Wednesday, August 20, 2008

sebab2 aku tak nak jadi doktor...

salam sejahtera saya ucapkan kepada pengerusi majlis,barisan panel hakim dan rerakan...(giler apa ni?)

ok...

untuk cerita pada hari ini,aku akan ceritakan kenapa aku bersyukur jadi cekgu n bukan doktor..

sebenarnya aku baru terpikir benda ni coz semalam aku wat medical check up kat pusat kesihatan UPM.in fact,aku nak jd doktor gak masa kecik dulu,tapi dah bengap sangat kimia n math,jd la cekgu..tp x pe,tu cerita lama..

aku g sana d hantar oleh abg ipar aku si encik rossi marcello.mula2 tu aku ingat free coz aku ada bwk GL from BPG.sekali kena bayar jugak.89 henget!lesap duit aku.dulu aku wat kat swasta RM160,kira memang betul2 half government n half swasta la ni....

dah daftar tu,dia suruh aku g timbang berat.kat kaunter tu tak de org.moden sgt penimbang dier,nasib bek aku ni tak kampong sgt.hurmmm...gemok gak aku...pastu terus ke bilik number 8 iaitu Dr Latinah.(kat otak aku dah terbayang doktor seksi mcm rosalinda tu,coz nama dia latinah...sekali ustazah umi ketom la pulakkk!, x per,selamat iman aku...)

doktor tu ckp aku kena check urine kat counter 34 dulu,pastu wat x ray kat counter 36...eiiii...bengap betol sepital ni,cakap je la derek wat benda2 tu dulu,x de la aku buang masa tnjuk muka kat doktor tu dulu.

masa nak amik sample urine tu or air kencing dlm bahasa latin,aku terlupa mcmana nak amik.kena masukkan adik aku dlm benda tu ke atau kencing kat dlm gayung dulu baru pindah ke bekas tu...hmmm..keputusannya,rahsiaaa laa!!!kang lucah plak...ok,aku bwk sample tu kat counter tu balik.semua perempuan kat sinun..aku nak sepak je muka nurse tu coz dia ckp kuat2 'dah kencing dah bang?'..giler,jaga la sket reputasi aku.

pastu aku wat x ray plak kat counter 36.x der org kat situ,tetiba masuk customer len,pompuan...nama dia farah wahida,tu pun aku tau lps ushar nama dia kat borang dier..sekali mamat x ray tu suro si farah ni masuk dulu.mana aci!!'cik farah,awak dulu yer..sila buka baju dan tangalkan segala perhiasan.buka coli dan tukar baju kat belakang"..HUHH???EROTIK NYER!sekali dia jempot aku masuk plak...teragak2 aku.takkan nak masuk sekali?nanti nampak la gunung daik bercabang dua...oooo,rupanya si cik farah tu pakai baju khas dier...selamat...apa plak,x der rezeki la aku!

pastu aku g la balik jumpa dr latinah tu..ehhh..aku tak buat ujian tekanan darah n mata lagi..kena kuar balik ke counter yg aku timbang berat td..sekali ada nurse tu bising2 'kenapa abang pergi jumpa doktor dulu?len kali g sini dulu..."suara dia melenting2 manja,tapi hodoh..meluat aku.'dah td saya g sini kosong je tak der orang,pastu doktor tu panggil!'..terdiam nurse bengong tu.td aku g takder org,ni baru ada.

ok...KEPUTUSANNYA!!!

kencing aku ada gula.n aku di syaki ada kencing manis.manis ke?x pernah aku jilat air kencing tu..n bacaan tekanan darah aku tu tinggi 148/68.tinggi ke?pastu aku overweight! hahaha!tolol betol!BMI aku 27.berat 79.9 tolak berat taik 3 kilo n berat besi kat kaki aku, sekilo n berat baju n seluar aku serta hanset n wallet aku yg takde duit ni sekilo...ok,sepatut nyer BMI aku 25 which is ideal. n tinggi 174,rendah plak aku rasa,mcmana nak jd model iklan spender ni?

nasihat doktor,aku wat ujian blood pressure lagi,jd normal.108/60..n sepatut nyer aku kena wat blood test harini..hehehe..saya takut jarum!!!lg pun nanti aku balik umah abg uda,leh wat nagn bini die,lg moden n tak sakit!pastu aku kena turunkan berat badan sebanyak 7 kilo..

susah la,doktor tu mengong,dia pun tak berapa sehat aku tgk,rasanya BMI dia 30 kot.aku nyer kencing ada gula coz tadi aku tersarapan,sepatutnyer puasa n aku balun 2 pinggan nasi goreng,4 ketul sosej,n dua kole air milo.yg menambah kandungan gula n garam dlm badan aku.pastu ist check blood pressure td tinggi coz aku rasa marah ngan nurse tu yg tetiba melenting...kesimpulannya,aku sehat!!yahooooooooooooo!!!n med check up aku lolos!!!

itu la sebab aku syukur tak jd doc.coz aku tau nanti ada pesakit yg tak leh terima hakikat mcm aku ni yg akan ckp bukan2 kat doktor tu.n aku tak perlu jumpa org sakit tiap hari dimana boleh efek psikologi aku.hehehe!hakikatnyer,mmg aku tak dpt jd doc coz kat matrik aku bengap!!kehkehkeh!

Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi.
Dalam kemiskinan harta ada
kekayaan jiwa.
Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.

6 comments:

biskott said...

haha..
aritu aku conduct glucose test n cholesterol test kat org awam.
m'gigil dowh tgn aku wlupon menggunakan kaedah moden.
haha..

anjut said...

hehe..aku benci tugas itu dilakukan kepada aku!!!

fadly E.n.S.3.M said...

g wat med check ag skali! =p

tapi asal korang wat med check up? nnt kat cni kne wat..

biskott said...

haha..

anjut said...

ntah la cik padly..pokcik pun x paham.to biskut.why laughing?

biskott said...

saja2 aku nak gelak.haha.