Saturday, January 31, 2009

bicara Melayu dan Islam...


MELAYU DAN ISLAM...bagai aur dengan tebing....image from wazari photostream

bayu bertiup sepoi-sepoi bahasa. bunyi-bunyi cengkerik dan unggas rimba menambah keasyikkan malam yang dihiasi purnama. bintang-bintang yang memagari alam menjadi saksi perbualan dua sahabat baik. dua sahabat yang sudah lama hidup bersama. seorang berwajah keliru, seorang lagi tenang seperti biasa...

Islam : wahai Melayu, kenapa nampak layu ni?jangan pula tuan hamba terikut2 dengan nama tuan hamba "melayu"...hahaha!!!gerangan apa yang menganggu tuan hamba?

Melayu : owhh...Islam!terkejut hamba!bukan kah manis jika tuan hamba memberi salam?terselah sopan maka terselit la santunnya.ermm, tiada apa sebenarnya yang bergolak di hati...cuma sekelumit dua persoalan membuatkan hamba tertanya2...

Islam : owh maafkan hamba, itu la, hamba sudah terikut2 saudara mara hamba yang memeluk mazhab hadhari...kalau demikian, apa sebenarnya yang tuan hamba fikirkan?
Melayu : begini, tuan kita ni sedang keliru, antara tuan hamba dan hamba, mana yang lebih utama...andai dipilihnya tuan hamba nanti dibilang orang ramai yang hamba dipinggirkan...jika dipilih hamba, nanti dibilang tuan kita ini assabiyah, suka hidup berpuak2...kesian dia, tidur tak lena, mandi tak basah, makan pun tak kenyang!
Islam : owhhh!itu barangkali tuan kita berjimat cermat!hahaha!hamba berjenaka sahaja...sahabat rapat ku, jangan la dikau khuatir, tuan kita ni bukan calang2 orang nya!dia tahu mana yang terbaik untuk dirinya. sebenarnya, apa gerangan yang menyebabkan tuan hamba berteka teki dengan diri sendiri?

Melayu : Islam, mahukah tuan hamba berjanji pada hamba?

Islam : owhh, apa dia?jika cicak yang tuan hamba mahukan, Bujang Senang hamba tawarkan...

Melayu : ermm, berjanji lah, tuan hamba takkan meninggalkan hamba. andai nafas ini sudah berakhir, tuan hamba kenalah jaga cucu-cicit kita. mulianya hamba kerana tuan hamba. maafkan la keturunan hamba jika mereka melebihkan datuk nenek mereka lebih dari tuan hamba sendiri. sesungguhnya, mereka itu kurang terdidik orang nya. mereka tidak tahu, jika mereka memuja hamba, tiada jaminan untuk mereka diakhirat sana. "Melayu" mana yang sebenarnya mereka banggakan?padahal masing2 sudah bercampur2 dengan darah mamak2, nyonya2, bahkan dengan seribu satu bangsa yang lain. kalau ada yang asli, tentu sahaja bangsa melayu negrito di hutan sana. kan ke lebih elok jika mereka pertahankan agama?kita ini umat yang rugi, umat akhir zaman...entah sbelum israfil meniup serunainya, kita semua ini sempat bertaubat atau tidak. nauzubillah...

Islam : owh Melayu...jangan tuan hamba khuwatir. anak cucu tuan hamba itu akan hamba tengok-tengokkan. samada cinta mereka kepada hamba itu ada, Allah sahaja yang tahu qada' dan qadarNya. tuan hamba pun sama pentingnya. bukankah tertulis di perlembagaan darajat tuan hamba itu merangkumi cinta dan kasih kepada hamba?

Melayu : memang benar kata-kata tuan hamba. tapi mana jaminan nya?tertulis sahaja diperlembagaan...mencintai tuan hamba bermaksud mengikut apa yang disaran dan meninggalkan apa yang dilarang. seperti kata2 saudara hamba yang berdarah mamak2 "Melayu mudah lupa"...benar katanya, golongan kami mudah lupa.

Islam : insya'allah, bangsa mu itu lembut hatinya...

dua sahabat ini termenung sejenak. memang benar kata mereka, orang melayu itu, ada yang liat sembahyangnya, tapi mahu mayatnya disembahyangi. ada yang tak pernah jejak ke Masjid, tapi marah jika masjid dicemari kepala babi. ada yang beriya2 sedih dgn nasib palestin, tapi masih menjadi hamba coca-cola...pelik...memang pelik..aneh bin ajaib pun ada. itu la bangsa ku, melayu Malaysia!!!tapi aku tau tidak semua begitu. bagaikan intan dicelahan kaca yang pecah berderai...begitula sukarnya membezakan melayu islam diantara melayu. Melayu tidak semestinya islam (tapi aku sangat berharap yang kami semua islam), dan islam tidak semestinya milik melayu!!!

Thursday, January 29, 2009

Pungguk berhenti menipu Rembulan!

Bukan ingin bermadah pujangga, jauh sekali membuang masa saudara saudari membaca nota sekerat ini... bercakap mengenai cinta bermaksud bukan bertutur mengenai cinta buta. Entah lumrah alam, entah memang adat atau entah kerana suka-suka. Cinta dan manusia ni ibarat isi dengan kuku. Mudah sangat terikat dengan cinta, tapi kadang-kadang kita tak tau tujuan bercinta.



Sejarah cinta itu sudah bermula sekian lama, asalnya suci, mendapat tempat disyurga. Cantiknya cinta bila putiknya berkembang di syurga, indah bau nya nan mekar seisi alam...sinar indah warna-warna nya menutup kilauan lukluk dan marjan. Merdu suara serunai cinta itu berkumandang di sungai-sungai madu, susu dan arak di jannah. Sampaikan sudah maklum seisi alam, ada sepasang makhluk di dalam syurga sedang asyik memadu jiwa. Tiba la sang iblis dan anak-anak buahnya syaitan, musuh ketat umat sehingga kiamat.benci kesumat nya sampai bangkai yang paling busuk pun tak dapat menandingi tengiknya. Lalu dihasut Adam dan Hawa, agar memetik buah larangan...lihat?kerana hasutan syaitan, cinta itu tak bermakna lagi!!!simboliknya sejarah yang Tuhan khabarkan dalam kitab-kitabNya ini...

Antara dua kekasih, pasti ada syaitan yang terselit ditengah-tengah. Ramai yang dah tau, ramai yang dah maklum. Tapi masih dibuat.

“jiwa ku lemah bila sang bulan memujuk rayu agar dirinya dipuja, katanya dirinya insan lemah, kasih saying jua yang dia dambakan...bukan salah ku...”

Betul ke Bulan kata si Pungguk itu?

« eh ???tidak !!!bahkan sang Pungguk la yang beria-ia berkata padaku, ‘duhai Rembulan, kuserahkan jiwa dan raga ku padamu, belah la dada ini, setiap kali jantung ku berdenyut-denyut, nama mu jua yang kusebut. Jangan kan lautan api, gelombang raksa yang panas membara pun aku sanggup redahi kalau itu adalah harga mahar yang perlu ku bayar untuk memilikmu !’…lihat sang penyair ?aku jugakah yang bersalah ?perempuan mana yang tidak cair bila dipujuk rayu begitu ? »

Kalian memang gila...mana mungkin jantung itu berdenyut dengan nama kekasih mu?mana mungkin gelombang raksa itu wujud alangkan lautan api yang kau maksudkan pun hanya khabar aneh sang Majnun memerangkap Laila?biar aku berbicara dengan hati-hati kalian...

Duhai hati-hati, cukup la...jangan kau mendera jasad-jasad ini. Sampai bila dirimu mau ditunggang oleh sang nafsu ?kau pun tahukan kejam nya dia…

Kerana nafsu, anak-anak itu di bin dan binti dengan Abdullah...siapa Abdullah yang ramai anak ini?

Kerana nafsu, masing-masing malu, terus tidak bersemuka bila pelamin angan yang difikirkan musnah bagai abu mayat yang terbang diulit angin semilir...

Kerana nafsu, ramai yang hanyut...katanya umur ini masih muda, dah tua boleh lah bertaubat. Hakikatnya?SAKARATUL MAUT itu tidak pernah menunggu waktu tua kita.

Sekadar renungan untuk kalian yang masih muda. Aku juga pernah terjerat dengan cinta. Kadang-kadang yang haram itu kelihatan halal bagi ku. Yang hitam itu kelihatan putih bersih. Yang busuk itu semerbak wangi...Buta mata seperti butanya hati. Segala-galanya ku serahkan. Segala-galanya ingin ku persembahkan. Kalau boleh ingin saja aku berjumpa pakar bedah agar menyatukan hati-hati kami...bodoh betul!Kalau ada ayat yang boleh mengatasi perkataan ‘menyesal’ itu, aku rela lekatkan ayat itu diatas dahi ini.


Alhamdulillah, cinta itu nikmatNya. Dia tak menarik balik nikmat itu. Dan aku harap sampai bila-bila pun Dia tak merampas hadiahNya itu. Aku sudah berjumpa bakal zaujah ku. Dia memahami bahawa cinta ku padanya tidak boleh melawan cinta yang maha hebat ini. Cinta yang kalau di letak di bukit Tursina, nescaya terang benderang seisi alam. Cinta yang bila aku rasa lalai, keseorangan, sedih, gembira, dan kecewa ialah juga yang menjadi teman. Sudah lama aku harapkan agar cinta ini memekar indah dilubuk hati. Selepas 20 tahun, baru ku tau, rupa-rupanya ia telah ditiup kedalam kalbu ini ketika ruh ku ingin berjumpa mudghah didalam kandungan bonda lagi. Lambat betul baru kusedar. Ia adalah...

Cinta Hakiki pada Ilahi!!!

Wahai bakal zaujah ku, jangan terasa hati andai satu hari nanti aku berkata ada lagi yang lebih layak ku berikan cinta ku ini selain mu. Dia Tuhan ku. Tuhan Mu...Tuhan sang Pungguk...Tuhan sang Rembulan...Allah ya rabbi...hasbi Allah fi kalbi...hasbi Allah fi kalbi...

pesanan kepada Pungguk...berhenti menipu Rembulan!!!

Tuesday, January 27, 2009

sekolah, membaca,senam, kampung,sunyi, boikot

salam semua


sekolah

Harini kelas bermula. semester baru dan semangat kurit baru...kelas pukul 8 pagi tadi pastu maraton sampai 12.30, pastu sambung balik pukul 4.30 sampai 6.30 petang. kalau bukan status jantan, mesti aku dah semput.

sepatutnya malam ni kena khatam satu novel coz pagi tadi Encik Galvez dah tanya2 buku apa aku baca. apa buku aku baca?tak der...pemalas sket aku. ingat lagi masa sem lepas aku jawap kat cikgu sastera moden aku "saya tak suka membaca sbb sekarang nih ada TV, buat apa nak susah2 baca kalau kita leh tengok jer depan mata kita?" agak kurang hajar la kata2 aku tu, sampai cikgu tu pun terkebil2 mata. memang betul pun, aku pemalas...

membaca

ermm, kena ubah tu, kerajaan hantar aku kat sini suruh bersungguh belajar, duit yang dia bagi tu pun khusus untuk pembelajaran aku (melancong ke negara orang pun dikira belajar la jugak, bukan aku gi menggatal pun...). pastu, Islam pun ada ajar kan, 'tuntut la ilmu dari kandungan ke liang lahad' dan jatuh hukum wajib kepada umat islam. surah pertama pun sebut 'BACALAH', haaa, tu pun aku tak sedar2 lagi...aku+pemalas=biasa la tu...terkedu aku masa Encik Galvez cakap 'on ne peut pas vivre sans lire!' = "kita tak leh hidup tanpa membaca"..kesian kak siti nyanyi lagu 'membaca', so..susah sangat ke anjut oiii?bacalah!merepek meraban kat blog bleh pulak...

senam

sekarang nih dah nak abis musim sejuk, ada can a aku nak berjogging. haritu nak main bola, sekali tengok orang perancis yg main stock2 pembunuh kat padang tu (aku pun tak tau diorang dtg dari mana), tak jadi aku..dah ler lembik, kang patah riuk lagi tulang aku. so, aku main la basket ngan budak2 nih, nasib baik lah Marc parker dan Gower parker sudi ajar aku yang lembap nih main. seronok jugak. sekarang nih aku tengah tunggu nak daftar kat Gym depan rumah aku nih, lama dah tak gi gym, bleh kikis selulit2 yang berlipat2 kat perut ngan pipi aku nih.

kampung

haritu masa kat manchester aku ada beli banyak baju kecik2 untuk anak2 sedara aku. rindu nyer aku...tidor pun aku peluk jer baju2 tu. paling comel sepasang kasut satin kaler pink tuk anak sedara baru Raihana Humaira, ada reben besar kat atas dia...malam semalam aku tepon semua anak sedara aku. arghhh, comel nyer suara sorang2 "pak anjut tak bleh ke balik umah kejap?" nabilah cakap. "lama lagi ke nak jumpa pak anjut?" Ika cakap tersekat2, aku pun tahan sebak jugak.kenapa a ada summer class?diorang tak tahu ke rindu dendam aku ngan anak2 aku tu?pelik giler, rindu kampung, padahal selama ni biasa jer.

sunyi

rumah aku sunyi jer...Jasmeen dan Leyla kat rumah Gower.haritu balik London aku check leher Jasmeen luka, nak pitam aku!!!nasib baik ada member2 dia datang, kalau tak memang ergggg, tau la apa aku buat. Leyla makin bulat, cantik nyer aku tengok dia. aku nak amik diorang, tapi rumah aku tengah kena serang lanun. tungang langgang. lagipun Gowe mintak bela lagi beberapa hari (padahal aku tau ko rasa bersalah coz kucing aku luka!). ada Jenab jer kat rumah aku, tapi Jenab tak reti cakap (ada ke arnab yang mengeow?). esok la aku amik...sekarang pun tgh busy nak uruskan kelas.

boikot

hurmm, sementelah gencatan senjata nih, jgn anggap dah bleh mencekik KFC ngan McD tu!teruskan memboikot!!!boikot dan boikot!!!aku macam dah haramkan diri beli benda2 yang diboikot tu, lain la kalau memang dah tak der piihan lain.teruskan memboikot yer!

tu la apa yang berlaku kat aku hadapi sekarang. dunia memang letih, kat akhirat lagiiiiii letih...

Saturday, January 24, 2009

when Queen forbids us to leave Her country...


Salam…

Did i say that i’ll tell you my experience in a Land where ‘lot’ is pronounced as ‘lOt’ with a big O like in ‘bOlOt’ and not ‘lAt’ as pronounced in ‘lAlAt’(for the Americans). And the Malaysians reside here think they are more ‘white men’ than ‘Malays’? Here we go...

1st

We left France on 18th January 2009 from Basel-Mulhouse airport to London Stansted. A little funny thing about this airport (an airport on two lands, Swiss and France), you can buy a cup of coffee for 1.20 euro and a croissant (French pastry) for 1 Swiss franc at another door. The peoples speak French-Germany-English, so no worries of being lost.

The immigration at Stansted airport (all British airports) was somehow burnt our patience out...if you think you can pass the checkpoint easily with your Malaysian smiley face, and then forget it! No tolerance for British! (ok, I’ll tell you another story which is really a nightmare-for-the-rest-of-my-life, at the end of this episode O.K? so, sabar la dulu). From the airport, we took a shuttle to Victoria Station (remember to book your ticket online or else you will have to pay more than 15GBP! hey that’s a fortnight living cost in Malaysia!maybe a month for Palestin!).

The girls went to their friend’s house and i was heading to Syed’s house at Finsbury Park. the next day will be the longest day in bus. Save London for the last.




lost in Victoria Station

Malaysian hall canteen


Mr Syed, my host

Jauhar and Adam, thank you kalian (not in pic, Waqi n Azham)

2nd day, 3rd day

We took 5 hours bus to Manchester. Cristiano Ronaldo, Rooney, Van der Sar, our asian Park ji Sung (just mention a few names) were waving their hand in our small cerebrum.

Two nights and a day in Manchester was a good enough for visiting the ville. We went to the museum, sight-seeing at the town, universities (there are three), the halal foods, met others Malaysians n etc. For a group of Malays who are doing their study at France, it was such a heaven here! The goods are damn CHEAP!!! I bought a lot of t-shirt for my nieces and nephews here (darlings, pak Anjut misses you much!), but the room rent is expensive here, sometimes 500 GBP a month for a small room..hurmmm, chacun son avantage!



with friends from manchester (Afif and girls)


ready for stadium tour



the old trafford!

4th day, 5th day

We came back to London. I stayed one night at Malaysian hall. I was very lucky as it wasn’t school holiday, so they gave me a single room which only cost me 7GBP. A little advice for Malaysians, if you really know how to cook our Malaysians foods, so don’t go to Malaysian Hall. The foods are expensive (compared to other British food) and only suitable for European-blunt-tongue. I went here exclusively for KICAP MANIS (kat perancis mana la ada, nak tak nak pergi la jugak). Btw, the makciks and pakciks here are very friendly (so they can sell their stuffs).

You may find a lot of Malaysians here, but please, don’t waste your time to smile at them, they just boo-layan korang jer ( i know they are few, but number brings a gross significant!). Come to France, the malaysians here are very friendly, helping, hensem, cute, pretty, etc...hehehhe! i still remember when i was in a tube to London bridge, i met these three Malaysians, two boys and a girl, i was very exhausted after a long day journey and tried to smile at them, they just who-you-are me and do their own business, and their kampung’s English dialect. I was like ‘owh, Malaysia is truly Asia!you guys are fully sponsored like me too, and no use of cocking yourselves, if you guys are trying to be BRITISH just because you study with londoners, forget it!u will not (never) change your skin colour! Even Englishmen and women are much more generous from you guys! I’m talking not to these three poor Malaysians, but for all Malaysians out there and ME MYSELF. Jangan la lepas ni sebok nak pertahankan bangsa melayu disiat-siat kalau dah bangsa sendiri tak sedar diri dan membangsatkan diri sendiri!(emotional euh???That’s life!).

Ok, forget about Malaysians, we were there for learning and voyaging. So, a few places not to be missed, our Mr. Big Ben, Houses of Parliament, Westminster Abbey, Trafalgar Square, Piccadilly Circus, Hyde Park, St Paul’s Cathedral and British museum. And we went to Arsenal for emirates stadium, Arsenal football club and Fàbregas! (yes i know that i’m not a big fan of them, but to be there is just a gift for me!)



polo yg berwarna warni

















what's London without its telephone houses and traditional double deckers buses?



The not really LAST day!

After a few days in Manchester and London, it was the time to go back to France. After waiting for 3 hours in the boarding room, and three times changing gate, we were not ALLOWED to get in the plane!WHAT THE FOOD????i was nearly burst out my tears as this was the worst time in my life, but thinking of there were another 5 anak dara orang, i tried to control myself, we came back to the information centre, and the officers said a new ticket to be purchased. If my parents knew this, they will never allow me to oversea! So readers, don’t tell my parents!the only key was your patience and don’t panic. (nasib baik la islam ada ajar semua tu...) we crossed the check up point again and tried to get the new flight. It would be another three days, luckily easyjet made ourlives easy, there was a flight for tomorrow, but the price was spinning up our heads, we could get cheaper if we bought online but the access for internet was limited, we sat for a while on the bench next to the counter, SYUKRAN YA RABBI!!!Thee gave me an idea, if asked somebody in France to buy the tickets, it will be O.K. so Kak Maya is our live angel, she bought the ticket and gave us the initiary numbers. Everything went smooth, but a full night in british airport was such a blab la bla...


try to sleep like a begger...


I never imagined being in Geneva, Switzerland, in this short holiday. Once our flight landed on this land, i kicked Geneva in my going places list. We took 5 hours train to Besancon, and our heart was just like a pendulum, it was never stop beating hardly. We were afraid that we couldn’t reach our room door. That was satan’s work to make us blame our God. Hahaha! You loosed SETAN!!!Here i am! On my bed, typing down my unforgettable journey, to be told to my beloved readers and as a memory for my next generations. Like Malays folks said, jauh perjalanan jauh pemandangan, i have really learnt a lots from this journey...merci a tout le monde!


Love in Swiss? jamais!

thank you everyone, sesiapa yang menolong kami sepanjang perjalanan ini, sorry my travelmates for the unpredictable last day...it'll be the last trip organized by me, but the memory wont last forever. ok...