Wednesday, June 4, 2008

bila tiba musim panas...Quand revient l'Eté

ok la..untuk hari ni yea anak-anak,aku nak share sebuah lagu perancis nyanyian Najoua Belyzel...aku 'jatuh cinta' kat lagu ni masa aku dgr mp3 kawan aku..lagu ni senang di faham n pada pendapat aku ia berkisarkan pasal sahabt kita yg kita sayangi..poyo jer bunyi.hehehe!!

dekat sini sahabat kita diibaratkan sebagai musim panas.yang selalu berganti-ganti..setaun kan ada empat musim..maksud nyer,kita x la selalu berkepit ngan memeber kita,coz..biasa la hidup..sentiasa ada kerja tuk dilakukan..tapi cukup masa,kita jumpa dia balik..

kenapa sahabat?sebab untuk pelajar yg menghabiskan sebahagian besar hidup nyer kat asrama,sahabt la benda yg kita ada..dia la keluarga kita..kadang-kadang kita lebih rapat ngan mereka,contoh, walaupun family aku besar,kami x pernah jumpa serentak..masing2 pun ada keluarga sendiri,n umur pun bukan sama..so, i'll turn to my friends if there's anything to share.tapi ada ramai yg salah anggap sahabt n makwe/pakwe.. x sama!pakwe/makwe ko kena jagfa hati dia n 75% hidup hipokrit..yerla,x hensem plak nanti depan pak/makwe..tp ngan sahabt,ko x mandi 20 hari pun dia x kesah..

sahabt,kawan,rakan n kenalan memberi maksud yg berbeza..same thing in french, 'ami,camarade,copain' semua maksud lain-lain tp bawah champ lexical yg sama. biasa nyer,kita ada sikit je sahabat tp ramai kenalan..ok la..meh aku translatekan lagu ni..ni aku translate dlm malais culture la coz in linguistic, we have to adapt the sense with the culture of the target language.. boleh ?ok..bismillah.


I love you, I love you, I love you, I love you
I love you, I love you, I love you, I love you

(haaa..ni english,kot kalo bebal sangat x paham aku tak tau la..)

Mon Amie, au mois de Mai
Vient le moment où je renais
Mon Chagrin s'en est allé
Soufflé par tous les Vents Sacrés

(sahabatku, di bulan mei..tiba la masanyer yg membuat diriku bersemangat kembali..kesengsaraanku berakhir..ditiup pergi angin yg suci---ceeewahh,poyo jer..)


Vive la Vie, je T'aime fort
Chaque jour, c'est comme un Trésor
Je t'invite au Voyage
Dans mon Linceul lit-cage
Quand revient l'Eté

(hidup ku bersemangat, aku cinta padamu sampai mati (ni ayat aku)..tiap hari seperti harta berharga..ku ingin menejemput mu mengembara,diatas katil ku yg diselimuti ini (huh?maksud nyer meneroka alam la..dgr katil je otak korang jd kuning heh?)..bila tiba nya musim panas..)

Mon Amie, mon Inspirée
Dans tes Parfums viens me bercer
Me Voici, le Coeur léger
Mère Nature nous a gâté

(sahabat ku,inspirasiku..dalam harumanmu aku tenang..aku disini hati ku gembira, alam telah memanjakan kita)

Vive la Vie, je T'aime fort
A jamais, tu es mon seul Trésor
Tu as mille fois mon Age
Mais j'ai plus de Courage
Quand revient l'Eté

(hidupku bersemangat..aku sayang sangat padamu...selma ini kau la satu-satu nyer harta ku...dirimu 1000 tahun lebih tua dari ku,tapi semangat ku lebih kental dari mu..bila tiba musim panas..(maksud nyer,kalau dah nama sahabat,kita x pandang rupa n umur..sama kalo dah cinta..tp sahabat ni lain,x leh wat kawin,hanya sesuai buat kawan jer..sebab kita rasa semanagat kalo ada org support kita.)

I love you, I love you, I love you, I love you
I love you, I love you, I love you, I love you

(ni apa ni?x paham..bahasa omputih...)

Mon Amie, mon Echappée
Belle comme les hommes au coeur de femmes
De l'Amour tu sais donner
A qui vient danser dans tes Flammes

(sahabatku,penyelamatku..indah bagaikan teruna dihadapan dara..demi cinta yang kau ingin berikan, ia baru sahaja menari didalam kehangatanmu..(maksudnyer,aku x tau..tp pelik sikit..coz 'amie' bermaksud 'kawan perempuan'..ni lagu tuk girls sebenarnyer kot..coz biasa bdk perempuan yg sayang berlebih2 ngan kawan dier.)

Vive la vie, je t'aime fort
A jamais, tu es mon seul Trésor
Tes milliers de visages
Ne livrent qu'un Message
Quand revient l'Eté

(hidup bersemangat, aku sayang sangat padamu...selama ini kau la satu-satunyer harta ku..wajahmu yang pelbagai memberikan ku pesanan pabila tibanya musim panas)..

La la, Ala, Ala, Ala, Halla
La la, Ala, Ala, Ala, Halla

Et Vive la Vie, je t'aime fort
A jamais, tu es mon seul Trésor
Tes milliers de Visages
Ne livrent qu'un Message
Quand revient l'Eté

(hidup bersemangat, aku sayang sangat padamu...selama ini kau la satu-satunyer harta ku..wajahmu yang pelbagai memberikan ku pesanan pabila tibanya musim panas)..

I love you, I love you, I love you, I love you
I love you, I love you, I love you, I love you

Mais par Amour, je dois rentrer
Nous ne verrons pas nos Fleurs fâner
Ni l'ennui nous dévorer
Car l'Automne vient te chasser
Je te dis Adieu à Jamais...

(tapi demi cinta,ku perlu kembali...kita tidak dapat melihat gugurnya bebunga, dan kerinduan yang meluap-luap..kerana musim luruh memburu mu..ku katakan padamu,kita akan berjumpa lagi)

La la, Ala, Ala, Ala, Halla
La la, Ala, Ala, Ala, Halla

Et Vive la Vie, je T'aime fort
Chaque jour, je Renais encore
Car mon plus grand Pêché
Serait de Regretter
Adieu à Jamais, Jamais, à Jamais, non Jamais...

(hidup bersemangat, ku sayang padamu...setiap hari ku lahir kembali..kerana hadiahku yg paling besar adalah bakal menyesali..kita akan berjumpa lagi...)
Adieu à Jamais...
(jangan diucapkan selamat tinggal--walaupun sekali)

tu lah lebih kurang...sebenarnyer maksud keseluruhan lagu ni untuk perubahan musim..tp bg aku..mcm tu la jugak kita ni.sahabt pun ada musim dier..lebih2 lagi yang perempuan (lagi banyak musim!)..hehehe..ok sampai disini dahulu..nanti aku letak video clip dia..

p/s--dekat sini ada gambar sahabat2 aku..malas nak upload kat sini..http://www.friendster.com/viewphotos.php?uid=10884859&a=206858348

5 comments:

fadly E.n.S.3.M said...

ai mejah!!!!
wahhhhhh..
blog baru..
blog lame pecite?
nnt update la slalu =)

ps: aku xde semangat lau nak amek result je =(n btw, result kitorg xkuar2 ag..kuar 12jun ni..doakan kitorg =| n jumpe nnt!! insyaAllah=)

anjut said...

hahaa..yg lama tu merepek.blog yg tu mcm pentingkan diri sendiri.yg ni lebih segar!(poyo ayat!)

lurvehunny said...

mejah menjadi!!! lol

anjut said...

menjadi apa?haha!

whosenischaaa~ said...

xleh blah dienye post...