Sunday, April 26, 2009

Kau la sandaran hati

salam,

semua org pernah dengar lagu 'sandaran hati' dari Letto? kalau tak pernah, pernahkan la.

huhu, aku pasang lagu ni kat youtube masa petang2 yang amat membosankan. konoon2 la layan blues sambil tgk tingkap, tapi sebenarnya aku suka tgk komen2 kat bawah lagu tu.

"This songs is about a crushed love just like what happened to me....
When I'm depressed, I hear this song to make me calm....
This is just my comment....
I love her just like a peace of diamond, but she didn't love me as well i love her...."
quoted

lepas tu aku tgk ada org reply komen tu, agak tajam la!huhu!

"ape yg bodohnya cube bg 10 sbb?
lagu ni psl ketuhanan lah" quoted


betul ke? sebagai orang yg sangat suka menghayati lirik, aku cuba tengok lirik dia. xder la sesusah teks Guy de maupassant, voltaire, victor hugo ke apa2 ke. honestly, aku pun baru perasan maksud lagu ni!




sandaran hati

Yakinkah ku berdiri
Di hampa tanpa tepi
Bolehkah aku
MendengarMu
(seolah2 kita berbicara dgn Tuhan)

Terkubur dalam emosi
Tanpa bisa bersembunyi
Aku dan nafasku
MerindukanMu

Terpuruk ku di sini
Teraniaya sepi
Dan ku tahu pasti
Kau menemani

Dalam hidupku
Kesendirianku

Teringat ku teringat
Pada janjiMu ku terikat
Hanya sekejap ku berdiri
Kulakukan sepenuh hati
(pasal sembahyang lima waktu)
Peduli ku peduli
Siang dan malam yang berganti
Sedihku ini tak ada arti
Jika Kaulah sandaran hati
Kaulah sandaran hati
Sandaran hati
(hanya pada Tuhan kita bertawakal)

Inikah yang Kau mau
Benarkah ini jalanMu
Hanyalah Engkau yang ku tuju
Pegang erat tanganku
Bimbing langkah kakiku
Aku hilang arah
Tanpa hadirMu
Dalam gelapnya
Malam hariku
(semua orang mengejar hidayah dari Nya...)

nampak kan maksud tersirat dalam lagu ni? berharap pada matahari, bila malam ia akan hilang. berharap pada gunung, ia akan musnah, berharap pada manusia, dia akan mati...berharap la pada Allah, kerana ia zat yg hakiki...Hasbi Allah fi kalbi...