Sunday, February 1, 2009

itu la, kalau suka bertindak luar kawalan..

salam semua.

kalau menulis, perlu la ada isi, dan kalau ada isi, perlulah bernas.

ada seorang member aku (obviously u can see his name here) tu suruh baca blog kat sorang bdk kolej aku nih. it's something bout converting religion ler.so aku meluap2 la..kenapa ada org nak lari dari agama kita yg dicintai ni...aku tak nak la jadi kes lina joy or adibah ahmad tu..

so, aku baca la...tapi aku banyak keliru la. kisah dia bermula "ada seorang ustaz tu, konon2nya dia nak ugut bdk nih, supaya tukar agama, kalau tak dia bunuh bdk nih (ustaz tu berlakon la kiranya) dan apa bdk ni nak buat?". budak tu jawap "hey, saya selamatkan adik saya pastu saya bunuh ustaz la coz fanatik agama!". yg aku nampak, perkataan USTAZ, TUKAR AGAMA dan BUNUH USTAZ. dlm entry tu ada banyak lagi dia cerita, pasal mak bapak dia, dan pasal adik pempuan dia tu...memang aku terharu la, coz dia sgt sayang keluarga dia.

so, aku pun mcm melenting la, sbb bdk nih dulu pernah kena rumours yg dia mmg nak tukar agama, masa tu aku tak percaya la, tapi lps aku tgk tajuk entry dia yg mencuurigakan (dia dah tukar tajuk dia) aku pun bersilat la.silat punya silat, tergeliat!aku baca balik entry dia tu siap amik isi2 penting. yesss!bdk tu x der pun nak masuk agama lain sbnrnya, cuma dia bertanya jer "apa yang korang akan lakukan jika aku masuk kristian?". (hakikatnya, mmg tak bleh ckp mcm tu pun...). aku jawap "kau layak dibunuh la!" and ada la lagi berjela2 aku tulis.

perkara ni membawa aku kepada cerita keluarga yassir dan sumayyah, yg disiksa oleh org2 quraisy supaya menukar kepada agama jahiliah. mereka tetap dengan islam. tapi menurut satu sumber, seorang anak mereka ada mengaku keluar islam sebab dah tak tahan disiksa, tapi niat dihati dia masih lagi islam, ini ada ulamak yg berpendapat 'boleh' utk menyelamatkan nyawa. hey, keampuanan itukan milik Allah..tapi aku percaya anak dia tu dah bertaubat berkali2.

so kesimpulannya, jgn cepat melenting, nilai sesuatu benda itu dgn sabar dan penuh hikmah..ingt, ikut hati mati, ikut nafsu lesu, ikut jiwa merana..so, ikutla islam...wassalam.

kepada bdk tu, aku mintak maaf sbb salah terjemah entry ko. semoga kita semua dilindungiNya...aminnnn...

5 comments:

asyraf said...

amik berat namanye tue..
hahaha...

ad said...

Same here. Am truly sorry if the blogpost i made have offended you and anyone else reading.. And as a side not here; wish i can get to know more of your story with your younger brother. Guess both of us got put in the same situation huh? Only that i took a clear wrong way of settling it up in my head and i do regret that. Hope everything is well over on your end. Til then, take care =)

kudabesi said...

ko dah bersilat da ek...

tak pe la..bak kate acap..kita kena ambik berat

p/s: anjut bdk silat fatani dow

anjut said...

acap-elehhh, mengelabah jer aku kan?wakakaka!!tapi betul la, benda2 mcm ni kita kena amik tau...saudara kita kan...

ad-frankly, it's really a matter. when it's all about islam, friends and us. keep in faith ya..

kudabesi-weh???saper bgtau ko aku silat fatani?malu la aku...hehe, btw, aku ada wat pertunjukan haritu depn org2 nih..main hantam taram saja..ngehngehngeh!

TheGirlSpeaks said...

geram tgk ikan kat tetepi ni. comel!! hihi. Thanx mejah, for ur comments kat blog Lilo! :)

P/S: rsnye esk lilo gi lunch kat CLA; hihi. teringin + rindu. ;p