Sunday, December 28, 2008

Paris

Masa aku kecik-kecik dulu, aku suka bukak ensiklopedia yang ayah beli kat Mekah dulu. paling aku suka adalah buku untuk huruf 'P' untuk PARIS sebab aku suka tengok menara pelik- eiffel- dan aku pernah doa supaya aku leh sentuh menara tu.(kalau bukak buku tu, mesti ada kesan conteng2 aku n adik beradik masa kecik2)..

sekarang ni, aku sendiri menetap kat negara ni. bila-bila masa jer aku leh pergi. tapi aku dah berjanji nak pergi dengan kawan-kawan SMAP aku. Fizah,Hilwati dan Rasydan.

turut serta Sasikala (my best travelmate!), Amir Mokhsin (tourist guide and photographer) dan Nik (kawan Fizah).

bermula satu perjalanan- JEJAK KASIH!


keluar rumah seawal 6.20 pagi untuk kejar bas ke stesen train. Sasi, Amir dan aku. sampai dalam pukul 10.20. ambil Fizah, Hilwati dan Nik di Gare de nord.mereka baru tiba dari Milan, Itali.



Tuhan pertemukan KAMI!!!ketika enak menjamah KFC (halal dekat sini), terlintas kelibat senior aku kat SMAP dulu Zafran, dan tetiba henset berbunyi, kak Maisarah (juga senior di SMAP) cakap nak datang jugak. huhu, reunion kecil warga SMAP Kajang!


berlatarkan Notre Dame de Paris- gereja terkenal disini, saper pernah tengok cerita 'the Hunchback of Notre Dame' yang ada Quasimodo dan Esmeralda tu, ni la tempat dia.

kemudian kami terus check in di hotel Issy les Moulineaux. 5 minit dari stesen tram. hotel 3 bintang ni lebih kurang macam Seri Malaysia.


tiba di menara Eiffel. semua orang teruja!mula2 aku tercari2, sekali Fizah cakap, 'cuba kau pandang atas'...punya la depan mata, aku leh tak nampak!


antara 'aku', 'eiffel' dan 'ponggong'?


berkelip2 menara ini waktu malam.

kemudian kami dibawa oleh kak mai untuk makan malam di sebuah restoren halal yang terkenal di Paris. harga berpatutan, dan memang 'keperancisan' itu terasa. kak mai belanja kami tiramisu.sedap wooo!!!lagi2 free!


chef dia pun baik. macamana korang tgk chef kat sana layan orang dalam TV, sama la kat sini.


berjalan2 di sekitar Galerie La Fayette, gedung membeli belah terbesar di Perancis, standard Harrod's di London. memang betul pun Paris kota cahaya. mesti bankrap Malaysia kalau nak wat lampu2 mcm kat sini. tetiba jumpa orang sikh Malaysia. dari jauh dia jerit2 'orang melayu ke?'.siap belanja kami buah berangan goreng lagi, pastu dia ajak minum2, x pe la pakcik, kami ada misi lain...erkk..kat sini agak mudah nak jumpa orang berbahasa Melayu, aku tawar menawar beli key chain pun dlm bahasa melayu!seronok!




malam 1001 tangga!bahkan sejuta anak tangga!bagus untuk melangsingkan kaki anda. kami menuju ke 'sacre coeur' atau ' hati suci'. mendaki beribu2 anak tangga untuk 'menyucikan hati' sambil melihat pemandangan Paris dari bukit.


sacre coeur


ler...ada cable car rupanya...susah2 jer mendaki!


dalam train, seniman jalanan atau busker ni memang banyak, pakcik yang ni dia buat lagu 'adabi melazatkan. adabi menyelerakan!' tapi dlm bahasa itali. oleh kerana aku terhibur, aku derma la 20 sen!

lagi satu mercu tanda 'l'arc de Triomphe'...nak gambar cantik, kena la berkorban. ni duduk tengah2 jalan raya ni!


DISNEYLAND!!!

semua seronok nak g Disneyland, kebetulan krismass, so tak ramai orang. memang tenang jer perjalanan ke sana.


amaran!anda akan terasa seperti kanak2 yang sangat teruja!!!lupakan umur anda!!!



semua permainan kat sini adalah untuk mencepatkan ibu bersalin dan memendekkan nyawa pesakit jantung.


mana mickey?

comel nyer Pinochio ni!


subhanallah!!!kacak nyer aku!!!


teringin ke?pasni kita jumpa princess yang betul!Fizah yang kebudak-budakkan.




alhamdulillah, mewangi Disneyland Paris dengan syiar islam...


istana Disneyland!


best giler persembahan ni!perfect!korang akan rasa masuk dalam kartun tu!aku nak g lagi!!!!

ini dia Mickey Mouse!!!comel nyer!kalau bawak anak2 sedara aku ni mesti diorang suka!


saper yang berangan jadi putera-puteri raja tu?masa ni aku kagum coz Cinderella, Snow White dan segala jenis putera-puteri dia sebijik macam dlm dongeng disney tu!

Disneyland memang seronok!!!memang berbaloi!banyak lagi gambar, tapi malas nak upload, nak tengok, dtg sendiri yer. malam tu aku mimpi naik kuda dengan Cinderella!tapi kasut aku yang tertinggal...

DEPECHEZ-VOUS!!!cepat sikit yer!


bangunan George de Pompideau


hari ketiga dan last sekali, kami kena cepat supaya leh cover semua tempat kat Paris tu. Sasi dah tak larat, kaki dia hampir tercabut dan mata dia sakit (kena sengat haiwan apa ntah), dia terpaksa balik dulu ke Besac...kesian dia...




di La Defense



orang gila di Musee de l'ouvre


Masjid Besar Paris

tiba untuk berpisah dengan Paris... kota raya cahaya, kota raya cinta, kota nafsu, kota misteri, kota romantik, kota masa, kota memori, kota kenangan, intrakota and ntah apa2 lagi kota la...

perjalanan kami tamat disini. seronok!walaupun kami rasa kami leh menang kalau masuk 'explorace', tapi berbaloi coz puas hati. train ke Besancon pukul 5.06 petang. Rasydan baik ke Jerman, Fizah,Hilwati, dan Nik ikut ke Besac sebelum ke Jerman melawat Rasydan, Muiez dan Syidi. mereka akan balik ke US dan Ireland dua hari selepas itu...

aku masih menanti rombongan pelajar SMAP yg lain..rombongan dari India, Mesir, UK, Australia, NZ dan mana2 ceruk kalian berada dan semestinya dari MALAYSIA!!!insya'allah kita akan berjumpa. Batch kebanggaan aku, 144 rakan, 70 orang bertebaran serata dunia, yang selebihnya profesional di tanah air...padan la cikgu2 rasa kehilangan...reunion seterusnya di Phuket atau Bali, nanti aku tempah satu flight, kita beruntung ada Mat Peet dan Syafiq sbagai drebar!hehehe!insya'allah...


Besancon

kenduri kesyukuran. malam itu kami makan nasi beriyani, ayam masak merah, kuzi ayam, kurma daging serta lain2.alhamduillah, semoga Allah banyakkan dan berkati rezeki kami...


sekalung penghargaan kepada:

Kak Mai- yang sanggup siapkan kerja awal semata2 utk sertai kami
Amir Mok - menjadi tourist guide dan photographer kami
Sasi- sudi bersama kami, nanti kita rancang g tempat lain plak
Kak Peah dan Aqmarina- yang memberi penginapan kepada Fizah, Hilwati dan Nik
Faiz, Nisha, Wani, Semah, Kuku-yang sudi memberi pertolongan
kak Maya- terima kasih jagakan Jenab, Jasmin dan Leyla serta untuk conforter tu.

serta lain2 yang tak disebut nama...semoga Allah yang membalas jasa kalian!

kesimpulan?-aku tak sentuh pun menara Eiffel tu!hampeh!tak per, aku ada lagi tiga tahun kat sini.insya'allah, di lain waktu.

Monday, December 22, 2008

usrah impian setiap insan

assalamualaikum.

kita buka majlis dengan ummu furqan, al Fatihah...

minggu lepas, sebelum sembahyang subuh, Hadi ada cakap pasal cadangan usrah kecil-kecilan untuk pelajar-pelajar lelaki Planoise ni. Ini membuatkan aku berfikir 'bagaimana bentuk nya' 'apa pengisiannya' 'siapa yang akan ikut?' dan bermacam-macam lagi.

Flashback when i was in SMAP Kajang. Bagi kebanyakkan sekolah agama, usrah bukan la sesuatu yang asing. ia bagaikan perkara wajib sama penting dengan perhimpunan mingguan pelajar seminggu sekali. Aku juga merupakan Naqib usrah (yer...saat yang paling merimaskan aku...kena bergaul dgn budak kecik...).

sebelum mengupas lanjut, meh aku cerita sikit pengalaman aku. Masa tu aku baru tingkatan 3, ketua Nuqaba' (plural utk naqib) masa tu Abg Syahrul. tetiba sampai surat kata aku dilantik jadi naqib. mana boleh jadi ni?dengan perangai macam tut tut dan tut...aku jumpa balik Abg Syahrul, aku mintak cancel. dia cakap, 'Hamzah, dalam pemerintahan khulafah ar-rasyidin pun ada pelbagai ragam khalifah dan sahabat. Saidina Umar dgn tegas nya, Saidina Usman dengan lemah lembutnya... sama juga dalam persatuan nuqaba', kita perlukan pelbagai lapisan da'ie. tak semestinya nak amik yg alim g masjid jer...'.. amboi-amboi, sedap nya ayat, kalau kaji balik ayat dia tu lebih kurang macam ni la 'takkan la nak amik yang baik-baik jer?budak jahat macam ko ni pun leh jadi naqib'..betul tak?lebih kurang je la kan?

pastu aku cakap, 'ok, ana try, tapi kalau tak selesa, ana letak jawatan tau'..begitu la ayat aku. aku teruskan jadi naqib dengan niat aku sendiri dapat manfaat darinya.

ketika dalam majlis nuqaba', aku rasa segan coz rata2 nuqaba' yang lain bagi pandangan dengan ilmu yang begitu mengkagumkan, kalah penceramah ustaz Bani Leman (owhh, miss u ustaz!). nak banding ngan ilmu aku yang orang kata kalau ada aras lebih cetek dari cetek, aku la orang nyer.

cuma apa yang aku tak berapa berkenan adalah cara penyampaian rakan-rakan aku yang lain. setiap naqib akan diberi 8 atau 10 anak buah. tapi aku leh sesat sampai 12.sajer jer kan nak kenakan aku. Nuqaba' yang lain menggunakan cara yang aku tak tau asal dari mana...sungguh aku tak suka cara mereka. "duduk di dalam kelas, di dalam masjid, baca kitab, naqib sorang jer yg cakap, pastu isu berat2 pulak tu (untuk budak2 tingkatan 1 dan 2 berat laaa..).

usrah adalah terjemahan 'keluarga'. sepatutnya ia menjadi satu keluarga. bukan kita membebel sorang kat depan budak2.aku pernah jadi anak usrah, dan aku pernah rasa bertapa bosan nyer mendengar celoteh naqib aku yang seolah-olah kami ni tak betul, dia sorang jer betul..penat wooo...

usrah cara aku? aku masih ada ciri2 usrah tradisional Malaysia tu, tapi aku wat fussion sendiri mengikut teori Mejah Hadhari (gurau jer...). aku masih ada taddabur (kupasan ayat2 al-Quran), muraqabah (sesi merapatkan diri dgn Allah), ta'alim (sesi memberi ilmu), dan perbincangan menggunakan buku ' apa ertinya saya menganut Islam' by Fatih Yakkan. tapi usrah aku ada nasyid2 (sekolah agama mana bleh nyanyi lagu backstreet boys?), makan2, jogging (riadah), outing ramai2, ulangkaji bersama, baring2 kat tanah lapang (biasa masa sesi muraqabbah) dan macam-macam lagi ada!kalau ada ice skating masa tu, mesti muka anak usrah aku jer. aku buat seperti kami benar2 satu keluarga, yes guys, i know the limit, x der la aku sampai ajak g disko!

boleh bayangkan tak apa hasil nya?anak2 usrah aku sangat gembira. mereka akan tertunggu2 sesi usrah seterusnya. memang itu tujuan kita kan?berkongsi ilmu, masalah, suka dan duka. jangan la jadikan group usrah kita satu sesi yang menyeksakan anak usrah kita. satu lagi, ramai sangat nuqaba' yg bersikap 'paranoid'. ada seorang hamba Allah tu siap tegur aku 'Hamzah, pakai la kopiah, kita ni naqib, kena banyak tunjuk sunnah rasul'. i was like DAAAAAAAAAAAA!(gedik giler ayat nih!).. aku tanya dia, 'sunnah ke pakai kopiah?bukan pakai serban ke?mana hadis anta yang cakap?kopiah tu asal dari negara cina, budaya arab pakai serban jer. dan perlu ke kita tunjuk baik depan orang hakikat nyer kita sendiri tak seberapa?berat tu..." sahabat aku nih terdiam, memang pun, aku form4 and form 5 'free hair' jer, walaupun sekolah aku wajibkan pakai songkok g kelas. saper la tak kenal "mejah jambul ekor itik'?

begitu lah cerita nyer usrah, dari seorang naqib tua di hujung pondok nih...'tongkat hamba bukan la dari cendana, tapi masih boleh memukul anjing...' (cara aku bukan la sempurna, tapi masih boleh mendidik)...teruknya bandingkan dgn anjing, ehhhh, anjing juga yang masuk syurga tau!tak caya?tanya ashabul kahfi!

usrah idaman aku, mengikut umur aku nih la, sebuah usrah yang aku leh berkongsi ilmu, (takkan la nak buat mcm apa aku buat kat budak2 kecik tu?tak sesuai) matured, dan yang boleh membuatkan aku jatuh cinta dengan lebih dalam lagi dengan cara hidup ku sebagai muslim...from the bottom of my heart nih...pastu ada la makan2, yerla dah lenguh santapan rohani, jasmani pun nak gak kan?hehehehe!

kepada rakan-rakan yang nak menjinakkan diri dgn usrah, join la usrah!bagus!aku memang suka, aku puas kalau dapat ilmu yang baru. niat kita untuk perbetulkan diri sendiri, bukan nak megah masuk usrah (usrah bukan tiket masuk syurga, tapi leh jadi buku panduan nak beli tiket tu). masyarakat takkan asingkan anda jika join usrah, anda takkan diiktiraf terorist!jgn bimbang, melainkan anda memang ada sesi buat bom pemusnah tym usrah tu.

kepada nuqaba', gunakan kreativiti anda. anda boleh!yakin boleh!kalau rasa tak boleh tu, gi minum milo!

ok, sebelum aku menangguh sesi hari nih, aku nak share satu ayat quran:

Landasan Nabi-nabi yang telah lalu ialah orang-orang yang menyampaikan risalah Allah, serta mereka takut melanggar perintahNya dan mereka tidak takut kepada sesiapa melainkan Allah. Dan cukuplah Allah menjadi penghitung (akan segala apa yang dilakukan oleh makhluk-makhluk untuk membalasnya.)

(Al-Ahzab; 27:39)


kita tangguhkan majlis dgn tasbih kafarah dan suratul asr.


Sunday, December 21, 2008

yang pertama sekali...saya ucapkan...



assalamuaaikum.
cuti sudah pun bermula, apa la yang aku nak buat sepanjang sebulan ni.lama tue..

ok la, untuk entry kali ni, aku ingin ucapkan...

yang pertama-tama sekali ialah ucapan TAHNIAH DAN SELAMAT MENIMANG MENANTU! kepada Pak Lang aku Encik Ateh!diatas perkahwinan anak perempuan nyer, Kak Huda. mesti tgh berdebar tu!hahaha!jangan lupa tangkap gambar banyak2, nanti nak upload kat sini.

majlis perkahwinan pada 23 hb ni. Pak Lang...saya terkilan coz tak dapat pergi..kepada rakan-rakan, ni lah antara pak cik yang kami sayangi coz beliau amat menyayangi ayah kami, abang beliau...ingat lagi masa kecik2, pak Lang selalu datang umah melawat sambil bwak gula-gula, roti coklat and sumi warna warni...tak per, nanti anuar n arep kahwen, saya tawar diri jadi pengapit. boleh?


Pak Lang ni..sampai tertidor2, gambar ni dicuri dari blog beliau.

Yang kedua kepada Pak Anjang atau Dr Azman Idris yg dah dpt JUSA C!Tahniah!wahhh, sekarang ni dah setaraf makcik Jamal kan?ke atas lagi?




padan la aku hensem..genetik...

Pak Anjang adalah adik mak aku. beliau pernah berjanji nak datang melawat aku kat sini. saper lagi pernah janji?mak Uda pun cakap nak datang, tak datang, siap la!!!!haritu pak Anjang kata nak ajak g Austria kan?kotakann janji anda yer!


yang ketiga sekali adalah GOOD LUCK kepada Kak teh! atau Hanina Halimatussaadiah utk viva 26 hb ni. cepat2 la jadi Prof, nanti leh ler slalu belanja aku..aminnnnn....

perasan tak baju sejuk dia?dia hadiahkan aku tuh.best macam selimut yg leh dibawa bergerak2.


seterusnya kepada rakan2 yang akan memasuki sem baru (malaysia) serta rakan2, Wani, Fizah and rasydan yg akan bertemu aku di Paris nanti.(sasikala, r u ready?).ok tu je lah..tahniah dan Good luck!

Friday, December 19, 2008

antik dan baru..dua-dua sama berharga...

salam.

Penat aku terkenang-kenang pasal adik bongsu aku tu. tapi lega jugak coz akak n abang aku cakap semua dah settle. bagus la, wawan, jgn wat orang ramai kecut perut lagi!kali ni kalo ko buat lagi benda bukan-bukan, aku tak teragak-agak nak 'petil' telinga kau.

semalam ayah hantar meseg kat aku 'kak ijah dah bersalin, perempuan'. apa?dah bersalin?alhamdulillah!kalau aku salah hitung, tarikh kat malaysia masa tu 18hb disember. tarikh lahir ayah 19hb disember. kebetulan...
ini lah rupa atau wajah ayah aku. masa ni kami berjalan-jalan kat Putrajaya. lama dah...


72 tahun yang lalu, dekat sebuah perkampungan 'Kota Dalam' atau kami adik beradik panggil 'Darat', lahirla ayah aku. anak kedua dlm keluarga. alaaaa...bosan la kalau tulis entry dalam bentuk naratif yg bermemori-memori. senang cerita macam ni la, ayah aku Hamsan@Kamisan bin Salim. sampai sekarang masih sihat walafiat. selamat hari lahir ayah!

kak Ijah n Suami...baru kahwin.trengjengjeng!



malam sebelum aku fly, masa ni dia dah 5 bulan mengandung..


pastu semalam, kak ijah atau nama sebenar Siti Khadijah, telah selamat melahirkan anak pertama dia dengan suami tercinta Paman Rossi. nama baby tu, Raihana. hehehe!nanti dia hantar MMS kat aku.ini anak sedara kau yg ke berapa belas aku pun tak tau...14 kot.aku lemah a matematik, sbb tu aku amik linguistik.Selamat Lahir ke Bumi!

itu la dua insan dalam hidup aku. yang baru dan yang antik, dua-dua sama berharga.

Wednesday, December 17, 2008

dengan rahmat Mu, Kau berhentikan la waktu...

anatara doa aku lepas sembahyang, jika dunia ini membuatkan kami sakit, kau berhentikan la waktu nya, agar kami ada ruang untuk merawatnya...

kali ini aku benar-benar rasa sakit. macam ada duri kat dalam hati ni. segala perbuatan aku macam tak kena tempatnya...aku jarang rasa macam ini, sekali terasa, hebatnya derita tu...aku rasa aku ingin pulang... bukan kerana aku manja, roboh la kerusi angkuh aku sebagai anak yang berdikari. tapi sebab ada satu benda yang aku terfikir-fikir semenjak dua menjak ini...

berita yang kurang enak pasal adik ku tu..wawan...kecut perut aku sebagai abang, dia adik aku seorang...kiranya tak perlu aku ukirkan kisah dia dekat blog ni lagi, aku rasa ramai yang dah tau.

masih ingat lagi masa mak aku mengandungkan dia. aku antara orang yang paling gembira. aku sanggup memotong rambut aku yang ikal tu sebab ayah pernah kata 'nanti adik tarik rambut'... aku sanggup tak ke sekolah taski dan dengan berani cakap dengan ustazah 'saya nak jaga adik saya, nanti mak saya beranak'...cerita-cerita tu diulang-ulang dalam rumah kami...

akhirnya Wawan lahir. aku gembira. kulit dia putih bersih, badan dia semangat...senyuman dia manis. aku tak sabar tunggu dia berjalan. aku boleh pimpin tangan dia ke sekolah. aku boleh main gusti-gusti dengan dia. aku boleh jadi kawan dia. nanti, aku akan larang dia panggil aku 'abang' sebab harapan aku kami akan jadi kawan rapat. seperti aku dgn Aan. banyak gambar dia pada waktu kecil yang aku simpan. tapi aku lupa mencuri satu dibawa ke Perancis.

kami panggil dia wawan sebab nama dia Muhammad Ridhuan, aneh dan pelik coz semua adik beradik lelaki aku bermula dengan huruf 'H'.Hanafi, Hanif, Hanafiah dan Hamzah. kata kaklong, nama tu sebagai hadiah pada mak, sebab nama mak Rahilah, dgn awalan 'R'.

ketika dia masuk sekolah, aku la yang paling bangga. kawan-kawan kata adik aku paling comel. kesana kemari aku bawak wawan.kecik jer tapak tangan dia. cikgu-cikgu pun kata adik aku ni cerdik. aku bangga. sangat bangga!

ingat lagi kucing-kucing yang kita bela dulu?Petit, Tina dan Itam. ayah tak bagi bela, tapi aku cakap itu kawan Wawan coz lepas ni mak dah tak boeh mengandung lagi. mak dah sangat tua...Wawan makan satu pinggan dengan kucing-kucing tu. sayu nyer hati aku, adik aku ni seorang yang penyayang. dekat sini kalau kau nak tau, aku ada bela dua ekor kucing, aku teringatkan kau. aku akan bawak balik untuk hadiahkan kat kau. kau suka kucing kan?

aku terpisah dengan dia ketika aku masuk asrama. balik rumah sekejap-sekejap, aku nampak perubahan dekat dia. dia dah jadi orang lain. tk der lagi 'Wawan' yang aku boleh kongsi komik Doraemon dan Dr Slump. yang ada, wawan dengan dunia dia sendiri.

aku masih ingat, wawan hantar aku mesej seminggu sebelum aku fly. 'anjut, boleh tak bagi salinan surat tawaran ke Perancis, kita nak amik cuti nak hantar ko sekali ke airport...'.. dengan tegas aku reply ' jangan nak mengada2 ponteng, duduk asrama study,SPM nak dekat, aku leh g airport sendiri''...aku rasa sebak kalau ingat peristiwa tu. aku tak ingat kali terakhir aku nampak wajah adik aku tu.bersalah nyer aku...

Wawan, dia seorang remaja. sama macam aku, kakak2, abang2, atau mak n ayah aku dulu. tapi remaja dia lain. aku pun tak paham. hati aku sakit bila nampak dia di marah orang, badan aku perit kalau nampak dia di sepak2...jangan usik ADIK aku!!!

ingat lagi kata-kata abang uda, "abang balik Malaysia, abang dah hilang adik bongsu abang yang dulu abang selalu cium2, dukung2...". memang benar, perubahan dia cepat sangat. itu abang uda, yang ada lagi 7 orang adik, aku nih?seorang tu je la adik aku...nanti aku balik, aku harap adik aku macam orang lain.

ini aku rasa entry yg kedua pasal Wawan. aku memang sayang dia, lantak la orang nak kata apa, aku poyo tulis kat blog ni. tapi aku nak dia ada dalam diari ni.

kalau Tuhan kata adik aku tu boleh di ganti dengan nyawa aku, ambil saja nyawa aku. aku lagi rela mati dari nampak dia hidup terhuyung hayang. aku tau dia orang baik-baik. cuma dia masih mencari. sebab itu Tuhan, aku berdoa, berhentikan la waktu barang seminit.

buat wawan, ingat masa depan Wawan... cukup la cerita-cerita lama... kalau ko benci dengan abang kau ni sekali pun, paling kurang kau sayangi diri sendiri. aku sudah biasa melihat kesusahan, aku dah rasa pelbagai suasana. cakap-cakap orang, mata-mata orang dan perbuatan-perbuatan orang yang pedih dah jadi asam garam. sampai aku kebal. sampai satu masa, aku nak lari dari semua orang, tapi jangan jadi pengecut, dan jangan jadi tolol. bertindak dengan kewarasan akal.

kalau kau tak benarkan abang kau tidur dengan lena, bagi la aku tutup mata selamanya dengan bangga sebab pernah jadi abang kau.

*pembaca, adik aku tak jahat, adik aku cuma keliru dengan apa yang dia nak buat. doa la bersama-sama aku untuk keselamatan dia. kalau aku hilang dia, ada sapa2 yang boleh ganti?harap kalian paham kalau-kalau aku teremosi.

Sunday, December 14, 2008

wahai luncai, terjun la kau dengan labu-labu kau.jangan timbul-timbul dah....

assalamualaikum.

aku sajer jer pilih tajuk tu coz semua org tau kan apa maksud dia? maksud dia lebih kurang gini la "lantak ko la nak buat apa, aku pedulik apa!", kenapa?sebab mmg aku tak peduli dah org nak buat apa. ingat pepatah, 'buat baik berpada2, buat jahat jgn sekali', bg aku maksud dia, "jangan a jadi baik sangat, kadang2 kena buat jahat jugak"..oh yer, diulangi, aku bukan MALAIKAT.ok?

lupakan la semua tu..ini cara aku buang sakit dijiwa, aku akan tengok balik gambar2 kat file aku. hehe, itu yang buat aku gembira. kat bawah ni adalah gambar2 apa yang berlaku minggu ni, ke muzium seni, permainan baru untuk Jasmine dan Leyla, serta lawatan sekali lagi ke Strassbourg...yer Strassbourg lagi, bandar yang setiap bayangan adalah seni, setiap angin adalah melodi, dan setiap cahaya adalah memori...

di Musee Beauxs-Arts, Besancon.

untuk kelas semiologi pada hari rabu, kami ada kelas di muzium. Puan Jossette, antara pensyarah yang kami kasihi. sejam setengah jer dalam muzium tu, tapi aku puas!


dengan kawan2 sekelas



lukisan yang paling aku gemari...macamana lah org ni leh manipulasi warna putih dalam gambar tu..dah ler besar!


sepatutnya aku sorang jer, tapi cik kak Mideum kita ni nak interframe jugak...



cikgu ku , Jossette.comel kan?



entah apa2 la kitorang buat tu..tengok saper paling malang...


permainan baru!

aku ke Jardiland untuk usha2 barang permainan kucing2 ni dgn Hadi. tetiba jer, jumpa la permainan tiga tingkat ni.murah pulak tu. apa je la yang kita leh bagi kat diorang, coz diorang mana tau 'memintak', sungguh, aku tak menyesal bagi apa saja utk apa2 yg aku sayang...kadang2 aku sendiri teringin jadi macam kucing2 n arnab aku nih..x der masalah, dan terasa dihargai..ishhh..rasa hina nyer bila kita tau kita ni 'melukut di tepian gantang' jer...



Leyla, Jasmine dan Jenab. dah berkawan dah.siap tido sekali.sayang nyer aku ngan diorang!!!!


amboi2, bukan main!

salji di tempat kami...piah dan nisha, minah kelantan yg terlampau...



lawatan ke strassbourg.

apa?strassbourg lagi?yer ler.antara bandar yang paling aku cintai. segala-galanya...sebulan lebih aku mengidam nak pergi ke sini dengan rakan2, susah payah berhimpit dalam bas semata2 nak mendaftar lawatan ni, x kan la aku nak cancel?walau naik keldai pun aku sanggup pergi ke bandar ni...aku rasa bandar ni ada sesuatu, yang membuat aku asyik. ada apa?aku pun tak tau...




kuda dan pedati. masa aku kecik2, aku selalu berangan menunggang kuda.aku suka kuda yang gagah, berwarna perang dan berambut lebat...ermm...bila er jadi nyata.



Santa Claus bukan ada satu jer ke?patutnyer dia yg bg hadiah, ni diorang plak yg mintak duit. nasib baik tak paksa..hehehe!



di butik jam swatch, aku akan ke sini lagi utk borong semua jam yang ada!pelik tak gambar ni?ditangkap pakai kamera aku, tapi kamera aku ada pada aku.



manusia ni...basika pun diorang nak cari pasal...


Masitah dari Brunei, dgn wajah yang paling manis di alam buana!!!



makan diatas bot menyusuri anak sungai Rhin...sedap2 makanan dia...



jus epal jer.



bila anjing naik kepala!


semua buat muka mengada2!


piah, penghibur antarabangsa dengan lagu nyer "RASA SAYANG!"

demikian la apa yg berlaku pada aku minggu ni. ramai nyer manusia sekeliling kita. antara kita hargai atau kita tak hiraukan mereka jer. ermm.. lepas ni ada banyak lagi perhentian, sebelum kita keka di perhentian satu lagi 'akhirat'.