasmeen...kecantikan itu abstrak..biar la org nak kata apa...


nampak kan?manusia takkan dapat memuaskan hati semua pihak. lebih disini, kurang disana. selalu tak sempurna.kenapa kita nak kisah ckp orang, bila apa yg kita buat tu, kita tau akibatnya dan yg paling penting kita faham had kita, sebab islam sudah cukup mengajar kita. (bangsa2 aku -termasuk aku- suka ambil kira kata2 org, sampai susah nak maju. kalau kata mereka tntg keburukan kita tu benar, ambil perhatian dan perbaiki diri, tapi kalau tak, pejam kan mata, pekakan telinga la).

la vie, elle change toujours. et souvent elle ne sera plus comme avant. c'est dommage, mais que sera, sera...



4 comments:

anumz sarah said...

Salam,

Entry baru-penat sbnrnye,jadi komen sempoi2.Pengalaman itu mendewasakan.Pesan Lukman Al-Hakim dpt disampaikan dgn baik.

sbnrnye,
gambar2 yg sgt comel-membuat tgn ni nak taip komen jugak. Kenapelah comel sgt? Geram betul tgk. Eeiii,rase nk hamik je curik terus. =P

p/s: tgk Nora the playing piano cat,she's a dear...

anjut said...

wahahaha!suka la cerita lukman al hakim tu.

owh, kucing2 tu?huhu..memang comel.tgh cari pasangan sesuai utk dia..huhu..

biskott said...

1. gilerr cool makcik french tu.
dia cuma buat muka pelik je.
hohoh.

2. uhhu.kena belajar 'pejam mata' dan 'tutup telinga'.

anjut said...

1. agak la, haha!dia paham kot org asing seallu tersalah.huhu!

2. susah kan nak buat?huhu, baik belajar berenang.lagi best!