Monday, March 30, 2009

malam dipagari bintang...

salam sejahtera semua...

berlalu sudah sebuah majlis sambutan harijadi untuk anak2 mac! ermm, biasanya kalau kat umah pun, mak ngan ayah aku bukan sambut sangat majlis2 mcm ni,setakat bubur merah putih tu adalah. kalau ada sambutan pun, atas tajaan orang lain!

tujuan majlis ni diadakan adalah untuk menghargai umur yang diberi Tuhan ini. satu nikmat yg tak dapat dicipta manusia. selain berkumpul bersama rakan2 dalam suasana yang gembira. (selain dapat hadiah banyak!wakakaka!).

baik la, dikesempatan ini, aku ingin mengucapkan terima kasih pada yang sudi hadir ke majlis kami (Nisha, sasi and aku). kepada yang tak dpt hadir tu, insya'allah dilain waktu.

ok la, tengok la beberapa gambar nih.


ini jalan menuju puncak


kek yang direka oleh saper yer?lupa aku nama dia...



tahun ni tema kaler unggu. purple itu kaler yg sangat pelik, tapi aku pun tak tahu apa yang aku cakap ni, ntah apa ntah...



Terima kasih pada semua yang beri hadiah...sebenarnya tak yah bawak pun tak pa, tapi memandangkan semua benda yg diorang bg nih sangat menarik, aku nasihatkan tahun depan bwk lagi yer!wakakakaka!
(terima kasih juga yang beri ucapan secara elektronik dan manual...tak la semua aku leh letak kat sini...x tercapai akal ku...)


ini budak, dia sangat bangga dgn hadiah buku cerita arnab untuk aku tu..wahahaha!idea yg menarik untuk mulakan kelas di Malaysia nanti.


basket ball from Gowan. (dia dah bagi aku dua minggu sebelum, tapi gambar punya pasal...dan bola itu sudah cedera, tak pe, lain kali dia belikan baru. betulkan Gowan?wakakaka!!!!)



ini pula dari buah hati pengarang jantung aku ler(bagusnya kalau dia ada sekali...)...dah siap satu dulang hantaran, save duit nanti nak kahwin..dan belt itu sangat berguna untuk aku yang pinggang makin mengecil ini!hahaha!


ini?hadiah yang aku beli utk diri sendiri...ini la dia benda yang aku tunggu lama2 dulu. basikal tua (holland) bernard d'angre. mengingatkan aku pada atuk aku...memberi peringatan pada aku, biar la tua, asalkan kita berbakti...




yer kalian, aku capek....dibawah ini, kawan2 kami dari CLA. de toute facon, on s'est bien eclate!!!












merci a tous et toutes!!!

Saturday, March 28, 2009

they never trust me...

Everyone in the town talks about earth hour. Yet it’s an international phenomenon. They keep waiting for the clock turns its needle to 8.30, and some say we are obliged to turn off the light for an hour. yes, I do agree with the idea to respect your mother earth but it’s not all about respecting your nature for an hour, it’s tremendously for the whole life!

Say it’s a symbol of respect, but too much exaggeration and publicity make the situation became more commercial. Does it mean after an hour of darkness, we will be allowed to continue hurting our earth? Do litter, spitting the chewing gum, and a line of big glowing super spotlights for the concert? Those instances are only a few of our violence to this old poor world.

And tonight, there will be a party for the children of mars. The party will be commenced on 8.30, and the two parties start to dispute. In my right hand side said “we should respect the earth hour, so just cancel the party” and in my other side said “please don’t turn off the light for the sake of our faith. It’s very wrong to mix the ‘la’ mahraams’!”. Sure they said it politely, but frankly i’m torn!

For those members of Greenpeace, i respect the nature more than u think, and i had presented more than 5 paper works on global warming. The causes, consequences, solutions and blab la bla. Furthermore i don’t smoke and prefer walking. What does an hour without light mean to me? And for those friends i’m not trying to be boasted by saying “i’m 22 years old and i know what do’s and don’ts in islam!”. But please, I’m not a little kid who does something without thinking...it’s not the only party (if you read it in malay, it becomes ‘kenduri doa selamat’!) organized by me.. can you guys put a little trust on me?

I respect everyone’s thought. i hate war and love peace. But lack of believe makes my mouth opened. Love your earth and the party is ON!

Wednesday, March 25, 2009

le tour du monde en 80 plats - keliling dunia 80 makanan

salam muhibah kepada semua pembaca ruangan 'sekeping hati dibawa berlari'!



wahahaha!bajet bagus jer ek?

ok la, x mau banyak cakap, x mau buang masa, kita layannnn je la yerk...



semua organisasi yang menyokong pandangan keantarabangsaan.

terdapat lebih 24 negara berkumpul di dalam dewan teater Kursaal, Besancon pada 24 dan 25 mac 2009 untuk bersama2 menjayakan festival makanan antarabangsa.

jemputan adalah terhad, difahamkan terdapat begitu banyak permintaan dari masyarakat bisontins yang ingin turut serta pada festival itu. tapi ruang yang disediakan hanya mampu menampung hanya 200-300 orang pada satu masa.

pelajar2 malaysia juga tidak ketinggalan untuk menyertai festival tersebut. sebelum gerai dibuka lagi, ramai pengunjung yang sudah menempah makanan2 di gerai kami.





Teater Kursaal

antara negara2 yang terlibat ialah Malaysia, Indonesia, Kuwait, Taiwan, Azerbaijan, Korea, Sepanyol, Jepun, Macedonia, Arab Saudi, Amerika, Tunisia, Maghribi, Brazil, Vietnam dan lain2.


antara sari dan kimono?ke apa tu?yukata?apa2la...


rakan2 azerbaijan



Taiwan


sepanyol



Amerika



Macedonia



Jawa tengah..ehhh?Malaysia!nampak kuih seri muka tu?mesti mak aku bangga!



Mexico


Brazil


Morocco


Arab Saudi

Vietnam


selain itu, terdapat juga persembahan2 dari negara2 terbabit. dan semestinya kilaun dan warna-warni Malaysia berjaya memukau mata para tetamu yang hadir.



warna warni Malaysia


orang2 jepun


Persembahan capoeira dan samba de brasil



Flamenco de Espana

Chacha dan rumba dari mana ntah aku pun tak tau


ermmm...keseluruhannya amat seronok la, disamping dapat mempromosikan negara kita. jadi malaysia, bersiap sedia utk menerima pelancong2 dari Perancis ni. dan lagi satu, dapat untung banyak wooo!!!hahaha!


























Monday, March 23, 2009

memburu burung hantu di Dijon


salam semua. pada sabtu dan ahad yg lepas, kami (faiz, ayie buntat, markurit dan aku) telah berlepas ke Dijon utk rancangan Ini Sejarah Kita bersama Faiz. hehehe, sebenarnya minggu ni la kami paling free, dan tak der apa2 yg nak dilakukan. maka kami berempat pun mengatur jalan ke Dijon, Adam, Farid dan Izdihar sudah berada disana. dan tuan rumah Zam n Daus pun sudah dimaklumkan kedatangan kami.



penyambut tetamu kamu, org gila di Dijon (aku rasa kat Dijon lagi ramai org gila dari Besancon...huhu!serious!!)



ini adalah replika arc de triomphe yg ada kat Paris tu. sbb tu ada org gelar Dijon sebagai Paris kecil..



love it or not? yucks! ni adalah meringue roselee. iaitu gula cream yang dibakar dalam oven. rasanya lebih kurang mcm bahulu, not bad, tp manis sangat...


sempena nak musim bunga ni, ada ramai sukarelawan yg mengagih2kan bunga kekwa yang pelbagai warna.



antara tarikan disini ialah dinding2 mereka yang banyak di lukis.



salah satu arca, tapi aku lupa nama dia. aku ni alau jalan asal dpt release tension jer, kalau nak informasi2 tu, baik aku tgk wikipedia...



salah sebuah butik pakaian dgn model nya yang aneh...



ada la sebijik dua rumah kat sini mcm reka bentuk alsace. kena tempias sikit2 kot.



Adam dan Faiz.



di sebuah taman, tapi masa ni tak cantik lagi, kalau dah betul2 musim bunga, boleh la nampak dia punya kehijauan dan air terjun yang mengalir..



sedia utk terjunam!



kami makan di Ekin Kebab, aku juga syorkan korang makan kat sini...dia nyer assiette banyak giler, harga pun not bad la..



bersama John, comel giler kucing ni, dah la baik, besar pulak tu...membuat aku terindu2 dengan Jasmeen n Leyla...bila la diorang nak balik....pulangkan la...


jika berjalan2 kat sini, senang jer dan anda takkan sesat, ikut jer petak2 kecik yg ada logo burung hantu. sebenarnya burung hantu adalah lambang 'bertuah' bandar Dijon. dan dikatakan ada sebuah ukiran burung hantu yang bila disentuh, akan membawa tuah. rasanya Tuhan tak bagi kami bersyirik2 ni, so kami pun tak jumpa!hahaha!bengang giler!



tiba untuk pulang ke besac...penat tapi GEMBIRA!!!


thank you for Zam n Daus utk penginapan, dan avantage jeune kerana mensponsor separuh tiket kami.hehehehe!ok adios!