Friday, October 31, 2008

Besancon - Strassbourg - Stuttgart - Ravensburg


dalam TER (train entre Regions)- aku termengah2...

9:41

lepas sarapan sepinggan nasi goreng n sandwich, aku bergegas ke stesen ketapi Besancon Viotte, ni kalau si Gowe (Ikhwan) tu tak buat aku kelam kabut, mesti aku tak yah termengah2 masa kt dlm tren tu. hanya kami berdua, ajak yg lain, semua ada alasan...tapi tak pe, lg sikit, lg adventure...
gare de Strassbourg (bayang kan bangunan KTM di KL tu, pastu disalut dengan kapsul mcm ni)


12:02

kami pun sampai di Gare de Strassbourg, stesen ni sebenarnya adalah tinggalan bangunan zaman baroque, pengaruh-pengaruh ini boleh anda lihat melalui ukiran2 didalam bangunan ni. tetapi, ia telah disaluti oleh sebuah kubah moden utk menjadikan ia antara stesen ketapi paling cantik di eropah... ye, mmg aku kagummm...




menjejakkan kaki ke kota ini, anda dapat menyaksikan pertembungan dua budaya yg berbeza, bangunan2 nye lebih bercirikan jerman...(saper penah g bukit Tinggi kat Pahang tu?lebih kurang la...). orang2 nyer membuatkan aku kagum. dua bahasa digunakan disini, iaitu Perancis dan jerman...aku nak tergelak masa tunggu kat stesen nak g Stuggart, 2 org gadis kecil bergaduh, si kakak ckp perancis, si adik ckp jermen...mak diorang marah dlm dua2 bahasa. unik kan?






bandar ini lebih kepada sebuah bandar pelancongan. sebab itu acces utk kemana2 sgt mudah. dan anda takkan sesat. percaya la. anda boleh menaiki tram (or tube) dgn tiket harian 5.70 euro utk kumpulan bertiga. murah kan?makanan jgn risau, ada jer kedai halal kat sini.


di tepi sungai (lupa nama dia) lihat bangunan kat belakang tu, semua pengaruh jerman.



orang asia yg exotic di tengah bandar Strassbourg, pertembungan dua negara (i mean, the border)

ini bukan setakat perlancongan ia adalah- misi mencari 'Pisang' (saper tu?)- menghabiskan cuti musim luruh ni-mengenali bandar2 lain di Perancis- mempelajari dialek2 tempatan (susah sket nak paham diorg ckp)- dan merapatkan ukhwah?(antara aku dan rerakan di jerman)- mmg la keluar duit, tapi tak rugi, coz pengalaman ni mahal sgt...



tramway



pusat pertukaran tram



kedai kak joyah



mencari ketenangan di la Mosquee de strassbourg. islam itu pesat.



13:15

seterusnya, kami ke Notre Dame de Strassbourg. ini adalah tempat wajib dilawati oleh pelancong disini. ia adalah bangunan gereja yg amat besar. berkurun2 kalau tak silap aku. di bina masa empayar Prussian. ia adalah lambang kristian yg bertapak di perancis.



di dalam cathedral tersebut

Eclairage horloge astronomique et piller des anges ( illumiation astronomical clock and angels' pillars)




16:12

penat berjalan, kami mencari kedai makan. ingatkan nak makan kat kedai kebab yg terkenal tu 'le republic', sekali TUTUP! c'est la faut de qui? de mon chien heuh? kalau la kita tak g butik2 barangan sukan tu, and tak membelek2 barangan disitu (yg akhirnya tak beli satu benda pun) mesti kita sempat. bila lagi nak merasa buffet kan? tapi Gowe kata salah aku coz x nak naik tram ke tempat tu. iyer ke? kalo naik tram pun, awal 5 minit, pun dah tutup!so, kempunan la kami...

nasib baik ada kedai kebab lain kat sebelah dia. aneh nyer kat sini, kebab dia BESAR dan MURAH!mula2 aku ingatkan sikit jer, sbb tu aku pesan pizza sekali, sekali...aku rasa aku kena panggil 6 org lg makan bersama. last2 aku abiskan daging je, yg lain aku tak makan.huhuhu!

16:55


tiba la kami berpisah. tiket Gowe pukul 5 suku (ke Besancon)dan aku 5.45 (ke Stuggart, German). berani nyer mamat ni tinggalkan aku sorang2. (dia tak pe la, dah 3 tahun lebih duk france, kalo sesat pun tak pe) kalau la kena culik, org asia dah la laku, coz exotic. lebih2 lagi aku yg tembam ni, buat sosej mesti sedap. tapi tak pe, aku mmg cerdik. x takut pun. ko je yg lebih2 cuak tglkan aku!hahahaha!



train ku sudah tiba!jom g jerman!


saper yg tak tahu, ni la dia dlm TGV (train a grande Vitessse (ketapilaju))


20:02

sampai di Stuggart, aku kena amik tren ke Ravensburg. bagi aku , orang2 jerman sanggggggggggggggaaaaattttttttttt baik! aku sampai rimas coz kalau kita bertanya sesuatu, mereka akan tunjukkan sampai kita berjaya melakukan. contoh, masa dlm tren, aku tanya mamat depan aku, di mana kah Ravensburg, sekali ada dua org pakcik, dan sorang wanita dtg kat aku, diorg dengar dari jauh, pastu jelaskan beria2...hahaha!masa nak tunggu bas ke Weingerten pun, ada seorang gadis tu, dia sanggup tunggu kan bas tu utk aku...aku dah risau, kot la dia nak ikut sekali ke rumah 'Pisang'!


Stuttgart


keretapi di jerman, nampak smart, tapi dalam sempit mcm ketapi tanah melayu...dah biasa naik ketapi laju (TGV) n tempat duduk selesa, so aku pandang sebelah mata je ketapi ni...(no offense hah)

alhamdulillah..akhirnya aku sampai ke tempat ni. Pisang adalah member aku masa kat SMAP. kami mmg rakan baik (Mat Peet, Muiez, Topek, dan aku). haritu patutnya kami berkumpul di zoo negara, tapi muiez penat coz baru balik. so, aku ingat, baik jumpa kat eropah. Muiez oh muiez, nasib baik aku ni cerdik, kalau tersesat sampai israel macamana? aku follow jer direction yg dia bg kat dlm YM tu, aku print benda tu.hahaha!

itu lah perjalanan aku dari Besancon - Strassbourg - Stuttgart - Ravensburg.

esok ada majlis rumah terbuka budak2 kat Jerman...kita tunggu berita esok plak k.

Wednesday, October 29, 2008

SELAMAT PENGANTIN BARU KAK SITI!!!

Alhamdulillah, direnjis-renjis dipilis la kak long siti payung ni...

terlebih dahulu, FELICITATION A LA FAMILLE DE PAK USU!pour le grand mariage de sa princesse, Kak Long Siti Payung (KLSP) ou Siti Norhidayah hj Mohd Tauhid avec son mari, mr Alba, le 25 syawal 14**.hehehe!lupa dah...

Pak Usu dan family nyer merupakan antara saudara kami yang rapat (sebelah ayah) selain paklang, che yah, mak wok, mak teh, pak long ((deceased) (not really, coz they are far away in singapore, but i did know him n maklong bibah) n Pak uda.

kenapa kaklong siti payung?coz dulu masa kecik2, ramai sepupu aku yg aku keliru, coz ramai sgt aku panggil kaklong...so, mak aku kata 'ok, call her kaklong siti payung' dunno y, but heard from somebody, siti payung is a nick to those who r pretty. yes KLSP, u r pretty as always. it's proven in those pics.


ok, enough with the history lesson, here are some pics from KLSP's friendster. hope u dun mind if i 'robbed' ur pics.



KLSP yg cantik manis...mirip kak ijah ku jua, yer la, nama pun sepupu...




sepupu2 ku : Kamillah (spelling?), Pak Usu(hj Tauhid),KLSP,Mak Usu (norhayati),Fakhrul (in red), Amira (zebras), dadil(yg kecik tu), yg belakang sekali akmal n syakirin..



Mr Alba, lepas dgr ceramah yg ni, kena jumpa pak Ngah, dia banyak ceramah....sampai bosan org dengar...mcm saif ali khan pun ada.



"semoga berkekalan hingga akhir hayat, dan mendapat anak paling kurang 10...aminnnnnnnnnnnnnn"

Tuesday, October 28, 2008

rencam hidup remaja kota (kurik nyer title dia)


sedikit berita sukan:


28 oktober 2008, Besancon, pasukan les Tigres de Malaisie menewaskan dua pasukan remaja Perancis 'le Coq' dan 'Les Grenouilles' dengan kemenangan yang mengkagumkan. pada mulanya, Malaysia kalah di tangan le Coq 2-3, tetapi bangkit dengan agresif menentang les grenouilles dgn kemenangan 3-1. kemudian perlawanan semula dengan pasukan le Coq menyaksikan persaingan sengit yang akhir nya berpihak kepada Harimau Malaya 3-1. gol terakhir dijaringkan oleh Hamzah Hamsan pemain kelahiran Johor (ngeh ngeh ngeh!). perlawanan berlangsung di padang Syntetique Malcombe. tahniah diucapkan kepada wira-wira negara Hadi, Faiz, Amiruddin, Azri dan Hamzah.

*berita ini ditaja oleh MILO, "majulah sukan untuk Negara!"








DEEPAVALI

dalam batch kami, ada seorang gadis berketurunan india. nama dia sasikala. kesian dia, sambut deepavali sorang2. so, kami ingat nak wat suprise utk dia. so, pada pukul 9 malam waktu Besancon, kami menyerang rumah beliau!sekali... dah kantoi, ada orang terkantoikan yang kami nak wat sambutan deepavali malam tu.

banyak hidangan malam itu. ada nasi goreng, makaroni, roti jala, kek, dan yang paling terharu, sasi buat satu manisan untuk kami. aku lupa nama dia. not bad!





cik Puan rumah : miss sasikala diucapkan selamat menyambut pesta cahaya!jangan sedih2, kawan2 ramai kat sini!



PIQUE NIQUE




keesokan harinya (ahad) kami merancang satu piknik bersama-sama. menu yang dipilih ialah PIZZA dari MACADAM PIZZA (satu pengusaha pizza terbaik disini, sangat sedap hingga menjilat telinga!)


jadi, semua orang menuju ke office du tourisme sebagai tempat berkelah. pemandangan nya sangat cantik. sementara aku, ayie n mat, kami menuju ke kedai pizza itu untuk membuat tempahan. 2 kotak besar pizza salmon dan sekotak besar pizza tuna...semua orang kelihatan gembira. yes, selepas semua bertungkus lumus berkerja pada waktu sekolah, apa salahnya jika kita curi masa untuk berehat bersama. mini memoir, kerja umah, semua dah hampir siap. jadi hati pun rasa senang untuk berkelah....

yang takder haritu Pamella (she went to UK), ina (g cinema) dan Farah (i dunno).




ayie dan alan, orang yang paling suka dapat makan pizza!


inilah pizza TUNA, dun worry, gerenti halal!

makan lah...jangan tercekik sudahhh...




beruang koala di taman tersebut.


hah, ni jejaka kacak dari mana ni?adusssss!




tiga jejaka pingitan




aku berjaya menangkap burung merpati ini...ingatkan nak bawak balik, boleh goreng...sekali tak jadi coz bau dia bucuk!



sesi memberi burung makan setelah masing2 puas memberi makan diri sendiri.




TENGOK! semua orang HAPPY kan?.ya Allah, aku paling suka gambar ini.melihat rakan-rakan gembira...diorang tak tahu tu...yer la, selama ni, pahit maung kami redah bersama. perjalanan kami masih panjang. ntah apa yang akan berlaku esok atau mungkin sesaat nanti. aku dah biasa hidup berkeluarga yang besar. keluarga yang ini adalah "keluarga" yang akan masuk dalam senarai buah hati aku nanti...diorang ni macam adik2, even ada kak piah yang tua beberapa bulan dari aku tu... nakal2 pun sama2, macam2 la. kalau bergaduh pun ada gak, biasanya ngan aku la, tapi baik semula nanti...alaaaa, alangkan lidah lagi tergigit...


"Syukur pada yang Esa, rahmat pemberianNya, persaudaraan, dan keharmonian"

Saturday, October 25, 2008

braderie....bukan brotherhood yer!


salam semua...


pada jumaat dan sabtu haritu, ada satu pesta tahunan di Besancon. pesta apa tu?pesta membeli belah ler! ia dipanggil 'Braderie'. pada waktu ini, semua butik2 kecil di kiri kanan jalan akan mengeluarkan semua stock untuk dilelong. suasana nyer tak ubah mcm pasar malam tempat kita. manusia yang paling alert ialah orang2 Malaysia!hahaha, mana tak nyer, pesta membeli belah ni dah jadi sebahagian budaya kita. negara kita la negara yang mempunyai paling banyak mall di Asia Tenggara dan telah di iktiraf sebagai destinasi membeli belah terulung di dunia. so that, there are reasons why i miss sogo and mid valley...grrrrrr...


pada waktu ini, barang2 memang luar biasa murah nyer. so, lepas asar, nisha, aqmarina n aku cadang nak g town, kat sana kawan kami dari Burma, Sao, dah tunggu...aku terlewat sikit coz aku tgh tepon ngan mak aku masa tu...




ia bagaikan satu peperangan yang amat dahsyat!kenapa? ghairah tengok semua benda...berkualiti dan murah2. tapi harus berhati2 coz ada juga yg ciplak (bertapa aku memandang rendah orang2 yang menciplak2 ni, itu pun dikira dosa tau tak...mencuri hak orang lain...)

bila keluar membeli belah dengan orang perempuan, orang lelaki la yang jadi mangsa...makcik2 berdua ni mencari barang macam la esok dah nak kiamat...tapi tak pe, coz aku leh bakar kalori aku.hehehe!tapi bagus la, diorang tak sedahsyat kak long n kak ijah aku tu...pengalaman teman kakak aku berdua membeli belah, memang dahsyat...seolah2 kena rasuk dan dunia akan berakhir. keluar pukul 9 pagi, balik pukul 9 malam, hanya ada rehat untuk sembahyang dan makan jer...gila kan?padahal masa tu kak ijah tengah pregnant, n kak long bawak anak2 dia yang seramai 4 orang tu. hahahha!!!abag2 ipar aku memang dah kalah dah kalau time megasale2 ni, sbb tu aku yg jadi mangsa.
bagus jugak ada Braderie ni, masa tu terpampang kat kiri kanan jalan 'il faut etre fou pour etre a la mode' yang bermaksud ' sepatutnya menjadi gila untuk tampil bergaya'.. di dah tahap masuk sepital sakit otak dah ni...

tapi di negara yang mencanang2 kan kesamarataan hak lelaki dan perempuan, aku terjumpa kelemahan nyer...untuk lelaki pilihan nyer amat terhad!manakala perempuan, dah ler banyak, murah2 pulak tu...ni yang aku geram.masa ni kami memegang moto 'biar duit sikit asalkan tak mati kesejukan time winter nanti'...yer la, winter dah nak dekat, dan bumi besancon ni pun tak kurang hebat sejuk musim luruh nyer. kat tempat aku ni, kadang2 dah frost.
hasil buruan aku, 2 helai parkas (jaket penghangat) satu berharga 45 euro dgn harga sebenar 150 euro dan satu lagi 50 euro dgn harga normal 80 euro, 13 pasang stoking newman 15 euro jer (kalo biasa paling murah sepasang 3 euro), 3 biji lampu jimat tenaga berharga 10 euro (kalo kat kedai biasa sebiji jer dah 7 euro lebih..so, aku macam jimat dalam 200 euro hari tu!bijak kan?hahahha!


tapi biasalah, setiap kali aku pergi, mesti ada cerita...

kali ni masa kami nak balik, dalam bas tu kami dapat tempat duduk...masa tu aku buat2 buta dan buat2 sakit kaki coz aku taknak bagi tempat duduk aku kat orang lain. yer la, aku dah penat giler.rasa nak tercabut lutut aku.

bas masa tu penuh. tiba2 dia terbrek. ada seorang makcik dan seorang pakcik didepan aku sedang berdiri. si pakcik terlanggar makcik, makcik tu marah ler.

"hei, hati-hati!awak terlanggar saya!"
"oh iyer?sorry la, awak tu yang tak ketepi, ni tempat saya berpijak!"
"yer la, tapi awak menganggu"
"awak pun sama jer, tangan awak sentuh bahu saya!"
"terpaksa ler coz bas ni sempit, awak pun apa kurang nyer, tersentuh2 kaki awak tersentuh2 kasut saya!"


adoiiiii...serabut nyer aku..dah ler penat, pening pala coz ramai orang, sesak nafas, pemanas bas tu terlebih panas, ni 'budak' yang dah berumur depan aku ni gaduh plak.. x leh lebih kurang! last2 aku bangun utk offer tempat duduk aku kat makcik tu, atleast mulut dia tertutup!

"makcik, silakan duduk"dengan wajah berseri2 aku berkata
"eh, terima kasih anak, awak baik hati, tapi tak pe la, saya lebih suka berdiri"
"eh, tak pe makcik, saya muda lagi, huhuhu!"
"tak pe2, awak memang baik...tapi awak duduk la..."

dah bagi tak nak pulak!aku pandang pakcik tu pulak

"pakcik silakan duduk."
"eh, baik nyer hati awak, tak pe2 pakcik lebih selesa berdiri"
"tak pe la Pakcik, duduk la, kesian kena berdiri"
"eh, takper, awak bagi kat dia ni (merujuk makcik tu)"

makcik n pakcik tu berbasi2 pulak

"awak duduk la, aku bleh berdiri"
"eh, tak pe2, awak duduk la"
"eh, awak kan perempuan, nanti apa pulak orang kata"
"eh tak pe2..."
blablablabla dan blablabla!!!!orang tua dua orang ni memang nak kena ngan aku!

last2 aku cakap kuat2

"ok la tak pe, kalau macam tu, tempat ni saya yang punya!"

orang keliling kami semua tergelak!aku malu jugak, baru nak buat baik...sekali tak jadi... pastu pakcik n makcik tu ketawa pulak terbahak2..geram aku, baling pakai jaket ni kang...

tetapi...

yang pelik nyer, lepas tu diorang jadi kawan baik pulak!!!!memang aku tak paham orang perancis, tadi bukan main bergaduh, sekarang dah nak bercintan cintun pulak...diorang bertanya khabar la, tinggal kat mana la apa la itu la...jangan bagitau aku korang pasni berkhawin sudah la!hahaha!

kira ok la tu kan?aku berjaya memberhentikan pergaduhan dua belah pihak..hehehe...
itu la kisah nyer...

Thursday, October 23, 2008

kepada kak esah ros

grrrr...kak esah, aku jawap ni coz ko ada dlm blog aku..ok.

Top 2 things found in your wallet as always:
kad bank
duit

Top 2 things to do when i'm sad:
makan
tidor

Top 2 songs you can listen again and again:
nothing's last forever
je suis le meme(bongok nyer lagu pilihan?)

Top 2 reasons to watch television:
x minat

Top 2 places I'd want to visit 10 years from now:
Canada
Mexico

Top 2 current obsessions:
oui, photos aussi
coklat (coz murah kat sini, lantak la jd gemok ke tak, who cares?)

Top 2 favorite nickname:
Anjut
Mejah
sang Kacak (ouchhhh!!)

Top 2 favorite food:
poullet roti (bukan roti yer, tanya bdk french apa tu)
cheese cake

Top 2 favorite snacks:
sekut kering
kacang panggang

Top 2 favorite website:
BNP paribas
SNCF

Top 2 goals you want to accomplish:
yup, finish my degree of course
pergi umrah dgn semua ahli keluarga (may b sewa satu kapal terbang tu, hehehe!)

Top 2 favorite to do:
surfing tenet
berborak (i'm friendly yet talkative, it's not a desease)

Top 2 favorite places:
my room
my class

Top 2 things I can't wait to happen:
kawen
dpt anak sendiri


Top 2 places where I love to shop:
cdiscount
sogo (tp dah jauh ler)

Top 2 person to tag:
Otai
kakteh (i know they will never do this tagging thing, hahaha!try la kalau berani!)

Monday, October 20, 2008

cinta...

monolog

Andai Mesir dan Nil jodohnya kuat, kuat lagi cinta hamba kepada Tuhannya…andai kisah kerinduan Nil yang tandus kepada Mesir pernah diukir didedaunan papirus lama, begitu juga cinta tiga segi, antara dua hamba dan Tuhannya yang sudah tercatat di Luh Mahfuz menjadi misteri langit yang maha hebat …

aku pernah tertawa sendiri, terkenang butir-butir bicara yang diungkapkan ‘Majnun ‘ kepada ‘Laila’ nya…benarkah lautan api sanggup direnangi ? Hutan rimba sanggup diredahi ? dan dada boleh dibelah untuk menunjukkan denyutan cinta yang terpateri ? atau ‘Majnun’ sendiri sudah ‘gila’ mabuk kepayang kepada ‘Laila’ yg hanya muncul diwaktu ‘malam’ ?sandaran nafsu semata…

muqadimmah

Kisah yang akan aku ceritakan ini, cukup sesuai untuk jiwa-jiwa yang mengharap kasih insani tanpa mengikis kasih Rabbuna. Selama ini hanya terdengar dari mulut yang berbicara, kini, aku sendiri melihat hikayat yang cukup indah ini didepan mata. Semoga Allah merahmati perjalanan hambaNya yg amat panjang ini…

awalan

“aku dibesarkan dipinggir Bandar Besancon. Didalam sebuah keluarga yang tiada pegangan agama. Kehidupan seharian aku adalah perkara yang berulang: bangun pagi, sarapan, pergi kesekolah, bermain dengan rakan, pulang ke rumah, makan malam, tidur dan berterusan pada esok nya. Seolah-olah kelahiran aku didunia ini sia-sia sahaja kerana aku memainkan peranan dan berfungsi untuk diri sendiri sahaja.”

Wanita berumur 22 tahun ini berhenti seketika, menghulurkan sepiring biskut keju jejari kepada hadirin yang hadir. Sebenarnya permulaan ceritannya tadi menjadikan aku lebih ghairah untuk mengetahui isi lanjut nya. Mahu je aku menjerit kepada yang lain ‘saper nak makan, amik sendiri heh. Wat macam rumah sendiri, jangan nak kacau kami nak bercerita’, tapi itu hanya ku pendamkan agar satu majlis lagi tidak hancur seperti apa yang aku telah buat pada majlis harijadi Uncle Muis. Benar la, sabar itu separuh dari iman. Tapi bagi ku, penantian itu adalah neraka dunia!

“ketika aku berumur sepuluh tahun, aku mula tertarik dengan agama kristian. Ku melihat rakan-rakan yang ke gereja pada setiap hari ahad. Mereka bernyanyi dan melakukan aktiviti bersama. Aku cukup hairan, kenapa ramai yang percaya wujudnya Pencipta?aku mula bertanyakan ibu untuk pergi ke gereja, ibu tidak melarang...aku mula mendalami agama yang baru kuanuti itu. Dengan teori trinitinya, perjanjian lama dan baru, aku menemukan banyak khilaf... jiwa ku meronta-ronta bertanya kepada diri sendiri andai ini yang aku cari.”

Wajahnya bertukar sayu. Sambil membetulkan tudungnya ala ikatan bandana, dia melunjurkan kaki sambil menyusun-nyusun kepingan gambar ditangan. Gambar ketika beliau kecil bersama keluarga tercinta. Ermm, cantik betul dia. Orang nya tinggi lampai, kulitnya kemerah-merahan, matanya bundar dan berwarna seperti badam muda. Persis seorang model catwalk. Tapi akhlak nya yang indah itu Berjaya menghijab lahiriahnya.


Sinar

“ketika umur ku 16 tahun, aku mula mengenali ada sebuah agama yang dibawa seorang nabi selepas Isa. Bersama agama ini terdapat sebuah kitab suci. Aku membeli senaskhah kitab ini dan cuba memahami terjemahannya. Sungguh pun perkataan asal nya bahasa arab, terjemahan nya sudah cukup mengambarkan isinya yang indah. Aku mula mengumpulkan maklumat mengenai agama ini. Aku selalu merujuk seorang kawan yang dilahirkan didalam agama ini.”

“bulan itu, umat islam sedang mengerjakan ibadah puasa. Aku pernah mendengar dan membaca mengenai Ramadhan, bulan yang dikatakan sangat istimewa. Di bulan keberkatan itu jugalah terpancar sinar dihatiku, aku merasakan agama ini mempunyai dalil-dalil yang amat kukuh untuk menonjolkan kebenarannya. Maka dibulan itu juga, aku melafazkan dua syahadah ku, petanda diriku kini sudah menjadi seorang muslimah.”

Aku menarik sedikit badan ku untuk membetulkan posisi duduk ku. Sambil itu, aku terbayang-bayang keadaan nya pada usia yang begitu muda tetapi sibuk mencari hidayah. Sedangkan remaja seusianya sudah pasti sibuk dengan parti-parti liar dan budaya caca-merba yang lain. Demi Tuhan yang jiwaku ditanganNya, aku kagum dengan perjalanan wanita ini.


cinta terlarang

« ketika itu, aku hanya mengenali sedikit sahaja mengenai islam. Kulitku sahaja islam, tetapi isinya belum lagi. Aku menemui kesukaran, kerana rakan ku yang mengislamkan aku pun tidak mengamalkan ajarannya. Diwaktu itu, aku tidak tahu hukum mengahwini seorang yang beragama lain. Aku menemukan cintaku pada Ion, seorang pemuda romania berdarah Croatia. »

Owh, dia menemukan cintanya…bagi ku, cinta agungnya tentulah kepada Allah. Kerana ia menemui islam dahulu sebelum suaminya.wallahualam. tiba-tiba aku mendengar suara pemuda mencelah. Aku menoleh kearah Ion.

“ketika itu aku menemui dia yang sudah islam. Kami berkahwin secara sivil. Helene mengatakan yang dia mahu mengubah angin ke Sepanyol. Aku menganggap ini idea yang menarik, terutama umur kami yang masih muda. Kami mengambil jalan darat. Perjalanan dari Perancis ke Sepanyol mengambil masa 2 hari.mujur aku pemandu yang cekap!hahaha!”

Aku turut tertawa, dia memang bijak membuat lawak.


hijrah

“ kami menetap disebuah bandar . mungkin kalian kenal Granada ? ketika itu, isteri ku tidak mengetahui bahawa kami tinggal berhampiran masjid. Aku mengetahuinya setelah bertanyakan kepada seorang rakan yang berulang alik ke rumah ibadat itu. Aku berkata kepada isteri ku andai dia ingin menjengok aktiviti didalam rumah itu. Aku mendapat maklumat, ia ada kaitan dengan agama isteriku.”

Wah, beruntung si isteri yang mendapat suami sebaiknya. Helene menyampuk.

“aku cukup gembira dengan pelawaan suamiku. Aku mula menziarahi rumah ibadat itu setiap hari. ketika itu, aku makin tersentuh. Ini lah islam sebenar yang aku cari. Aku mengambil keputusan belajar selok belok ibadah di masjid ini. Mujur suami ku menghormati pendirian aku. »

Terus fikiran ku melayang pada watak awal yang membawa wanita ini kepada islam. Rasa geram pun ada. Mana mungkin anda meninggalkan seorang musafir keseorangan di padang pasir andai anda tahu bagaimana menyeberanginya? Minta dijauhkan sikap ini pada diriku.


dakwah

“suamiku mula tertarik dengan agama anutan ku. Dia melihat ketenangan ketika aku beribadah. Aku menerangkan kepadanya sedikit sebanyak mengenai islam. Dia memintaku mengajarnya bersyahadah... Alhamdulillah, kini kami berdua sudah menjadi umat Muhammad!”

Aku hampir menitiskann air mata. Peristiwa bertemu hidayah Tuhan begini mungkin tak dapat ku miliki kerana lahirku jua sudah islam. Memang dari kecil aku dididik dengan islam. Tapi mereka?mereka mencari...semua orang tahu pencarian itu memenatkan, jika kegagalan yang ditemukan, kecewa berpanjangan... tapi mereka telah bertemu kemenangan!aku dapat merasakan kebahagian mereka meraikan kemenangan itu, terutama sang isteri yang berdakwah kepada suami. Siapa sangka, tangan menghayun buaian boleh menyelamatkan kehidupan seorang adam.

“aku mula memakai jilbab disana. Kalian pun tahukan, bila menjadi aneh. Masyarakat memandang. Tapi aku tidak kisah kerana pandangan Allah kepada ku lagi utama.suami ku tidak membantah.”

Mereka juga menceritakan hubungan dengan keluarga tidak pernah terputus. Malah menjadi semakin rapat. Jauh dari budaya eropah yang meninggalkan keluarga jika sudah bertemu kehidupan sendiri. Islam menghalang kami mengamalkannya...


lembaran baru

“kini kami kembali ke Perancis. Membuka lembaran baru setelah 2 tahun bermastautin di sepanyol. Disini, kami rasa cukup selesa. Kami ada keluarga baru. Teman-teman dari Malaysia!kalian sungguh baik hati...”

Duhai Helene (Sheyma) dan Ion (Suleyman) andai kau tahu apa yang aku ingin ucapkan, aku cukup kagum dengan perjalanan hidup kalian. Perjalanan yang penuh ranjau. Berliku-liku, yang jika jiwa lemah seperti aku ini pasti mengelak melaluinya. Tapi kalian Berjaya!


akhiran

Angin sejuk musim luruh menerpa wajah ku, aku memandang ke belakang, melihat kelibat dua saudara baru ku itu. Malam beransur pekat. Waktu begitu mencemburui. Kami kena lekas, jika tidak terlepas bas yang terakhir. sayup-sayup alunan muzik padang pasir tengelam dalam kepekatan malam. rumah itu semakin jauh ditinggalkan. tapi riwayat hidup penghuninya ku bawa pulang. akan kucoretkan diatas blog ku nanti buat pengajaran pada semua.

Suleyman (Ion) dan Syema (Helene Adréoli)

doa

Buat Syema dan Suleyman, terima kasih untuk makan malam yang hebat. Aku dan rakan-rakan mendoakan agar kalian tabah dalam kehidupan. Semoga ukhuwah yang kita bina ini berkekalan. Semoga cinta kalian berkekalan bersama kalimah Tuhan.

Kepada Allah, tetapkan iman kami. Permudahkan la segala urusan kami. Jangan la pesongkan hati-hati kami ini setelah berkumpul untuk agama Mu ya Allah. Sambut la cinta kami kepadaMu, jangan lah cinta kami ini tidak dijawap...merajuk la hati ini...

Untuk diriku, bersyukur la menjadi seorang muslim. Sebarkan kasih mawardah warahmah yang ada didalamnya. Dan jaga lah diriku sebagai seorang muslim di bumi Allah ini. Andai ku letak cinta ku pada manusia, biar la ia tidak melebihi hubbul ila Allah sendiri...

Harapan kepada pembaca. Cinta itu milik semua. Naluri insan berkasih sayang. Diajar oleh atuk nenek moyang kita ketika Adam dan Hawa disyurga lagi. Jangan kotori ia. Bercinta la pada Tuhan, bimbang la andai Dia tidak mencintai kalian. Buat peringatan kepada diri sendiri dan yang lain. Mungkin satu hari nanti cucu-cucu ku yang membaca nukilan dari atuknya ini…insya’allah…

"aku menyintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu..."- imam nawawi