Monday, June 23, 2008

lagu yang meruntun jiwa...

baru-baru ni ada orang hantar link satu lagu kat youtube...aku ingat haram jadah apa la dia bagi..try la bukak..skali dengar lagu tu,rasa tercabut nyawa aku...ni link dia..korang dgr la.kot la rasa insaf.http://www.youtube.com/watch?v=LrJ82d0Ph2A



secara ringkas...lagu berjudul 'menanti di barzakh' nyanyian Far east...lagu ni pasal hidup yang dikembalikan oleh Tuhan..setelah dia dimatikan,dia melihat seksaan yang bakal diterima..Allah hidupkan dia kembali sebagai bukti sifat ar-rahman dan ar-rahim nyer..selain memberi peringatan kepada umat manusia bahawa seksa kubur tu adalah janji Tuhan yang benar...wallahualam...(baca dalam mode yg penuh keinsafan)...

Friday, June 20, 2008

yang kurik itu kurit,yang merah itu sikeng!

jejak kasih ngan abang aku!



haa..ni la abang aku sang aan!hehehe.dpt pun jumpa dia.tu jubah yang dia belikan.warna dia?boleh la,asalkan orang bagi free...tengok macam lain je muka dia ngan aku kan?dia kering sket sedangkan aku tough!kuikuikui!



Makan Free ngan si Abang Faiz al gendut!





hmmm..semalam makan2 ngan abang faiz.saper tu>senior aku,balik bercuti.n tu la first tym aku makan kat luar sekali ngan junior2 lelaki n dua orang kerbau iaitu ayie n marc bersama2.apalagi,oder la pelik2..hehe..ni pun free.aku suka benda2 free ni.



G ulu Yam ngan kawan2...


tapi sebelum tu,petang nyer aku keluar ngan bebudak ni.Piah,Aqmarina,Ayie n Marc.kitorang g sekolah Aqmarina n Ayie yg dulu,SEMASHUR..punya la kat tempat jin bertendang.tapi lawa tempat dia.pas tu berjalan2 la kitorang kat Ulu Yam.mula2 nak berenti kat satu parking sebelah air terjun tu,tapi tak jadi coz ada seorang tua yang kelihatan aneh.dia cakap sorang2.hahaha!(bagi aku biasa jer,coz selalu je aku cakap sorang2!)..cantik r Ulu Yam!nanti la bebila lagi nanti g sana ngan orang yang tersayang.ada ke?ada..simpan duluuuu..


Wednesday, June 18, 2008

kelantan?...apa nak cakap huh?



Vous allez faire une expose a propos de régions en Malaisie. Chacun s'occupe une région. Ah bon? Encore de travail? Je m'occupe Kelantan.la dernière fois que je l'ai visite est en 2007. Je ne m souviens plus les choses la bas...

bosan giler wat presentation.kali ni kena wat pasal kelantan.hehehe..benarnya aku nak mengacau piah,wani n nisha dgn memburukkan negeri diorang.halal kan?hehehe.aku tau sikit je pasal kelantan.emmm..ape je yg menarik selain nasi kerabu berulam lalat dgn kuih taik itek?tapi kebanyakkan masa,aku meronda2 sekitar internet ni jer.meronggeng dgn kawan2.hehehe

hmm.abg aku dah sampai td.tetiba bukak YM dia online.amboi cepat nyer ketagih tenet.siap ko aku jumpa nanti aku tuntut hadiah aku.kuikuikui.ok back to work!on travail!

Tuesday, June 17, 2008

berangan la selagi ia boleh memberi kenikmatan tahap nirvana!!!

Assalamualaikum…
Hari ni jejari aku ni cakap aku kena tulis sesuatu. Mungkin jika bukan untuk menghidupkan blog ni,paling tidak pun boleh lega kan hati.
Pagi tadi dekat kelas,tak benya benda yang kami buat. Selain bercerita jer. Lepas tu dalam pukul 10.30, orang BPG datang hantar blazer. Sebenarnya budak jerman yang dah nak pergi,kami lambat lg.masih ada dua bulan lagi.Jd rasa macam ‘kurit’ plak dapat benda tu awal-awal.tapi tak per la,mungkin diorg nak senangkan kerja,so bg je sekaligus.
Hari ni topik paling hangat ialah kamera DSLR. Apa tu ?cari la kat wikipedia !yang penting kamera tu memang kat dalam list aku.tak kesah la berapa ribu pun,kalau kat hati dah berkenan,apa salahnya. Selama ni pikir pasal keperluan je. Tapi kadang2 kehendak pun kita kena turutkan agar tak kempunan. Hmmm.lambat lagi la rasanya aku nak dapat pulas2 lens kamera tu.tadi ushar2 paling murah rm2600 untuk nikon. Tapi dengar budak2 ni cakap,ada lagi yang murah.(susahkan kalau poket kita untuk orang yang sederhana jer...dosa mengeluh!)
Apa yang akan aku buat dengan kamera tu?mungkin aku boleh tolong dunia ni dengan kamera tu (banyak cara kan kita boleh buat ?).tengok gambar2 yang Aisyah n Izzat amik kat sana tu,rasa macam kagum dengan ciptaan Tuhan...kira bagus lah kalau ada benda ni. Lagi aku teringat masa perkahwinan kak tam n Kak Ijah dulu. Cameraman2 tu rasa bangga sangat coz dapat rakam gambar orang ramai dalam keadaan gembira. Kamera tu nanti hanya untuk detik2 yang mengkagumkan n mengembirakan jer.aku tak mau tangkap gambar2 sedih,kerana bagi aku,kesedihan takkan wujud kalau kita tak menciptanya.enjoy your life !
Hmmm. Selain benda tu,sebenarnya aku berdebar2 menanti abg aku balik nanti.dah dekat empat tahun kami tak berjumpa,macamana keadaan dia kan ?hari khamis ni flight dia sampai pukul 9.45 pagi.dia ada cakap,dia belikan aku jubah maghribi. Alaaa,jubah yang ada hood tu.dia kata lawa n aku sorang jer yang pakai kat malaysia nanti.hehehe..tak sbar nye nak tengok. Tapi kalau aku tengok ada orang lain yang pakai jubah yang sama,aku tikam abang aku tu ngan belati !hehehe !
Kita tunggu dan lihat je la,apa yang akan aku dapat. Setakat ni,alhamdullillah, apa yang aku hajat jadi kenyataan. Kirannya kesyukuran tu boleh dilihat, mungkin tertutup banjaran himalaya tu kerana aku terhutang budi yang besar pada Allah yg Maha Hebat ..ingat !DSLR dalam masa 4 bulan !

Thursday, June 12, 2008

orang lain ckp psl isu minyak,aku pun nak gak...


sebenarnya aku terpikir nak tulis ni masa aku cari bahan utk kerja naik cuti sem ni(dah abis foundation pun ada kelas lagi,x boleh duk goyang ponggong kat umah...)...pasal isu minyak la,apa lagi..lepas godek2 berapa laman web,aku rasa aku bleh buat satu rumusan..ringkasnya,aku nak send kat friendster je,,tp sayang plak,so aku copy balik n letak kat sini..
seolah2 ada menteri2 kita yang nak sampaikan satu mesej kpd rakyat mengenai masalah negara dan lebih meluas ke antarabangsa sekarang ni....tp secara tersirat..lebih kurang mcm ni la...

"""kepada rakyat2 ku sayang,intan payung,ya maulai,kerdipan tak pernah suram,mon étoile,mon chagrin,ya habibi ya maulana taik unta buah kana..dengar sini yea...saya nak jelaskan keadaan negara kita sekarang ni...
1.kerajaan tidak lagi mampu menanggung subsidi.(duit tu bleh buat banyak benda)-tersirat...
2.harga minyak seluruh dunia telah naik.(x kan kita x nak naik?kita kena ikut negara2 maju ni kalau nak maju..x kan kita nak jual murah2?apa kelasss???)
3.harga minyak di Malaysia masih lagi yang terendah di Asean...
4.rakyat mesti mengikut saranan kerajan supaya berjimat cermat.naik beskal jer...kami x per la,menteri2 x kan nak naik beskal?korang tu kerja bawah2 jer...jimat la sikit!dah tu je korang mampu..
5.kenaikan ini tidak akan membebankan rakyat...(rasanya la..coz kami pun x tau mcmana korang rasa..coz kami ni kaya2 belaka..setakat naik sikit2 tu,apalah kami rasa sangat..)
6.harga barang-barang dijamin tidak akan naik...(yerla,yg korang beli kat kedai kampung2 tu buat ape?tgk kami,skali shopping kat pavillion n klcc..harga standard tu,mana bleh suka2 letak...susah la jd menteri tp rakyat nyer miskin2...banyak songeh..)
7.rakyat mesti melaporkan jika ada barangan naik harga...(laporkan je..kami dah upah dua tiga org yg suka main sms n bercakap tuk bersembang ngan korang..lepas ckp,lega la hati..yer x?psikologi...)
8.tindakan akan diambil kepada mereka...(maksud nyer peniaga2 ni kena la sediakan duit sket kalo x nak kena dakwa..alaaa...bg stakat lepas topup menteri sebulan dua cukup la,pastu hangpa nak jual tepung 2 juta sekilo pun kami pejam mata jer...)
9.jangan nak banyak songeh!dulu mcm bagus sgt masa pilihanraya x nak undi kitorang..amik ko!korang ingat korang x undi aku,aku jatuh mesken la?skarang tengok,saper yg merana..hah,lain kali undilah bulan,mata ngan roket tu lagi!""



yg pasal isu minyak ni sama je la dgn isu taghut..negara barat yg memanipulasi harga2 tu supaya minda org islam yg jahil mcm aku ni sibuk memikirkan masalah sekelumit taik idung ni..tanpa sedar,hak2 umat islam diragut satu persatu..(jgn ckp aku hipokrit,semua org patut fikir mcm ni,semua dah besar kan?dah mumaiz...)kenapa nak bimbang minyak tu habis?ia x kan habis!dkt afghanistan pun x dikeluarkan lagi..masalah nyer,dkt negara2 islam je benda ni ada banyak..tp barat yg tentukan harga...x caya?refer ni http://www.ft.com/cms/s/0/74bf...
then,u'll tell me this really makes sense....
memang ni masalh global,tp kita ada cara yg sendiri yg lagi bijak tanpa menjadi kerbau dicucuk idung...x caya?tanya atuk aku kat blog dia http://www.chedet.com.../..
(ni la bagus kalau semua bergaduh,segala kudis semua bernanah,dikorek2 sampai berdarah..tp lama2 boleh jugak sembuh.)
tu je la...

Wednesday, June 4, 2008

bila tiba musim panas...Quand revient l'Eté

ok la..untuk hari ni yea anak-anak,aku nak share sebuah lagu perancis nyanyian Najoua Belyzel...aku 'jatuh cinta' kat lagu ni masa aku dgr mp3 kawan aku..lagu ni senang di faham n pada pendapat aku ia berkisarkan pasal sahabt kita yg kita sayangi..poyo jer bunyi.hehehe!!

dekat sini sahabat kita diibaratkan sebagai musim panas.yang selalu berganti-ganti..setaun kan ada empat musim..maksud nyer,kita x la selalu berkepit ngan memeber kita,coz..biasa la hidup..sentiasa ada kerja tuk dilakukan..tapi cukup masa,kita jumpa dia balik..

kenapa sahabat?sebab untuk pelajar yg menghabiskan sebahagian besar hidup nyer kat asrama,sahabt la benda yg kita ada..dia la keluarga kita..kadang-kadang kita lebih rapat ngan mereka,contoh, walaupun family aku besar,kami x pernah jumpa serentak..masing2 pun ada keluarga sendiri,n umur pun bukan sama..so, i'll turn to my friends if there's anything to share.tapi ada ramai yg salah anggap sahabt n makwe/pakwe.. x sama!pakwe/makwe ko kena jagfa hati dia n 75% hidup hipokrit..yerla,x hensem plak nanti depan pak/makwe..tp ngan sahabt,ko x mandi 20 hari pun dia x kesah..

sahabt,kawan,rakan n kenalan memberi maksud yg berbeza..same thing in french, 'ami,camarade,copain' semua maksud lain-lain tp bawah champ lexical yg sama. biasa nyer,kita ada sikit je sahabat tp ramai kenalan..ok la..meh aku translatekan lagu ni..ni aku translate dlm malais culture la coz in linguistic, we have to adapt the sense with the culture of the target language.. boleh ?ok..bismillah.


I love you, I love you, I love you, I love you
I love you, I love you, I love you, I love you

(haaa..ni english,kot kalo bebal sangat x paham aku tak tau la..)

Mon Amie, au mois de Mai
Vient le moment où je renais
Mon Chagrin s'en est allé
Soufflé par tous les Vents Sacrés

(sahabatku, di bulan mei..tiba la masanyer yg membuat diriku bersemangat kembali..kesengsaraanku berakhir..ditiup pergi angin yg suci---ceeewahh,poyo jer..)


Vive la Vie, je T'aime fort
Chaque jour, c'est comme un Trésor
Je t'invite au Voyage
Dans mon Linceul lit-cage
Quand revient l'Eté

(hidup ku bersemangat, aku cinta padamu sampai mati (ni ayat aku)..tiap hari seperti harta berharga..ku ingin menejemput mu mengembara,diatas katil ku yg diselimuti ini (huh?maksud nyer meneroka alam la..dgr katil je otak korang jd kuning heh?)..bila tiba nya musim panas..)

Mon Amie, mon Inspirée
Dans tes Parfums viens me bercer
Me Voici, le Coeur léger
Mère Nature nous a gâté

(sahabat ku,inspirasiku..dalam harumanmu aku tenang..aku disini hati ku gembira, alam telah memanjakan kita)

Vive la Vie, je T'aime fort
A jamais, tu es mon seul Trésor
Tu as mille fois mon Age
Mais j'ai plus de Courage
Quand revient l'Eté

(hidupku bersemangat..aku sayang sangat padamu...selma ini kau la satu-satu nyer harta ku...dirimu 1000 tahun lebih tua dari ku,tapi semangat ku lebih kental dari mu..bila tiba musim panas..(maksud nyer,kalau dah nama sahabat,kita x pandang rupa n umur..sama kalo dah cinta..tp sahabat ni lain,x leh wat kawin,hanya sesuai buat kawan jer..sebab kita rasa semanagat kalo ada org support kita.)

I love you, I love you, I love you, I love you
I love you, I love you, I love you, I love you

(ni apa ni?x paham..bahasa omputih...)

Mon Amie, mon Echappée
Belle comme les hommes au coeur de femmes
De l'Amour tu sais donner
A qui vient danser dans tes Flammes

(sahabatku,penyelamatku..indah bagaikan teruna dihadapan dara..demi cinta yang kau ingin berikan, ia baru sahaja menari didalam kehangatanmu..(maksudnyer,aku x tau..tp pelik sikit..coz 'amie' bermaksud 'kawan perempuan'..ni lagu tuk girls sebenarnyer kot..coz biasa bdk perempuan yg sayang berlebih2 ngan kawan dier.)

Vive la vie, je t'aime fort
A jamais, tu es mon seul Trésor
Tes milliers de visages
Ne livrent qu'un Message
Quand revient l'Eté

(hidup bersemangat, aku sayang sangat padamu...selama ini kau la satu-satunyer harta ku..wajahmu yang pelbagai memberikan ku pesanan pabila tibanya musim panas)..

La la, Ala, Ala, Ala, Halla
La la, Ala, Ala, Ala, Halla

Et Vive la Vie, je t'aime fort
A jamais, tu es mon seul Trésor
Tes milliers de Visages
Ne livrent qu'un Message
Quand revient l'Eté

(hidup bersemangat, aku sayang sangat padamu...selama ini kau la satu-satunyer harta ku..wajahmu yang pelbagai memberikan ku pesanan pabila tibanya musim panas)..

I love you, I love you, I love you, I love you
I love you, I love you, I love you, I love you

Mais par Amour, je dois rentrer
Nous ne verrons pas nos Fleurs fâner
Ni l'ennui nous dévorer
Car l'Automne vient te chasser
Je te dis Adieu à Jamais...

(tapi demi cinta,ku perlu kembali...kita tidak dapat melihat gugurnya bebunga, dan kerinduan yang meluap-luap..kerana musim luruh memburu mu..ku katakan padamu,kita akan berjumpa lagi)

La la, Ala, Ala, Ala, Halla
La la, Ala, Ala, Ala, Halla

Et Vive la Vie, je T'aime fort
Chaque jour, je Renais encore
Car mon plus grand Pêché
Serait de Regretter
Adieu à Jamais, Jamais, à Jamais, non Jamais...

(hidup bersemangat, ku sayang padamu...setiap hari ku lahir kembali..kerana hadiahku yg paling besar adalah bakal menyesali..kita akan berjumpa lagi...)
Adieu à Jamais...
(jangan diucapkan selamat tinggal--walaupun sekali)

tu lah lebih kurang...sebenarnyer maksud keseluruhan lagu ni untuk perubahan musim..tp bg aku..mcm tu la jugak kita ni.sahabt pun ada musim dier..lebih2 lagi yang perempuan (lagi banyak musim!)..hehehe..ok sampai disini dahulu..nanti aku letak video clip dia..

p/s--dekat sini ada gambar sahabat2 aku..malas nak upload kat sini..http://www.friendster.com/viewphotos.php?uid=10884859&a=206858348

Tuesday, June 3, 2008

coretan yang pertama.

assalamualaikum.

dah lama sebenarnya nak tulis blog ni.tp malas..berikutan foundation dah abis, n x der apa nak wat buat masa sekarang ni, boleh la luangkan masa menulis. boleh kongsi cerita-cerita.ok la..untuk ta'aruf hari ni, aku ceritakan sedikit pasal diri aku.

nama penuh aku Hamzah bin Hamsan @ Kamisan...aku anak kesembilan dari sepuluh orang adik beradik..ayah aku jawa, mak pulak keturunan bugis jambi. umur sekarang 21 tahun. dalam keluarga aku ada 5 akak, 3 abang n sorang adik lelaki...7 orang dah kahwin,buat masa sekarang aku ada 13 orang anak saudara..semua nyer cute2 n hensem2 mcm aku!hehehe..kat rumah orang panggil aku 'Anjut' (aku pun x tau maksud dia,siblings aku pun x tau..yg tau atuk belah ayah,tp dah meninggal..).member-member panggil aku 'mejah'...tp nama tu nampak mcm 'seorang yg gempal dan mata besar'???ntah...mcm sesuai nama tu ngan watak tu jer..

sekarang ni aku baru habiskan kursus persediaan ke perancis (insya'allah).di Institut Perguruan Bahasa-bahasa Antarabangsa Kuala Lumpur.aku pelajar B.A French linguistic dan akan menjadi seorang guru bahasa perancis...sebelum ni aku habiskan 2 semester kat Kolej Matrikulasi Pulau Pinang..sains hayat..tp aku x suka sains2 ni,pening coz bnyk sgt nombor...dari tahun 2000 sampai 2004 aku sekolah kat SMA Persekutuan Kajang...masa form 1 aku sempat masuk Ma'ahad Muar sebulan. sekolah rendah kat Ayer Hitam..aku suka suasana sekolah.coz banyak benda yang berlaku sekelilingaku kat sekolah..sebab tu aku pilih jadi cikgu..seronok.banyak cuti..dapat hadiah tym hari guru!!!wakakaka!!!

mmmm...apa minat aku ek?to be honest, aku suka benda yang artistik..tradisional n pelik...buat apa kita kumpul yg biasa jer kalo kita boleh jumpa yang luar biasa kan?suka tengok filem. suka berjalan-jalan.ada rahsia yang korang x tau, aku suka memasak gak. hehehe..dlm family aku. semua yg lelaki pandai memasak (kelima2 kami pun pernah dibedah2 coz patah sana-sini..hehehe..lembik!). aku kawan ngan semua orang. yang lonjong, yang pipih, yang keras, yang lembik, yang itam,merah, kuning, kurap, kusta, wangi, busuk etc semua aku kawan...aku x suka kalo ada group2 tertentu..mcm budak2 jer..aku pun suka budak kecik.aku boleh hidup tanpa air,tp x boleh hidup tanpa anak2 sedara aku...poyo jerk..nak anak sendiri, bnyk benda x siap lagi..nanti la..

ok la..pikir dulu nak tulis apa nanti..boleh la bg cadangan kat aku..ni e-mail aku anjut_87@yahoo.com..